Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ με δύο αποφάσεις του, την 2646/17-9-2009 και την 2787/21-9-2009 δικαίωσε τον Α. Κατζηλάκη, στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας και κομματικό φίλο του ΠΑΣΟΚ. Το ΣτΕ μ’ αυτές τις αποφάσεις του υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να υποβιβάσει τον Γ. Γκαβαλέκα από προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής Ερευνας και Εφαρμογών (ΓΔΓΕΕ) σε απλό εισηγητή και να τοποθετήσει τον Α. Κατζηλάκη στη θέση του προϊσταμένου. Αναφέρει χαρακτηριστικά η δεύτερη απόφαση: «Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου κρίθηκε ότι το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο αδυνατεί για δεύτερη φορά να αιτιολογήσει νομίμως την παράλειψη του αιτούντος κατά την επιλογή για την τοποθέτησή του σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και, συνεπώς, υπερέβη τα άκρα όρια της διακριτικής ευχέρειας που διαθέτει κατά την διενέργεια των σχετικών επιλογών… Ενόψει της προπεριγραφείσας πλοκής η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί… καθώς μάλιστα η Διοίκηση υποχρεούται, επί τη βάσει της ανωτέρω ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να τοποθετήσει τον αιτούντα (σ.σ. δηλαδή τον Α. Κατζηλάκη) στη θέση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών και Ερευνας».
Ο Α. Κατζηλάκης στις 29 Σεπτέμβρη του 2009 έστειλε τις αποφάσεις αυτές στον τότε υπουργό Γεωργίας Σ. Χατζηγάκη και απαίτησε την άμεση εφαρμογή τους. Παράλληλα, η Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης, Ι. Χωρεμιώτη, έστειλε τις ίδιες αποφάσεις στον Σ. Χατζηγάκη και –σύμφωνα με τα λεγόμενά της– ενημέρωσε προφορικά ότι πρέπει να γίνουν δεκτές και να τοποθετηθεί ο Α. Κατζηλάκης στη θέση του προϊσταμένου της ΓΔΓΕΕ. Ο Σ. Χατζηγάκης αρνήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και διατήρησε στη θέση του προϊσταμένου τον κομματικό του φίλο Γ. Γκαβαλέκα.
Στις 7 Οκτώβρη του 2009 ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία με υπουργό την Κ. Μπατζελή και υφυπουργό τον M. Καρχιμάκη. Ο τελευταίος έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο για τις εκατοντάδες ερωτήσεις του για σκάνδαλα της ΝΔ. Είχε μάλιστα καταθέσει αρκετές ερωτήσεις για το συνεχές κυνηγητό του Α. Κατζηλάκη από τη νεοδημοκρατική πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επειδή αρνούνταν να εφαρμόσει τις συνεχείς εντολές της, με τις οποίες του ζητούσε να παρανομήσει συναινώντας στο μαζικό αποχαρακτηρισμό γης υψηλής παραγωγικότητας. Ο Α. Κατζηλάκης, προς τιμήν του, αρνήθηκε να συναινέσει σ’ αυτή την παρανομία και ως βραβείο εισέπραξε την πλήρη απομόνωση και την παράκαμψη από τους Παπαθεοδώρου και Γκαβαλέκα. Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Γεωργίας έθεσαν ερωτήματα στον καθ’ ύλην αρμόδιο Α. Κατζηλάκη για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία μπορεί να αποχαρακτηριστεί μια γεωργική έκταση από γη υψηλής παραγωγικότητας. Ομως οι δύο προαναφερθέντες κύριοι αρνούνται, παράνομα φυσικά, εδώ και χρόνια να δώσουν αυτά τα ερωτήματα των Δι-ευθύνσεων Γεωργίας στον Α. Κατζηλάκη. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να γίνει «της τρελής» στην περιφέρεια και να έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Στις 8 Οκτώβρη του 2009 η Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης επανήλθε και έστειλε και στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ εξήγησε και πάλι προφορικά ότι είναι υποχρεωτική, άμεσα, η αποδοχή των αποφάσεων και η τοποθέτηση του Α. Κατζηλάκη στη θέση του προϊστάμενου με ταυτόχρονο υποβιβασμό του Γ. Γκαβαλέκα σε απλό εισηγητή. Στις 12 Οκτώβρη κοινοποίησε στην πολιτική ηγεσία τις αποφάσεις του ΣτΕ και ο Α. Κατζηλάκης και απαίτησε, όπως νομιμοποιείται, την άμεση εφαρμογή τους.
Η νέα υπουργός, που εισήλθε στο υπουργείο Γεωργίας με φραστικά πυροτεχνήματα για αξιοκρατία, διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας, έδωσε αμέσως το πρώτο δείγμα γραφής και σ’ αυτό τον τομέα, κονιορτοποιώντας τις δηλώσεις της. «Τρενάρει» την έκδοση της απόφασης με την οποία θα κάνει τον Α. Κατζηλάκη Γενικό Διευθυντή και για να κερδίσει χρόνο έστειλε τις δύο αποφάσεις στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο παρακαλώντας το να της υποδείξει τι πρέπει να κάνει! Αυτό δεν το έκανε όμως στις 9 αλλά στις 30 Οκτώβρη. Αφησε δηλαδή να περάσει άπραγο ένα εικοσαήμερο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Το έκανε αυτό γιατί δεν θέλει να τοποθετήσει τον Α. Κατζηλάκη στη Γενική Διεύθυνση Γεωργικής Ερευνας ούτε για μια μέρα, μέχρι να γίνουν οι νέες κρίσεις, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άψογο υπάλληλο, που διακρίνεται για την εντιμότητα και την επιστημονική του πληρότητα. Μπορεί να ανήκει στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως έχει το «μειονέκτημα» να μην λέει «γες» στις παράνομες εντολές, ιδιότητα που αποτελεί το βασικότερο από τα δύο κριτήρια επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Η περίπτωση Κατζηλάκη δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι μάσκες πέφτουν γρήγορα. Οταν μέσα σ’ ένα μήνα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν οι Πασόκοι αισθανθούν πιο σίγουροι στις καρέκλες τους και αποβάλλουν τη «συστολή» των πρώτων ημερών.