Τριβές στις ρωσοελληνικές σχέσεις προκάλεσε η επίσημη αποδοκιμασία από την ελληνική κυβέρνηση της ρωσικής θέσης για τους αμερικάνικους πυραύλους που θα εγκατασταθούν στην Πολωνία και την Τσεχία. Οπως αποκαλύφτηκε, από πλευράς Ρωσίας ζητήθηκαν εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ουδείς, βέβαια, τόλμησε να απαντήσει με δήλωση στον Πούτιν, που ήταν ο πρώτος που με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί απειλή το πυραυλικό «τείχος» που κατασκευάζει το ΝΑΤΟ στις δυο πρώην χώρες-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και πως ετοιμάζεται για να απαντήσει «ασύμμετρα» σ’ αυτή την απειλή, κατασκευάζοντας νέα όπλα. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση Καραμανλή και η κόρη του Μητσοτάκη, που φιλοδοξεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και γι’ αυτό έχει ανάγκη την πέραν του Ατλαντικού στήριξη, δε μπορούσε και να μην πάρει θέση στο πλευρό των «μεγάλων συμμάχων».
Αναζητούνταν, λοιπόν, η κατάλληλη ευκαιρία και αυτή δόθηκε από τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Σολοβστόφ, που επανέλαβε αυτά που είχε πει ο Πούτιν: οι αμερικανικοί πύραυλοι στην Πολωνία και την Τσεχία θα βρεθούν στο στόχαστρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Διατάχθηκε, τότε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του ρώσου στρατηγού, δηλώνοντας ότι δηλώσεις «οι οποίες στρέφονται κατά των συγκεκριμένων κρατών δε βοηθούν», αλλά αντίθετα «επηρεάζουν αρνητικά αυτόν τον διάλογο που είναι επωφελής για όλους με το να συμβάλλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης».
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος», ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αυτό στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει ότι τους ζήτησε να «μαζευτούν» γιατί έχουν ανοιχτά θέματα με τη Ρωσία (π.χ. αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά δεν διέψευσε το δημοσίευμα για τη ρωσική διαμαρτυρία, ενώ απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε παραπέρα σχόλιο. Δεν πήρε, όμως, και τίποτα πίσω.
Η ρωσική πρεσβεία φρόντισε να διοχετεύσει προς τα έξω ότι η Μόσχα είναι «έντονα δυσαρεστημένη» από τη «μονόπλευρη» θέση της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (μετά τη σταθερή σύμμαχο των ΗΠΑ Αγγλία και την προεδρεύουσα της ΕΕ Γερμανία) που παίρνει ανοιχτά μέρος υπέρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ και έχει μάλιστα το θράσος να αποδοκιμάζει τις ρωσικές θέσεις.