Στις 8 Σεπτέμβρη, στο σόου της «ενημέρωσης», ο Μαγιορκίνης, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε 169 νέα θετικά κρούσματα CoviD-19, σχολίασε: «Από αυτά τα στοιχεία λοιπόν, είναι πια προφανές ότι επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα ανά ημέρα».
Προφανές αποδείχτηκε το αντίθετο απ’ αυτό που ισχυρίστηκε ο Μαγιορκίνης.
Στις 9 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν 248 νέα κρούσματα.
Στις 10 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν 372 νέα κρούσματα (αριθμός ρεκόρ και για πρώτη φορά πάνω από 300).
Δε θα σταθούμε στα υπόλοιπα στοιχεία (π.χ. στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που πολλαπλασιάζονται και δείχνουν ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στη χώρα). Θα μείνουμε μόνο στην παταγώδη διάψευση της εκτίμησης της «επιστημονικής επιτροπής» περί προφανούς τάσης υποχώρησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσίαζαν εκείνες τις μέρες σκόπιμα μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, για να υποστηρίξουν την εγκληματική κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων με τα παιδιά στοιβαγμένα στις τάξεις. Δεν το αποκλείουμε, γιατί έχουμε άπειρες αποδείξεις για την πολιτική σκοπιμότητα που καθορίζει κάθε ενέργεια του ΕΟΔΥ.
Μπορεί πάλι να πρόκειται για τη γνωστή αρρυθμία των εργαστηρίων, που εξέτασαν λίγα δείγματα για κάποιες μέρες και περισσότερα τις επόμενες.
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει «τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος της κυβερνητικής «επιστημονικής επιτροπής», Μαγιορκίνης.
Θα ήταν λάθος, όμως, να αποδώσουμε το περιστατικό στη βιασύνη του Μαγιορκίνη να υπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική. Αυτό ασφαλώς υπάρχει, όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Αυτό που αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά είναι ότι δεν ξέρουν την τύφλα τους για τη διασπορά του ιού στη χώρα.
Ποτέ δεν ήξεραν.
Στα τέλη του Μάη, όταν ο Μητσοτάκης και ο Τσιόδρας πανηγύριζαν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της πανδημίας στη χώρα μας και απέδιδαν την εικόνα εκείνης της στιγμής στις δικές τους παρεμβάσεις, γράψαμε ένα σχόλιο με τίτλο «Ανοχύρωτη ήταν και παραμένει έναντι του κοροναϊού η Ελλάδα». Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.
Γράφαμε τότε:
Η απόφασή τους δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδίου (όπως ισχυρίζονται), αλλά αποτέλεσμα φόβου. Κυριολεκτικά «χέστηκαν» όταν είδαν ότι στην Ιταλία είχε καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και ο θάνατος θέριζε ολόκληρες περιοχές. Ηξεραν ότι το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη κατάσταση από το ιταλικό σύστημα. Οταν αποφάσισαν το lockdown δεν είχαν καμιά εικόνα για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Οπως γράψαμε, έτρεχαν συνεχώς πίσω από τον ιό. Κι αυτό γιατί δεν είχαν φροντίσει να αποκτήσει η χώρα έναν στοιχειώδη μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης, βασισμένο στο μαζικό τέστινγκ. Κι επειδή δεν είχαν εικόνα για τη διασπορά του ιού, κατέφυγαν στο μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να σταματήσει την παραπέρα διάδοση: το «μένουμε σπίτι». Ο ελληνικός λαός, διαπνεόμενος από τον ίδιο φόβο και ξέροντας πόσο γυμνό είναι το σύστημα, τήρησε την καραντίνα. Ευτυχώς γι’ αυτόν (τον ελληνικό λαό), η πριν το lockdown διασπορά ήταν χαμηλή και έτσι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που δεν τις έκλεισαν, δεν έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά εικόνα για την πραγματική διάδοση του ιού, ούτε και κατά την κορύφωση της πανδημίας, φάνηκε από τον τρόμο τους μπροστά σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση όταν -για οικονομικούς λόγους- αποφάσισαν την άρση του lockdown. Ετρεμαν τι θα γίνει με το συγχρωτισμό των νεολαίων στις πλατείες. Και βγήκε μετά ο Τσιόδρας να πει ότι δεν έγινε τίποτα, γιατί είχαμε ρίξει το Ro πολύ χαμηλά! Καρφώθηκε χωρίς να το καταλάβει. Ο ίδιος έλεγε ότι τα σχολεία πρέπει ν’ ανοίξουν για ν’ αρχίσει να αναπτύσσεται ανοσία αγέλης ξεκινώντας από τα παιδιά (το πήρε πίσω όταν του την έπεσε ο Μαγιορκίνης). Για ν’ αναπτυχθεί ανοσία στα παιδιά, όμως, θα πρέπει να κυκλοφορεί μαζικά ο ιός. Αρα, και όταν αποφάσιζαν τη βαθμιαία άρση του lockdown, μαύρα μεσάνυχτα είχαν, όπως και όταν αποφάσιζαν την επιβολή του.
Το ίδιο ισχύει και τώρα. Δεν έχουν καμιά εικόνα για τη διασπορά του ιού στη χώρα και για τη δυναμική εξέλιξης της πανδημίας. Γι’ αυτό και γίνονται ρόμπες, μιλώντας τη μια μέρα για προφανή τάση υποχώρησης των κρουσμάτων, για να διαψευστούν την επομένη.
Πέρα, όμως, από τη διαπίστωση για τον αμοραλισμό της κυβέρνησης και τον τσαρλατανισμό των κυβερνητικών επιστημόνων, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του ελληνικού λαού, των ευάλωτων ανθρώπων μας, απαιτεί τη δική μας εγρήγορση και τη δική μας παρέμβαση. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.