Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη
  • Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη
  • Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…
  • ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους
  • Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι
  • Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Βουτηγμένοι στη βρομιά
Πολιτική

Βουτηγμένοι στη βρομιά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Απρ 2017, 00:00

«Περσινά ξινά σταφύλια. Το κόμμα της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, των κρυμμένων -από το πόθεν έσχες- ακινήτων του Βολταίρου, εσχάτως και του κ. Σημίτη, κάθε φορά που στριμώχνεται φωνάζει “Βενεζουέλα“». Μοστράρεται ως… μετρ της επικοινωνίας ο Νίκος Παππάς, αλλά με την απάντηση που έδωσε στο νέο ντόρο που ξέσπασε σχετικά με το περιβόητο ταξίδι του στη Βενεζουέλα το 2013, αποκαλύπτει άνθρωπο που ξεχνά τα στοιχειώδη της επικοινωνίας. Προφανώς, επειδή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού (αν όχι πανικού). Η πρώτη απάντηση που έδωσε, σε ελεύθερη μετάφραση, έλεγε: εσείς δε δικαιούστε να μιλάτε, γιατί κουβαλάτε το βάρος πολλών σκανδάλων. Ολος ο κόσμος την αντελήφθη ως μια προσπάθεια συμψηφισμού, που αυτομάτως φέρνει τους συριζαίους στον ίδιο παρονομαστή (της διαπλοκής και της μίζας) με τους άλλους. Ο Παππάς παραδέχτηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι «κάτι τρέχει» με το ταξίδι στη Βενεζουέλα, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν μούτρα για να μιλάνε».

Η δεύτερη παρέμβαση του Παππά (στο κομματικό ραδιόφωνο, στο οποίο κατέφυγε προφανώς επειδή στριμώχτηκε) ήταν ακόμα πιο άθλια. Το ταξίδι, είπε «έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός». Σαν κλεφτρόνι που προσπαθεί να απολογηθεί σ' ένα δικαστήριο, ενώπιον του οποίου έχει συρθεί με σωρεία αποδείξεων. Εχει καμιά σημασία αν το 2013 δεν ήταν ούτε βουλευτής; Ηταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα, ήταν το alter ego του Τσίπρα και όλοι έτσι τον κρίνουν (και δικαίως). Αλλωστε, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι το ταξίδι εκείνο είχε πολιτικό περιεχόμενο, δεν ήταν προσωπικό. Οπότε τι σημασία έχει αν ήταν βουλευτής; Κάποιος που κάνει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες της Βενεζουέλας δεν είναι ο πρώτος τυχόντας.
Τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα για το ταξίδι του Παππά στη Βενεζουέλα, γράφαμε ότι η αστική αντιπολίτευση βρήκε τον αδύνατο κρίκο και θα συνεχίσει να «ξεροψήνει» τον Παππά, γιατί χτυπώντας αυτόν χτυπάει τον Τσίπρα και έτσι ξεθωριάζει το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις, λοιπόν, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξανάβαλε μπροστά τη σκανδαλολογία και τις εξεταστικές επιτροπές (έχοντας στο μεταξύ πανηγυρίσει για την απαλλαγή των Βατοπεδινών από την… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη), η αντιπολίτευση -που προφανώς έχει στοκ φωτογραφιών από το ταξίδι στη Βενεζουέλα- αποκάλυψε την επόμενη φάση: ο Παππάς πήγε και στο νησί Μαργαρίτα, γνωστό «φορολογικό παράδεισο». Και δεν πήγε μόνο με τον Αρτεμίου, αλλά συνοδευόμενος και από τον «αμφιλεγόμενο» λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ιδιωτικό λίαρ τζετ του τελευταίου. Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο θόρυβος από το σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή. Πρώτα με ερώτηση του Βενιζέλου, που κινήθηκε μόνος του, ανεξάρτητα από το ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια με ερώτηση του Μητσοτάκη και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η ΝΔ υπέβαλε και αίτημα να κληθεί ο Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις.

Στοιχεία, φυσικά, για λογαριασμούς σε offshore εταιρίες ή για χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν. Τι να τα κάνουν, όμως, όταν υπάρχει όλο το «πακέτο» της σκανδαλολογίας; Το alter ego του Τσίπρα, ένας κύπριος δικηγόρος που στήνει offshore εταιρίες, τώρα και ένας «αμφιλεγόμενος» λιβανέζος μεσάζοντας, πηγαινοέρχονται με το λίαρ τζετ του τελευταίου μεταξύ Βενεζουέλας και Isla Margarita! Αρκούν για να γίνει ο ντόρος που θέλουν και για να «ξεροψήσουν» τους συριζαίους, που δεν είναι δα και στα καλύτερά τους, καθώς όχι μόνο συνεχίζουν τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και ετοιμάζονται να ψηφίσουν την παράταση του Μνημόνιου, με προ-νομοθέτηση νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Το ότι (ακόμα) δεν έχουν στοιχεία, όμως, δε σημαίνει πως όλα είναι… πολιτικά καθαρά. Ο ίδιος ο χειρισμός της υπόθεσης, όταν πρωτοέσκασε, τον Οκτώβρη του 2016, πρόδιδε ενοχή των συριζαίων. Ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου «συνελήφθη» να βγαίνει από το μέγαρο Μαξίμου. Μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αλλά και σύμβουλος καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι πήγε στο Μαξίμου στις 10 Οκτώβρη, προκειμένου «να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία». Ποτέ δε μάθαμε τι έγινε με την… επενδυτική πρόταση, όμως εύλογα αναρωτιέσαι: από πότε αυτά τα θέματα ρυθμίζονται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με κρυφές συναντήσεις, και όχι στο επίπεδο των αρμόδιων υπηρεσιών; Από… πάντοτε. Γι' αυτό και μιλούσαμε για διαπλοκή. Επομένως, σ' αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να γίνονται όσα γίνονταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων: αδιαφάνεια και παζάρια με καπιταλιστές σε πολιτικό επίπεδο, έξω από τις υπηρεσιακές δομές.

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Αρτεμίου, που βρήκε την ευκαιρία να διαφημιστεί ως λομπίστας και να κερδίσει πελατεία, ξεφούρνισε τον ορισμό της διαπλοκής: «Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν σας κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου»! Εμφάνισε το Μαξίμου ως παραμάγαζο όπου πήγαινε κρυφά και έκλεινε συμφωνίες για λογαριασμό πελατών του, έχοντας αποκτήσει φιλική σχέση με τον Παππά!

Αλλά και όσον αφορά αυτό καθαυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα, επικράτησε πανικός και ομολογίες με τη μέθοδο της διολίσθησης. «Υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», ήταν η πρώτη εκδοχή του Παππά. «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» απάντησε ειρωνικά ο Αρτεμίου από το twitter!

Ο Παππάς αναγκάστηκε να διαρρεύσει σε φιλικό Μέσο (ΕφΣυν) άλλο σενάριο. Οτι πήγε στη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τον Αρτεμίου, ο οποίος εκπροσωπούσε τους Βαρδινογιάννηδες και κάποιους εφοπλιστές, που ήθελαν να κάνουν μπίζνες στο πλαίσιο του προγράμματος «πετρέλαιο αντί για τρόφιμα» της κυβέρνησης Μαδούρο. Σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο, οι Τσιπραίοι μπήκαν στη μέση για να διευκολύνουν τους έλληνες καπιταλιστές, που δεν τους βοηθούσε η αμερικανόδουλη πολιτική της συγκυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων.
Αυτό δεν υποστηρίχτηκε επίσημα, όμως έτσι κι αλλιώς πόσο τιμητικό θα μπορούσε να είναι για τους συριζαίους το να εμφανίζονται ως πολιτικοί μεσάζοντες για μπίζνες ελλήνων καπιταλιστών; Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο στόμα είναι: γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς το… αζημίωτο;

Η υπόθεση βρομούσε… διαπλοκή. Το δεξί χέρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τον μεσάζοντα ανάμεσα σε έλληνες καπιταλιστές και την κυβέρνηση μιας τρίτης χώρας. Για ποιο λόγο; Για να βοηθήσει στην… οικοδόμηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα; Και οι Βαρδινογιάννηδες ήθελαν μεσάζοντα τον Παππά για να κάνουν μπίζνες στη Βενεζουέλα;  Μήπως ήταν οι Τσιπραίοι που ήθελαν να γίνει η «δουλειά» και οι Βαρδινογιάννηδες δεν τους χάλασαν το χατίρι, ενώ μετά, χολωμένοι από το «ρίξιμο» που έφαγαν στα τηλεοπτικά από τον Τσίπρα και τον Παππά, έσπευσαν να βγάλουν τα άπλυτα των Τσιπροπαππάδων στη φόρα;

Ο Αρτεμίου, που για λίγες μέρες έγινε τηλεπερσόνα, άρχισε να λέει ότι στη Βενεζουέλα πήγαν για να πουλήσουν αντζούγιες, λάδι, ελιές, προϊόντα μακράς διάρκειας, αλλά τα χάλασαν στους οικονομικούς όρους. Και τα στελέχη του ομίλου Βαρδινογιάννη τι γύρευαν, να πουλήσουν φασόλια και αντζούγιες; Ποιος μπορούσε να το χάψει αυτό, όταν είναι γνωστό ότι εκείνη την περίοδο το τσαβικό καθεστώς προωθούσε το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα»;

Τα μισόλογα, οι διαρροές, οι διαψεύσεις που μετά… διαψεύδονται, όλη αυτή η ενοχική συμπεριφορά, που από τη μεριά των Τσιπραίων συνεχίζεται και τώρα, δείχνει ότι αυτοί οι τύποι λειτουργούσαν σαν βαποράκια καπιταλιστικών συμφερόντων, στην προσπάθειά τους να πετύχουν στήριξη απ' αυτά τα συμφέροντα (ειδικά όσα είχαν και επιχειρήσεις ΜΜΕ). Γι' αυτό πήγαινε ο Παππάς με τους ανθρώπους των Βαρδινογιάννηδων στη Βενεζουέλα, γι' αυτό και συναντιόταν κρυφά ο Τσίπρας με τον Ψυχάρη, φτιάχνοντάς του ο ίδιος το εσπρεσάκι του. Αν υπάρχει και «κάτι άλλο» δεν το γνωρίζουμε, αλλά δε θα εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί.

ΥΓ. Ονομα και πράμα ο Ησυχος της ΛΑΕ. Συνόδευε τον Παππά στη Βενεζουέλα, είχε τις «άκρες» του (γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λατινική Αμερική γαρ), ξέρει «τα πάντα όλα», αλλά κάνει την πάπια, καθώς κανένας δεν ασχολείται με την πάρτη του. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αλλάξει το επώνυμό του από Ησυχος σε… Μουλωχτός. Κατά τα άλλα, ο Ησυχος συνόδευε τον Παππά στη Βενεζουέλα, ο Στρατούλης παρέα με τον Φλαμπουράρη έκαναν μυστικές διαπραγματεύσεις στην έδρα του ομίλου Μελισσανίδη και έκλειναν «ντιλ» για την υποστήριξη των συμφερόντων του, κι όλ' αυτά ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι ή… σκατά από τον ίδιο βόθρο (για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ λέμε).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣενάρια
Επόμενο άρθρο «Σπρώχνουν» τον Κρανιδιώτη

Σχετικά Αρθρα

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Πολιτική 17 Φεβ 2026, 21:56

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

Ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

1902: Πεντακόσιοι νεκροί στη Βαρκελώνη σε συγκρούσεις απεργών-αστυνομίας.

1931: 61 νεκροί στο Καλάο (Περού) σε συμπλοκές στρατού-ανταρτών.

1932: Η Σοβιετική Ένωση αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από τον Λέοντα Τρότσκι.

1954: Επιστροφή 1.148 ελλήνων πολιτικών προσφύγων από την Ουγγαρία.

1972: Καταδίκη πέντε μελών του ΠΑΜ.

1973: Βόμβες της ΕΑΝ σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο Παλαιό Φάληρο.

1973: Δύο καταδίκες μελών της ΑΑΑ.

1974: Συλλαμβάνονται 35 ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

1977: Βόμβα στην αποθήκη προϊόντων του Στασινόπουλου (ΕΛΑ).

1996: Η Τώνια Αντωνίου (ΠαΣοΚ) γίνεται η πρώτη γυναίκα που ψηφίζεται να ηγηθεί σε πολιτική νεολαία.

2000: Ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο και αφήνει παράλυτο τον 18χρονο μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη (Λούτσα).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo