Στις μπαρμπουτιέρες μιλούν για «ρέντα» και για «γκίνια». Οι τζογαδόροι λατρεύουν τη θεά τύχη, έχουν γούρια, έχουν «διαίσθηση», αλλά ποτέ δε διανοήθηκαν να αποδώσουν τη «ρέντα» στην ικανότητά τους και τη «γκίνια» στην ανικανότητά τους (ή στην ικανότητα των αντιπάλων). Αυτοί που έπαιξαν στα ζάρια τη δημόσια υγεία, ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και ο Τσιόδρας ως επικεφαλής μιας επιτροπής λοιμωξιολόγων και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχουν το θράσος να κοκορεύονται, ότι χάρη στη σοφία των μεν και στην πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα του δε, κατάφεραν η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό.
Για τα κρούσματα δεν πρέπει να γίνεται καμιά συζήτηση, γιατί απλούστατα στη χώρα μας έγιναν ελάχιστα τεστ. Μολονότι τελευταία άρχισαν να φουσκώνουν τα νούμερα και πάλι η Ελλάδα είναι «πάτος» στα τεστ. Κι ως γνωστόν, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι άμεσα συνυφασμένος με την ευρύτητα του τέστινγκ. Ο αριθμός των θανάτων, όμως, είναι όντως χαμηλός στη χώρα μας.
Ομως, τον ίδιο, ελαφρώς μεγαλύτερο ή χαμηλότερο αριθμό θανάτων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού) έχουν μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Κύπρος, το Κόσοβο, η Σερβία, η Κροατία, η Λιθουανία και άλλες (αναλυτικά στατιστικά στοιχεία στο https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/). Γιατί ο Τσιόδρας, στην τελευταία αυτοαγιογραφική ομιλία του, στις 26 Μάη, έκανε σύγκριση με τους θανάτους στο Βέλγιο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και όχι με τις χώρες με χαμηλό αριθμό θανάτων; Η απάντηση είναι ευνόητη: γιατί δε θέλει σε καμιά περίπτωση να πάει στην ουσία της συζήτησης.
Ολες οι χώρες πήραν λίγο-πολύ τα ίδια μέτρα. Οι περισσότερες τα πήραν ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα, όμως, ήταν διαφορετικά. Ξέρετε γιατί; Γιατί ήταν άλλη η διασπορά του ιού σε κάθε χώρα, προτού παρθούν τα μέτρα καραντίνας και εφαρμοστεί το lockdown. Για παράδειγμα, το Βέλγιο, με πληθυσμό ίσο περίπου μ' αυτόν της Ελλάδας, έχει το θλιβερό ρεκόρ στους θανάτους (832 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και συνολικά 9.505 θανάτους). Κι όμως, το Βέλγιο επέβαλε lockdown τρεις μέρες πριν από την Ελλάδα. Απλά, όταν το Βέλγιο επέβαλε lockdown ήταν πολύ αργά, γιατί υπήρχε ήδη πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ για την Ελλάδα ήταν σχετικά έγκαιρα, γιατί η διασπορά του ιού ήταν μικρή. Το ίδιο ισχύει για την Αλβανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό θανάτων, αντίστοιχο μ' αυτό της Ελλάδας.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα εξηγηθούν κάποια στιγμή με μελέτες που θα γίνουν και θα δείξουν πώς έγινε η διασπορά του ιού από εστία σε εστία, από χώρα σε χώρα (ήδη υπάρχουν κάποιες πρώτες μελέτες). Γιατί ο κοροναϊός δεν ταξιδεύει κατά σμήνη, όπως οι ακρίδες. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρέπει, λοιπόν, να δει κάποιος ποια ήταν η επικοινωνία με την Κίνα (αρχική εστία διασποράς) και μετά η επικοινωνία των επόμενων εστιών διασποράς μεταξύ τους και με άλλες χώρες. Να σταματήσουν, λοιπόν, ο Τσιόδρας με τον Μητσοτάκη να μας παρουσιάζουν το ΤΥΧΑΙΟ ως αποτέλεσμα της σοφίας τους και της ταχύτητας με την οποία αντέδρασαν.
Αμεριμνησία
Εχουμε ξαναναφερθεί στο χοντρό ψέμα που ξεστόμισε ο Τσιόδρας, ότι τάχα «στις αρχές Ιανουαρίου έγινε η πρώτη αναφορά για τον ιό στην συνάντηση των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και μάλιστα, όταν αναφερθήκαμε στο νέο ιό σαν μια πιθανή σημαντική απειλή, αντιμετωπίσαμε κάποια σκληρή κριτική, γιατί πράγματι τα έως τότε λίγα δεδομένα δεν αρκούσαν για να τεκμηριωθεί μία σοβαρή για τον κόσμο απειλή». Το ίδιο ψέμα είπε και ο Μητσοτάκης στη Ζαχαρέα: «Από τον Ιανουάριο παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του κορονοϊού στην Κίνα, και στις πρώτες επικοινωνίες που είχα με τον Σωτήρη ήταν απολύτως βέβαιος ότι αυτή η υπόθεση θα εξελισσόταν σε πανδημία».
Θυμίσαμε ότι στις 31 Γενάρη, ο Κικίλιας και ο Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ (πουθενά Τσιόδρας) επισκέφτηκαν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου και βγαίνοντας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί «είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα, με μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Αρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή κάποια ανησυχία». Ο Κικίλιας μάλιστα επικαλέστηκε και τους «ειδικούς λοιμωξιολόγους» (τον Τσιόδρα, δηλαδή).
Πάμε και στον ίδιο τον Τσιόδρα. Στις 21 Γενάρη εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (https://www.youtube.com/watch?v=_DPR5Absjgw&feature=youtu.be), ως εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, και χαρακτήρισε «υπερβολικά», μέτρα όπως αυτά της Βόρειας Κορέας (απαγόρευση πτήσεων). Μίλησε για τη χαμηλή θνητότητα του νέου κοροναϊού και είπε ότι επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει μόνο για όσους έχουν ταξιδέψει στη Γουχάν. Ελεγε: «Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη προς το παρόν και δεν είναι αυτό που εμείς οι επιστήμονες ονομάζουμε διαδοχική και συνεχιζόμενη»!
Στις 23 Γενάρη, ο Τσιόδρας εμφανίστηκε (από τα γραφεία του ΕΟΔΥ) στο πρωινάδικο του ΟΡΕΝ (https://www.youtube.com/watch?v=O8HpeTTzEe8&feature=youtu.be), σε μια εμφανώς στημένη συνέντευξη και μιλούσε για τη γρίπη! Κι αφού είπε για τη γρίπη, στο τέλος τον ρώτησαν και για τον νέο κοροναϊό και ξεκίνησε μιλώντας για τη χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με τους SARS και MERS, για να καταλήξει ότι «ο κίνδυνος είναι χαμηλός προς μέτριος να δούμε ένα κρούσμα στην Ελλάδα» (!) και πως πρέπει να προσέχουν την ατομική υγιεινή τους όσοι ταξιδεύουν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (να εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν, πάντως)!
Στο ίδιο «μοτίβο» συνέχισαν και όλο τον Φλεβάρη. Ακόμα και όταν στην Ιταλία η CoviD-19 είχε αρχίσει να κάνει θραύση. Στοιχεία για τη δράση τους εκείνη την περίοδο είχαμε παραθέσει σε άρθρο μας με τίτλο «Καπιταλιστές και αστικές κυβερνήσεις: Να σταματήσουν να μας κουνούν το δάχτυλο οι εγκληματίες», που δημοσιεύτηκε στις 28 Μάρτη (https://www.eksegersi.gr/issue/1045/Υγεία/35267.Να-σταματήσουν-να-μας-κουνούν-το-δάχτυλο-οι). Ο χώρος δεν επιτρέπει να τα επαναλάβουμε.
«Χέστηκαν»
Εχει γραφτεί κατά κόρον στον αστικό Τύπο ότι εκείνος που τους ταρακούνησε ήταν ο Μόσιαλος, που κάλεσαν κατεπειγόντως από τη Βρετανία (στη συνέχεια τον ξαπόστειλαν, για να βγάλουν μπροστά τον Τσιόδρα). Είτε ήταν ο Μόσιαλος είτε ήταν ο Τσιόδρας ή κάποιος άλλος «ενσωματωμένος» λοιμωξιολόγος, σημασία έχει πως όταν αποφάσισαν ν' αρχίσουν να παίρνουν μέτρα lockdown, το ίδιο έκαναν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η απόφασή τους δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδίου (όπως ισχυρίζονται), αλλά αποτέλεσμα φόβου. Κυριολεκτικά «χέστηκαν» όταν είδαν ότι στην Ιταλία είχε καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και ο θάνατος θέριζε ολόκληρες περιοχές. Ηξεραν ότι το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη κατάσταση από το ιταλικό σύστημα. Οταν αποφάσισαν το lockdown δεν είχαν καμιά εικόνα για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Οπως γράψαμε, έτρεχαν συνεχώς πίσω από τον ιό. Κι αυτό γιατί δεν είχαν φροντίσει να αποκτήσει η χώρα έναν στοιχειώδη μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης, βασισμένο στο μαζικό τέστινγκ (γράφουμε αναλυτικότερα στη σελίδα 4). Κι επειδή δεν είχαν εικόνα για τη διασπορά του ιού, κατέφυγαν στο μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να σταματήσει την παραπέρα διάδοση: το «μένουμε σπίτι». Ο ελληνικός λαός, διαπνεόμενος από τον ίδιο φόβο και ξέροντας πόσο γυμνό είναι το σύστημα, τήρησε την καραντίνα. Ευτυχώς γι' αυτόν (τον ελληνικό λαό), η πριν το lockdown διασπορά ήταν χαμηλή και έτσι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που δεν τις έκλεισαν, δεν έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά εικόνα για την πραγματική διάδοση του ιού, ούτε και κατά την κορύφωση της πανδημίας, φάνηκε από τον τρόμο τους μπροστά σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση όταν -για οικονομικούς λόγους- αποφάσισαν την άρση του lockdown. Ετρεμαν τι θα γίνει με το συγχρωτισμό των νεολαίων στις πλατείες. Και βγήκε μετά ο Τσιόδρας να πει ότι δεν έγινε τίποτα, γιατί είχαμε ρίξει το Ro πολύ χαμηλά! Καρφώθηκε χωρίς να το καταλάβει. Ο ίδιος έλεγε ότι τα σχολεία πρέπει ν' ανοίξουν για ν' αρχίσει να αναπτύσσεται ανοσία αγέλης ξεκινώντας από τα παιδιά (το πήρε πίσω όταν του την έπεσε ο Μαγιορκίνης). Για ν' αναπτυχθεί ανοσία στα παιδιά, όμως, θα πρέπει να κυκλοφορεί μαζικά ο ιός. Αρα, και όταν αποφάσιζαν τη βαθμιαία άρση του lockdown, μαύρα μεσάνυχτα είχαν, όπως και όταν αποφάσιζαν την επιβολή του.
ΥΓ. Πέρα από το βασικό τυχαίο παράγοντα, που ήταν η σχετικά μικρή διασπορά του ιού στη χώρα μας όταν σε όλη την Ευρώπη άρχισε να επιβάλλεται lockdown, οι Μητσοτάκης και Τσιόδρας διευκολύνθηκαν να παρουσιάσουν το τυχαίο ως αποτέλεσμα σχεδίου, από την πλήρη ασυλία που τους πρόσφερε η αστική αντιπολίτευση (και όχι μόνο). Δεν αναφερόμαστε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -διά του Ξανθού- εξακολουθεί να υμνεί τον Τσιόδρα, αλλά και στον Περισσό, που δεν ψέλλισε κουβέντα για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Σ' αυτό θα επανέλθουμε.