Ποιος είπε ότι οι δικαστές δεν ξέρουν να κάνουν πολιτική; Την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό (τελεσίδικα) την υπόθεση του «Σαμίνα», θα τη ζήλευε οποιοδήποτε πολιτικό όργανο. Ενώ επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με την προδιαγεγραμμένη ποινική εξέλιξη αυτού του μαζικού εγκλήματος, με μια επιμέρους απόφασή τους οι δικαστές έχτισαν προπαγανδιστικά μια ασπίδα προστασίας γύρω τους και γύρω από το σύστημα που αφήνει ατιμώρητους τους ενόχους μαζικών εγκλημάτων (81 ήταν οι νεκροί του ναυάγιου), όταν αυτοί ανήκουν στην τάξη των κεφαλαιοκρατών. Κατάφεραν έτσι να βγαίνουν το βράδυ στις τηλεοράσεις συγγενείς θυμάτων, ναυαγοί και δικηγόροι και να κάνουν λόγο για «ιστορική απόφαση»!
Η απόφαση ήταν ίδια μ’ αυτή του πρωτοβάθμιου δικαστήριου, με διαφοροποίηση προς τα κάτω των ποινών. Το βάρος της καταδίκης έπεσε και πάλι στους ναυτικούς, ενώ οι εκπρόσωποι του εφοπλισμού έμειναν στο απυρόβλητο. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος σε φυλάκιση 11 ετών, 11 μηνών και 25 ημερών (16 χρόνια πρωτόδικα), ο υποπλοίαρχος σε φυλάκιση 12 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών (19 χρόνια πρωτόδικα) και οι ύπαρχος, πρώτος μηχανικός και ασυρματιστής σε ποινές από 7,5 χρόνια μέχρι 10 μήνες. Οι εκπρόσωποι της εφοπλιστικής εταιρίας MFD Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή 2 ετών, 6 μηνών και 2 ημερών (από 4 χρόνια πρωτόδικα). Η διαφορά ήταν στο ότι πρωτόδικα η ποινή ήταν με αναστολή, ενώ τώρα χωρίς. Πλήρωσαν λοιπόν 4,40 ευρώπουλα για κάθε μέρα φυλάκισης (περιττό να πούμε πόσο αστείο είναι αυτό το ποσό για μια τέτοιου μεγέθους εταιρία) και επέστρεψαν στο γραφεία τους.
Το προπαγανδιστικό σκέλος της απόφασης πάρθηκε με πλειοψηφία 3 προς 2 (δηλωτική της σημασίας του). Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στον εισαγγελέα, για να διερευνήσει αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας και άλλων εμπλεκόμενων, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση τα νέα στοιχεία που κατέθεσε η πολιτική αγωγή (συγγενείς θυμάτων) στη δίκη, που απεδείκνυαν ότι το «Σαμίνα» ήταν παντελώς αναξιόπλοο. Οι άλλοι εμπλεκόμενοι είναι γνωστοί και έμειναν στο απυρόβλητο από την αρχή. Είναι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο κακόφημος Ελληνικός Νηογνώμονας, που μοιάζουν αφειδώς πιστοποιητικά αξιαπλοΐας σε σαπάκια τύπου «Σαμίνα». Ο προπαγανδιστικός στόχος επετεύχθη τη στιγμή που απαιτούνταν. Τη μέρα που βγήκε η απόφαση και που αναγκαστικά θα υπήρχε κάποια δημοσιότητα (τόσες ζωές χάθηκαν). Οταν η δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο, κανένας δεν θα ασχολείται με την υπόθεση και τα λίγα θύματα που επιμένουν να «κυνηγούν» την υπόθεση, μαζί με τους δικηγόρους τους, δεν θα βρίσκουν θέση ούτε σε μονόστηλο ζυγής σελίδας.
Verba
H Δικαιοσύνη των δύο μέτρων και των δύο σταθμών έκανε και πάλι το θαύμα της. Το μαχαίρι που δήθεν θα ‘φτανε στο κόκαλο δεν ακούμπησε καν το κρέας. Με κάτι λιγότερο από 50 ευρώ κοστολογήθηκε κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στο ναυάγιο του σαπιοκάραβου «Σαμίνα». Τόσο κόστισε στους δυο εκπροσώπους της εφοπλιστικής εταιρίας η εξαγορά της εξευτελιστικής ποινής που τους επέβαλε το δικαστήριο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό (ο Νίκος Κουνταρδάς, για παράδειγμα, συμπληρώνει ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος, για μια πράξη στην οποία δεν συμμετείχε και στην οποία, εν πάση περιπτώσει, καμιά ζωή δεν χάθηκε), όμως εμείς που είδαμε να χάνονται στο ναυάγιο δικοί μας άνθρωποι δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την οργή μας για την παρωδία δικαιοσύνης.
Χριστόδουλος Ξηρός
Ειδική πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού