Η… απαγορευμένη λέξη μπήκε στην πρώτη έκδοση του κοινού ελληνοαμερικάνικου ανακοινωθέντος που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια. Δεν ήταν κάποιο προσχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί, ήταν κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προς χρήση των διπλωματικών συντακτών.
Οι συριζαίοι έδειξαν καλά αντανακλαστικά. Εντόπισαν αμέσως το χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ιστορικής και ο Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό από το βήμα της Βουλής (σε κάτι τέτοια είναι άπιαστος): «Συγχαίρω την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη για το κοινό ανακοινωθέν του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του. Στο ανακοινωθέν, χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση, την “ιστορική“, όπως γράφουν, Συμφωνία των Πρεσπών».
Δε χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να σβηστεί η απαγορευμένη λέξη και να κυκλοφορήσει δεύτερη βερσιόν του κοινού ανακοινωθέντος. Οι Αμερικάνοι δεν είχαν καμιά αντίρρηση να φύγει μια -άνευ πρακτικής σημασίας- λεξούλα, που δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στο σημερινό συνομιλητή τους, την κυβέρνηση Μητσοτάκη (εταίρος τους ή μάλλον εταίρα τους είναι το ελληνικό κράτος, ανεξαρτήτως κυβέρνησης).
Τι λέει το επίμαχο σημείο του… διορθωμένου κοινού ανακοινωθέντος; Παραθέτουμε την ανεπίσημη μετάφραση στα ελληνικά, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή των λαών τους. Υπογράμμισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτό το σκοπό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας των Πρεσπών με την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας με καλή πίστη».
Οπως αντιλαμβάνεστε, για τους Αμερικάνους «ούτε κρύο ούτε ζέστη» για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριστεί «ιστορική» (οι ίδιοι έτσι τη χαρακτηρίζουν και ο λόγος τους είναι απείρως πιο δυνατός διεθνώς). Σημασία γι’ αυτούς έχει η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να διασφαλιστεί η μετατροπή της σε μια τεράστια στρατιωτική βάση, και η έναρξη ενταξιακών διαδικασιών με την ΕΕ, ώστε να πληρώσει ο ευρωενωσίτικος μηχανισμός κάποια κονδύλια για τις υποδομές που απαιτούνται για την επέκταση και την καλύτερη λειτουργία της στρατιωτικής βάσης.
To Camp Bondsteel κατασκευάστηκε το 1999 πάνω στη μη διαμορφωμένη συνοριακή γραμμή Βόρειας Μακεδονίας και Κοσσυφοπεδίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση στον κόσμο. Φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει την «ειρηνευτική δύναμη» του ΝΑΤΟ και στόχος των Αμερικανών είναι η επέκτασή της και η καλύτερη διασύνδεσή της με τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Επομένως, η «δουλειά» τους γίνεται.
Τα υπόλοιπα αφορούν τον ανταγωνισμό των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα, όχι τους Αμερικανούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις είδε να κατατίθενται στη Βουλή προς κύρωση οι συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα, άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Καθεμιά από τις 158 ψήφους θα είναι και μια συγγνώμη, δήλωσε ο Τσίπρας, που το πήρε πάνω του.
Η ΝΔ έχει πρόβλημα με τον Σαμαρά και την ομάδα του. Οχι με τους σαμαρικούς που έχουν υπουργεία (ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός, για παράδειγμα, μετά και το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του από τον Κούλη, φρόντισε να δείξει τη νομιμοφροσύνη του, δηλώνοντας στην ΕΡΤ1: «Απαντες στη Νέα Δημοκρατία λέγαμε προεκλογικά ότι η Συμφωνία θα τηρηθεί εφόσον κυρωθεί από την Βουλή και ότι είναι αδύνατη η μονομερής καταγγελία της»), αλλά με τους δυσαρεστημένους.
Ο ίδιος στάλθηκε από τον Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει με τον Πομπέο μια -καθαρά προπαγανδιστικού χαρακτήρα- «συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας». Ισα-ίσα για να βγάλει φωτογραφίες με τον Πομπέο, απαραίτητο αξεσουάρ για την ψηφοθηρική δράση κάθε δεξιού. Στις συγκεκριμένες συνθήκες, αυτές οι φωτογραφίες στέλνουν και το μήνυμα ότι η «γαλάζια» ακροδεξιά δε θα σαμποτάρει μια διαδικασία την οποία έχουν σχεδιάσει οι «μεγάλοι μας σύμμαχοι και προστάτες» Αμερικανοί.
Το πρόβλημα είναι κυρίως με τον ίδιο τον Σαμαρά που δεν έχει πει λέξη, δείχνοντας έτσι ότι εμμένει στις παλαιότερες απόψεις του. Δόθηκε, λοιπόν, εντολή να μπουν οι συμφωνίες στη σαλαμούρα, μέχρι να φτάσει «το πλήρωμα του χρόνου». Ο Τασούλας δήλωσε στις 24 Σεπτέμβρη, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «οι τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ολα τα άλλα που εγράφησαν αφορούν προφανώς κάποιον άλλον πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής»!
Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Τασούλας ούτε τον εαυτό του ούτε τη ΝΔ κατάφερε να προστατέψει. Οσο για το «άπαντες» του ακροδεξιού τηλεπλασιέ-υπουργού, ας μας πει αν αυτό περιλαμβάνει και τον Σαμαρά. Η πείρα, πάντως, έχει δείξει ότι τα αστικά κόμματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τέτοια προβλήματα. Εδώ ο Τσίπρας, με οριακή πλειοψηφία, κατάφερε να στείλει τον Καμμένο στην πολιτική αποστρατεία και να ψηφίσει τις «Πρέσπες», δε θα τα καταφέρει ο Μητσοτάκης με 158 βουλευτές; Είτε βρει πεδίο «έντιμης συμφωνίας» με τον Σαμαρά είτε καταφέρει να τον «ξεφορτωθεί» (όπως είχε κάνει ο Γιωργάκης με τον Σημίτη), στο τέλος θα τα καταφέρει. Ας μην ξεχνάμε ότι τον στηρίζει και ολόκληρο το μιντιακό σύστημα των βαρόνων της παραπληροφόρησης.
Περιττεύει να σημειώσουμε ότι η ιμπεριαλιστική υπαγόρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για τον πιο χυδαίο εθνικισμό, αυτόν που αρνείται τα εθνικά δικαιώματα του αδελφού σλαβομακεδονικού λαού (συμπεριλαμβάνεται και ο Περισσός, κι ας μην ταυτίζεται με το φασιστικό-εθνικιστικό ρεύμα). Οσοι δεν την έχετε διαβάσει, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τη μπροσούρα της Κόντρας.