Κάθε τρίτη ημέρα σκοτώνεται ένας εργαζόμενος (το λιγότερο) στον κατασκευαστικό/οικοδομικό τομέα, δηλαδή πάνω από 120 εργαζόμενοι κάθε χρόνο, και αυτό μόνο από τη στατιστική του ΙΚΑ, γιατί κανένας άλλος μεγάλος φορέας δεν έχει στατιστικά στοιχεία (Δημόσιο, ΟΓΑ κ.λπ.). Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους ο θάνατος «μόνο» δύο εργαζομένων οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις κόμματα και συνδικαλιστές; Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων ότι τα μέτρα πρόληψης στην Ελλάδα εφαρμόζονται λίαν πλημμελώς; Δεν γνωρίζουν ότι, ιδιαίτερα σε ναυπηγεία, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι; Φυσικά το γνωρίζουν. Ομως φαίνεται ότι το ενδιαφέρον ενισχύεται όταν το ατύχημα γίνει τηλεοπτικό γεγονός και τότε θεωρούν τον εαυτό τους υποχρεωμένο να αντιδράσει.
Σ. Παπαδόπουλος
(τ. καθηγητής Ιατρικής)
Μετά τη Χαλκιδική, ήρθε η σειρά της Καβάλας. Μετά την Ουρανούπολη, η Ακροπόταμος και η Κάριανη. Χαρακτηρισμένα δάση ή δασικές εκτάσεις αποχαρακτηρίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ουρανούπολη. Το άρθρο 2 του νόμου 998/79 εφαρμόστηκε και στην Καβάλα και το δάσος “αποδόθηκε εις την αγροτικήν εκμετάλλευσιν” – το μεγάλο βήμα πριν από την οικοπεδοποίηση. Είναι κι αυτές οι εκτάσεις στα ανταλλάγματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή στο ιερατείο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους για τη Βιστονίδα λίμνη και την παραλίμνια περιοχή στο Πόρτο Λάγος».
Κ. Λασκαρέλιας (Ελευθεροτυπία)
Στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, στις χορηγίες και δωρεές ή στις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προσφεύγουν τα πανεπιστήμια για να χρηματοδοτούν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα. Τα κίνητρα του υπουργείου είναι οφθαλμοφανή: κατ΄ αρχάς, να αποστρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης και από τη νέα γκάφα, με την ανάρτηση λανθασμένων βαθμολογιών στα αγγλικά. Και, επί της ουσίας, να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, προς όφελος ιδιωτών- επιχειρηματιών και άλλων που θα στρέψουν τα μεταπτυχιακά στους κανόνες της αγοράς. Εννοείται πως με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση έβαλε μια… γερή υποθήκη για νέες κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών.
Τα Νέα
Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει πρωθυπουργός ο οποίος να αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του σαν προστατευόμενο είδος.
Νίκος Αθανασάκης