Ο εισαγγελέας εφετών Στ. Δασκαλόπουλος υπέβαλε πρόταση στο συμβούλιο εφετών να παραπέμψει σε δίκη τον εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, πλέον και… υπερθεματιστή (δηλαδή νικητή στον big brother διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες), Ευάγγελο Μαρινάκη (μαζί με άλλους 27 από τους συνολικά 35 κατηγορούμενους), με τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της απάτης και της δόλιας παρέμβασης για την αλλοίωση των αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Παράλληλα, εισηγήθηκε την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί με το μέτρο της προσωρινής κράτησης, διότι παραβίασε τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο.
Ο Μαρινάκης απάντησε με μια οργίλη ανακοίνωση, στην οποία μιλά για «κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας». Καταγγέλλει ότι «μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου»! Κάνει άνοιγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρεμβαίνοντας στη διαμάχη του Ντογιάκου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος του Ισ. Ντογιάκου και του Στ. Δασκαλόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη».
Στο πλευρό του Μαρινάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή να σταθεί ο φιλοκυβερνητικός Κουρής. Αρκεί να παραθέσουμε τον «ξύλινο» πρωτοσέλιδο τίτλο της φυλλάδας του την επομένη της πρότασης Δασκαλόπουλου: «Πώς στήθηκε η σκευωρία σε βάρος του προέδρου του Ολυμπιακού – Ποιοι πάνε να κλείσουν φυλακή τον Βαγγέλη Μαρινάκη – Βγαίνουν στο αντάρτικο ξοφλημένοι και αναξιόπιστοι καναλάρχες»!
Ο Ντογιάκος φέρεται ως γκεσέμι της ΝΔ στο δικαστικό σώμα. Βρίσκεται σε σύγκρουση με την πρόεδρο του ΑΠ Θάνου και με το «σύστημα Παπαγγελόπουλου». Η υπόθεση των στημένων αγώνων δεν είχε διασταυρωθεί ως τώρα με τις κόντρες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον έλεγχο του δικαστικού μηχανισμού. Τη συνδέει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Μαρινάκης και η επικουρία του Κουρή φωτίζει τα αόρατα νήματα που συνδέουν καπιταλιστές και λαμόγια του ποδοσφαίρου και του τζόγου, βαρόνους των μίντια, «λομπίστες» του δικαστικού μηχανισμού και αστικά πολιτικά κόμματα, δημιουργώντας ένα μπερδεμένο κουβάρι με πολλές άκρες.
Θα «χυθεί αίμα» ή θα παρέμβουν οι ψύχραιμοι μεσολαβητές και θα οδηγήσουν τα πράγματα σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του συστήματος; Αθανασίου (ΝΔ) και Παπαγγελόπουλος (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) προέρχονται από την ίδια δεξιά μήτρα (αν και σαμαρικός ο πρώτος, καραμανλικός ο δεύτερος) και θα μπορούσαν να κλείσουν ένα γενικότερο «ντιλ», όμως δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να το κάνουν, μετά την υπόθεση Τσατάνη. Ιδωμεν…
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του ότι ο Μαρινάκης παραβίασε τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο, ο εισαγγελέας γράφει ότι αυτός «συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ, προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα». Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτά ισχύουν στο ακέραιο; Οποιος, όμως, γνωρίζει νομικά ξέρει πως όλ' αυτά είναι μαχητά, καθώς η υπεράσπιση Μαρινάκη θα ισχυριστεί ότι μιλούσε ως… απλός φίλαθλος του Ολυμπιακού, ενώ καμιά επίσημη δοσοληψία της ΠΑΕ δε φέρει την υπογραφή του. Δεν είναι υποκρισία να θέτουν έναν τέτοιο περιοριστικό όρο σ' έναν καπιταλιστή που είναι ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ; Ακόμα κι αν ο Μαρινάκης δεν έβγαινε απροκάλυπτα μπροστά, δε θα εξακολουθούσε να διοικεί την ΠΑΕ Ολυμπιακός από το παρασκήνιο;
Υπάρχει κι ένας άλλος… αγνός φίλαθλος ποδοσφαιρικής ομάδας: ο Μελισσανίδης. Μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού (Μαρινάκης) ότι έχει ασυμβίβαστο, επειδή εμπλέκεται και στον ΟΠΑΠ, βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία δεν πείστηκε από τις «διευκρινίσεις» του και έκανε δεκτή την καταγγελία του Ολυμπιακού. Σε δημοσίευμα της «Αυγής» στις 29 Ιούλη του 2015 διαβάζουμε ότι μετά την απόφαση της ΕΕΑ ο Μελισσανίδης είπε στους συνεργάτες του: «Κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να αγαπάω και να ενδιαφέρομαι για την ΑΕΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχω τον οποιοδήποτε θεσμικό ρόλο στην ΠΑΕ. Και η μετοχική και η διοικητική σύνθεση της ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη, με πρόσωπα υπαρκτά, που έχουν ξεκάθαρους ρόλους, και εξ όσων γνωρίζω αυτή η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη κανέναν Μελισσανίδη, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα και από την καθημερινή της λειτουργία και από την οικονομική της αυτοτέλεια». Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη φωτογραφία (αν δεν είδατε τα τηλεοπτικά πλάνα που προβλήθηκαν κατά κόρον), ο… κύριος αυτός φιγουράρει εκ δεξιών του υφυπουργού Αθλητισμού Στ. Κοντονή, στη σύσκεψη της κυβέρνησης με τις ΠΑΕ για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, που έγινε στις 2 Σεπτέμβρη. Με ποια θεσμική ιδιότητα πήρε μέρος σ' αυτή τη σύσκεψη; Με αυτή του ανθρώπου που… αγαπά την ΑΕΚ; Οπως διαβάσαμε σε ιστοσελίδες του «συστήματος Μελισσανίδη», όταν ο εκπρόσωπος του Ατρόμητου Ε. Μπαταγιάννης ρώτησε με ποια θεσμική ιδιότητα παρευρίσκεται στη σύσκεψη ο Μελισσανίδης, ο τελευταίος του είπε «οι παραφυάδες της εγκληματικής οργάνωσης να μην μιλάνε», υπήρξε όξυνση και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση του ίδιου του Κοντονή! Ισως γιατί προηγουμένως ο «Τίγρης» -πάντα σύμφωνα με τα παπαγαλάκια του, «αποθέωσε τον Κοντονή με την εξής ατάκα: Είσαι υπουργάρα, έχεις διαλύσει τα λαμόγια και το παρασκήνιο, είσαι ο μεγαλύτερος υπουργός όλων των εποχών…»!
Βρόμα και δυσωδία αναδύεται από κάθε πτυχή του συστήματος του επαγγελματικού αθλητισμού, της αστικής Δικαιοσύνης και της αστικής πολιτικής. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μέσα σε όλα» πλέον.