Τσιγκούνα ακόμα και στα ψίχουλα εμφανίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως αποδείχτηκε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, η οποία αποφάσισε να βάλει τέρμα σε όλα τα σενάρια περί «πακέτου στήριξης των φτωχών». Σενάρια που διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη και είδαν το φως της δημοσιότητας σε όλο τον Τύπο την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλογοσκούφης βγήκε από την κυβερνητική επιτροπή και ξεκαθάρισε: «Ακού-γονται βεβαίως αυτές τις ημέρες και μια σειρά από προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές. Ακούγονται προτάσεις οι οποίες, αν επρόκειτο να εφαρμοσθούν, όχι μόνο δεν θα έλυναν προβλήματα, αλλά θα δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τους έλληνες πολίτες».
Βέβαια, αυτά που ακούγονταν τα διέρρεε η Πετραλιά. Αυτή ήταν που δήλωνε δυο μέρες πριν την κυβερνητική επιτροπή, ότι «το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων για την θωράκιση των θέσεων εργασίας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία». Αυτή τροφοδοτούσε τους δημοσιογράφους με πληροφορίες περί αύξησης του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνσης του χρόνου επιδότησης. Φυσικά, η ίδια δεν είχε κανένα πρόβλημα, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και αφού ο Αλογοσκούφης της τράβηξε τ’ αυτί, να δηλώσει με τα θαυμάσια ελληνικά της: «Συμφωνώ με αυτό το οποίο είπε (σ.σ. ο Αλογοσκούφης), διότι πράγματι ο δημόσιος διάλογος, ο οποίος γίνεται, ακούγονται πράγματα που μπορεί να είναι θετικές προτάσεις ή μπορεί να είναι προτάσεις γενικώς αλλά που δεν είναι σε καμία περίπτωση ρεαλιστικές».
Ετσι, μετά απ’ όλ’ αυτά, και ο Καραμανλής αναμενόταν να πάει στη χτεσνή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, χωρίς να έχει να εξαγγείλει τίποτα συγκεκριμένο, χωρίς να έχει τίποτα ψίχουλα να πετάξει στους ιθαγενείς. Θα περιοριζόταν, λοιπόν, στις γνωστές πομφόλυγες και στην απόκρουση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για επιδόματα και λοιπά φιλανθρωπικά βοηθήματα.
Τι είναι αυτό που έκανε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις αρχικές της σκέψεις; Καθαρά λόγοι τακτικής. Αν ανακοίνωνε σήμερα αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης, μετά από λίγο καιρό θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το ίδιο αίτημα. Επομένως, ο όποιος σημερινός θετικός αντίκτυπος θα πήγαινε στράφι. Οσο πιο αργά δώσει τα ψίχουλα η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον κρατικό προϋπολογισμό, που πρέπει να χρηματοδοτήσει τους παχυλούς μποναμάδες προς τους τραπεζίτες. Αν ο Καραμανλής αποφασίσει να πάει για εκλογές την άνοιξη, τότε θα χρειαστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς να μοιράσει μερικά ψίχουλα, για να βγάλει και εκλογική υπεραξία. Προς το παρόν και καθώς δεν αντιμετωπίζει εργατικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση προτιμά να εφαρμόζει την πρώτη φάση της γνωστής τακτικής του Χότζα: αφήνει τα ζώα να αυξάνονται στη στενή κρεβατοκάμαρα του φτωχού χωριάτη. Αργότερα, αν χρειαστεί, τα ζώα θα βγουν από την κρεβατοκάμαρα και ο χωριάτης θα αισθάνεται άρχοντας. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα πετάξει μερικά ψίχουλα. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ψίχουλα ζητάει, δε ζητάει πραγματικές αυξήσεις σε μι- σθούς και συντάξεις, ούτε επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι και με επίδομα τουλάχιστον όσο ο βασικός μισθός.
Τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν τόσο μ’ αυτή την πλευρά (κανένας τους δε θέλει σήμερα να δημιουργήσει προσδοκίες σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, γιατί οι προσδοκίες θα φέρουν διεκδικήσεις) όσο με τη σύγκρουση Σουφλιά-Αλογοσκούφη, την οποία ο ίδιος ο Σαρακατσάνος φρόντισε να βγάλει προς τα έξω με δήλωσή του για την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι «νταβατζήδες» που ελέγχουν τα ΜΜΕ πιέζουν μέσω Σουφλιά, επειδή φοβούνται ότι οι τραπεζίτες θα στραγγίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό και γι’ αυτούς δε θα μείνει τίποτα. Ο Καραμανλής, που τους έχει ανάγκη ενόψει εκλογών, καλείται να λύσει και αυτό το γρίφο.
Από την άλλη, καυγάς έχει ξεσπάσει και ανάμεσα στους τραπεζίτες. Ο Βγενόπουλος ξιφουλκεί σαν γνήσιος… κομμουνιστής και καταγγέλλει ότι οι τραπεζίτες κλέβουν τους φορολογούμενους. Στην πραγματικότητα θρηνεί γιατί τρώει δεύτερη «χλαπάτσα» απ’ αυτή την κυβέρνηση. Εκεί που ετοιμαζόταν ν’ αρπάξει τον ΟΤΕ, του έβαλαν φρένο και τον χάρισαν στη Deutsche Telekom. Τώρα, εκεί που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφάλαιου κατά 5 δισ. ευρώ και ετοιμαζόταν να καταπιεί κάποια από τις μικρές τράπεζες, έρχεται η κυβέρνηση και τους δίνει ανάσα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ρευστότητα και κεφαλαιακή στήριξη στις άλλες τράπεζες (όχι όμως στον όμιλο της MIG, που έχει έδρα την Κύπρο), οι οποίες θα μπο- ρούν να παίξουν επί ίσοις όροις στο παιχνίδι των συγχωνεύσεων εξαγορών. Γιατί εξαγορές θα γίνουν. Ο Προβόπουλος φρόντισε να το πει ευθέως στους τραπεζίτες των μικρών τραπεζών, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την παραμονή της επετείου του «όχι»: μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να βρείτε προστάτη, γιατί αλλιώς θα πουληθείτε αντί πινακίου φακής.