«Η Οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, του νεκρού στελέχους της Vodafone το 2005, εκφράζει τον αποτροπιασμό της απέναντι στην είδηση ότι ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος που επί ένα χρόνο ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς να ειδοποιήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για το γεγονός (ΑΔΑΕ), πράγμα που συνέβαλε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να μην αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα η αιτία του θανάτου του Κώστα, αυτός ο ίδιος άνθρωπος προτείνεται σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ως πρόεδρος μια άλλης ανεξάρτητης αρχής, του ΕΣΡ. Mέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Κώστας αυτοκτόνησε. Αν και αυτοί που το ερεύνησαν τότε το πίστευαν, θα είχαν αποκαλύψει τι έγινε το 2005 σε σχέση με τις υποκλοπές, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έρευνα του θανάτου του.
Πώς ειναι δυνατόν στελέχη προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού κόσμου της χώρας να ξεχνούν τόσο σύντομα ότι ένας νέος άνθρωπος πέθανε για λόγους συσχετιζόμενους με την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν έχουν φωτιστεί μέχρι σήμερα, και επιβραβεύουν τον κύριο υπεύθυνο της συσκότισης της υπόθεσης των υποκλοπών με θέση προέδρου ανεξάρτητης αρχής με συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, ιδιαίτερης βαρύτητας για την λειτουργία της δημοκρατίας;
Τα παραπάνω αναγραφόμενα δεν είναι προσωπική μας άποψη. Προκύπτουν από το σύνολο των δημοσιευμάτων εφημερίδων και πρακτικών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, καθώς και των πρακτικών της ΑΔΑΕ».
Αυτή την ανακοίνωση εξέδωσε την περασμένη Τρίτη η οικογένεια Τσαλικίδη, που προσπαθεί ακόμα να ρίξει φως στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα, η οποία έκλεισε ως «αυτοκτονία», ενώ όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι επρόκειτο για δολοφονία. Θυμίζουμε ότι την υπόθεση έκλεισε ένας άλλος περιβόητος εισαγγελέας, ο Ιωάννης Διώτης. Με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ποτέ δεν τα πήγαινε καλά («κώλος και βρακί» με τον Χρυσοχοΐδη και το ΠΑΣΟΚ ο Διώτης, καραδεξιός ο Παπαγγελόπουλος), όμως υπήρξαν και οι δύο άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών και τους ένωσε το καθήκον.
Τι συνέβη, όμως, στη Βουλή; Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, παρουσιάστηκε πρόταση για τοποθέτηση του Δ. Παπαγγελόπουλου στην κεφαλή του ΕΣΡ. Τύποις η πρόταση κατατέθηκε από το κόμμα του Καμμένου, ήταν φανερό όμως ότι είχε προηγηθεί παρασκηνιακό κομπρεμί ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Ολοι τοποθετήθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Παπαγγελόπουλου, πλην του Περισσού και των νεοναζί που ψήφισαν λευκό. Το κομπρεμί, όμως, χάλασε όταν ξεσήκωσε τον κόσμο ο Απ. Κακλαμάνης (συμμετέχει ως πρώην πρόεδρος της Βουλής), που κατηγόρησε τον Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, εξαναγκάζοντας και τους τρεις παρόντες εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «παρών». Οι ψήφοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δεν έφταναν για να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, οπότε η πρόταση αποσύρθηκε για να επανέλθει εν ευθέτω χρόνω.
Η ΝΔ έχει κάθε λόγο να θέλει τον Παπαγγελόπουλο στο ΕΣΡ. Δικός της άνθρωπος είναι. Ο Κακλαμάνης αντιδρά για λογαριασμό του «παλιού ΠΑΣΟΚ», αφού ο Παπαγγελόπουλος είναι ο άνθρωπος που κάλυψε το σκάνδαλο της MAYO (το περιβόητο μαύρο ταμείο της ΝΔ επί Μητσοτάκη), την καταγγελία για το «φτωχικό» του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στο Πόρτο Γερμενό, ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε στο σχηματισμό σκανδαλο-δικογραφιών σε βάρος «πράσινων» στελεχών. Η υπόθεση των υποκλοπών ήταν απλά το τέλειο άλλοθι που χρειαζόταν ο Κακλαμάνης για να αντιλέξει στο διορισμό ενός δεξιού που είχε διακριθεί για το αντι-ΠΑΣΟΚ μένος του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τι λόγο είχε να συναινέσει στο διορισμό ενός ανθρώπου των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών; Ο Παπαγγελόπουλος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διορίστηκε εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής (εκτόπισε τον Διώτη) και μετά διοικητής της ΚΥΠ. Αυτή είναι η διαδρομή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι υπερψηφίζει την πρόταση αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του ΕΣΡ, δεδομένου ότι η θητεία των μελών που αντικαθίστανται έχει λήξει εδώ και χρόνια, δημιουργώντας προβλήματα νομιμότητας των αποφάσεών του», έγραψε… σεμνά η «Αυγή». Ο Νίκος Βούτσης, όμως, είπε στον Γ. Παπαχρήστο των «Νέων», που ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο, στο όνομα του παλιού ΠΑΣΟΚ και αυτός: «Εμείς ψηφίσαμε κατ’ ανοχήν και κατ’ οικονομίαν. Η πρόταση ήρθε μαζί με άλλες δύο για τη συμπλήρωση του ΕΣΡ και θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη, γι’ αυτό είπαμε ναι». Δεν μίλησε για ψήφο ανάγκης, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι αποφάσεις του ΕΣΡ, όπως έγραψε η «Αυγούλα». Αυτό το επιχείρημα, άλλωστε, ούτε πολιτικά κουτορνίθια δεν μπορούν να το χάψουν. Οταν ο Παπαχρήστος του υπενθύμισε το παρελθόν του Παπαγγελόπουλου (τέτοια κατάντια: να σε εγκαλεί για ένα ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατισμού ο Παπαχρήστος!), ο Βούτσης δε δίστασε ν’ απαντήσει κυνικά: «Το γνωρίζουμε (σ.σ. το παρελθόν του Παπαγγελόπουλου), αλλά σας είπα ήρθε μια συναινετική πρόταση και την ψηφίσαμε»!
Το κομπρεμί περιλάμβανε μια ακόμη πρόταση της ΝΔ για μέλος και τον Λαοκράτη Βάσση, επίσης για μέλος, που είχαμε να τον ακούσουμε από την εποχή που ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ. Μ’ άλλα λόγια, έγινε παζάρι μοιρασιάς αξιωμάτων: δύο δεξιοί, ένας συριζαίος. Και ψήφισαν τον Παπαγγελόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, προκειμένου να βάλουν και ένα δικό τους.
Ιδια ξεφτίλα και η ΔΗΜΑΡ, που είπε στον εκπρόσωπό της να ψηφίσει «ναι» και τώρα δηλώνει ότι αν ξαναέρθει ως πρόταση δε θα ψηφίσει τον Παπαγγελόπουλο. Η ΔΗΜΑΡ, βέβαια, χρωστάει υποχρεώσεις στη ΝΔ που έχει κρατήσει στελέχη της στις διοικήσεις κρατικών φορέων και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο, το «άφθαρτο», που «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», αλλά δε διστάζει να κάνει τέτοια κομπρεμί για να βάλει έναν συνταξιούχο της πολιτικής σ’ ένα κρατικό πόστο.