Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της μπανανίας ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποίησε ένα ακόμα ταξίδι στην Ελλάδα, τυπικά για να συμμετάσχει σ' ένα συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητήριου, στην ουσία για να μεταφέρει το μήνυμα των Βρυξελλών και να κλείσει το πολιτικό σκέλος της όποιας διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Μοσκοβισί συναντήθηκε με τρεις βασικούς μνημονιακούς υπουργούς (Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου, Αχτσιόγλου), συναντήθηκε με τον Τσίπρα στο Μαξίμου και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας! Πριν συναντηθεί με την Αχτσιόγλου, παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας που του παρέθεσε η διοίκηση του ΣΕΒ, ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τις απόψεις των μεγαλοκαπιταλιστών και να τις έχει σαν οδηγό του στη συζήτηση με την υπουργό Εργασίας.
Πέρα από τα ζητήματα του πρωτοκόλλου, που αποκαλύπτουν τη λογική μπανανίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το τουπέ αυτοκρατορικού απεσταλμένου με το οποίο ήρθε ο Μοσκοβισί, αξίζει να σχολιαστεί και η επιλογή του να μην κάνει δηλώσεις μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς και τον Τσίπρα, αλλά να δώσει μόνος του συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα, προκειμένου να κοινοποιήσει το τελεσίγραφό του.
Σχολιάστηκε ιδιαίτερα η «βόμβα» που πέταξε ο Μοσκοβισί, ότι δεν αποκλείει τέταρτο Μνημόνιο. Δεν του ξέφυγε, το είπε εν πλήρει γνώσει του τι θα ακολουθήσει. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, φρόντισε να το επαναλάβει με δελτίο Τύπου του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα, που εκδόθηκε «προς αποφυγή ενδεχομένων παρανοήσεων». Τι ακριβώς είπε ο Μοσκοβισί; Ιδού η επανάληψη των όσων είπε, όπως καταγράφηκαν στο δελτίο Τύπου: «Δεν έχουμε στο μυαλό μας ένα τέταρτο πρόγραμμα. Βρισκόμαστε σήμερα στο τρίτο πρόγραμμα. Τρία προγράμματα είναι πολλά και επιθυμούμε το παρόν πρόγραμμα να στεφθεί από επιτυχία ώστε να αποτελέσει την έξοδο από τα προγράμματα. Αυτός είναι σαφώς ο στόχος μας … Αν δείτε όλες τις λεγόμενες «χώρες σε πρόγραμμα» η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος βγήκαν από το πρόγραμμα … Μόνο μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η Ελλάδα, και τρία προγράμματα αρκούν. Αλλά, πρέπει να είμαστε επιτυχείς έως το τέλος του προγράμματος. Να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ προσεκτικοί και πολύ εποικοδομητικοί έως τότε. Ετσι, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε [δηλ. ένα τέταρτο πρόγραμμα]. … Η επιτυχία του προγράμματος οδηγεί σε μια κανονικότητα. … Ονειρεύομαι στο τέλος της θητείας μου να μιλώ για προϋπολογισμούς και των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ – καμία να μην είναι σε πρόγραμμα».
Η απειλή είναι σαφής: ή κάνετε αυτά που σας ζητάμε ή αλλιώς δεν πρόκειται να αποφύγετε ένα τέταρτο Μνημόνιο (μια τέταρτη δανειακή σύμβαση, γιατί δε θα μπορείτε να εξασφαλίσετε από τις «αγορές» τα λεφτά που θα χρειάζεστε για να αποπληρώνετε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που σας έχουμε δώσει.
Ηδη, από την προηγούμενη μέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Παπαδημητρίου, ο Μοσκοβισί είχε διαμηνύσει: «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς». Οπως είπε, «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο». Αυτό ήταν μια απάντηση στο «κλάμα» του Τσακαλώτου από το βήμα του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητήριου. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι ΔΝΤ και ΕΕ «πλακώνονται» και ζήτησε να μη λύσουν τις διαφορές τους στις πλάτες της Ελλάδας. Το μήνυμα του Μοσκοβισί ήταν να τα ξεχάσουν αυτά και να μην ποντάρουν σε διαφοροποίηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών.
«Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», τόνισε ο Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Το μήνυμα ήταν σαφές και δισυπόστατο. Πρώτο, δεν προχωράει τίποτα χωρίς το ΔΝΤ. Δεύτερο, πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα αυτά που ζητάει ο Σόιμπλε.
Πώς μεταφράζεται πρακτικά αυτό το μήνυμα; Μεταφράζεται σε τελεσίγραφο προς τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε πολιτικό επίπεδο θα γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε «βασικές ευρωπαϊκές χώρες» (το γερμανογαλλικό άξονα συν την Ιταλία, δηλαδή), χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει κανένα λόγο σ' αυτές. Εκείνο που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να συμφωνήσει αμέσως με την τρόικα, ώστε οι δανειστές να κάνουν τα επόμενα βήματα, όπως θα τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.