Η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, που δεν κατέληξε σε ψηφοφορία, απετέλεσε ουσιαστικά την ταφόπλακα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο διαρροών που θα έσπαγαν το νεοδημοκρατικό μπλοκ και θα οδηγούσαν στη δημιουργία επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έστω και για έναν υπουργό ή υφυπουργό, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να απόσχει, προτιμώντας να εισπράξει τις δυσμενείς εντυπώσεις αυτής της πράξης, παρά τις ακόμα πιο δυσμενείς του σπασίματος της πειθαρχίας των βουλευτών της και της ανακύκλωσης της «εσωστρέφειας» από τη μια και της σκανδαλολογίας από την άλλη.
Ο Καρατζαφέρης, με την αποπομπή Ρουσόπουλου να ικανοποιεί ένα από τα αιτήματά του, πήρε την ομάδα του ΛΑΟΣ και αποχώρησε. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έπεισαν το ΠΑΣΟΚ να μην επιμείνει σε διεξαγωγή ψηφοφορίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία μιας «έντιμης υποχώρησης», όπως και έγινε. Ο Σιού-φας αναγκάστηκε να θεωρήσει τη συζήτηση ως μη γενόμενη, αφού δεν έκλεισε με ψηφοφορία και το ΠΑΣΟΚ έχει να λέει πως η προοπτική της προανακριτικής επιτροπής παραμένει ζωντανή, αφού η πρότασή του δεν απορρίφθηκε. Ομως, όλα πλέον εξαρτώνται από την κυβέρνηση.
Την Πέμπτη συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή η οποία σε ένα μήνα θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της. Ομως, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί ένα πόρισμα. Το πιθανότερο (για να μην πούμε το σίγουρο) είναι να εκδοθούν πέντε, όσα είναι και τα κόμματα. Η ΝΔ αποκλείεται να συμφωνήσει ότι έχουν ποινική ευθύνη οι υπουργοί της. Το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να συμφωνήσει ότι έχουν ευθύνη και οι δικοί του υπουργοί. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να δώσουν συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ πρέπει να… γκρεμιστούν πολλοί φούρνοι για να οδηγηθούν σε δικό τους κοινό πόρισμα (ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ήθελε, αλλά ο Περισσός μάλλον αποκλείεται να συμφωνήσει). Οσο για τον Καρατζαφέρη, δεν έχει κανένα λόγο να μην παίξει το δικό του παιχνίδι.
Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προτείνει μετά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ανεξάρτητα από τα χωριστά πορίσματα της εξεταστικής, δεδομένου ότι τυχόν ευθύνες δικών του κυβερνητικών στελεχών έχουν ήδη παραγραφεί. Ακόμα και να συμφωνήσουν, όμως, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο είναι αμφίβολο αν θα συμπράξει το ΛΑΟΣ και δεύτερο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν διαρροές κυβερνητικών βουλευτών, γιατί τότε θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και κάθε διαρροή θα σημαίνει ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Η ευκαιρία ήταν τώρα, που υποτίθεται ότι δεν έχει ερευνηθεί τίποτε και η επιτροπή του άρθρου 86 του συντάγματος θα διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσει αν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών. Από δω και πέρα, αυτή την υποτιθέμενη διερεύνηση θα την κάνει η εξεταστική επιτροπή, οπότε οι βουλευτές της ΝΔ θα έχουν να διαλέξουν: ή θα συμφωνήσουν με το νεοδημοκρατικό πόρισμα της εξεταστικής, οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν τη δημιουργία προανακριτικής, ή δε θα συμφωνήσουν, οπότε μάλλον θα υπάρξει τέτοια κρίση που θα οδηγήσει σε εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι η ψηφοφορία στην εξεταστική είναι φανερή. Αν, λοιπόν, το νεοδημοκρατικό πόρισμα πάρει 152 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ επιμείνει σε ψηφοφορία για προανακριτική, η κυβέρνηση θα μπορέσει, με μικρότερο κόστος αυτή τη φορά, να απόσχει και πάλι από την ψηφοφορία, στο όνομα της υπεράσπισης του κύρους των θεσμών. Και «ανταρσία» να υπάρξει, όμως, και να πάει ο Καραμανλής σε εκλογές, και πάλι θα επέλθει παραγραφή για όλους. Δε νομίζουμε όμως ότι θα υπάρξει «ανταρσία». Ποιος γαλάζιος θα ρίξει την κυβέρνηση και θα ρισκάρει να βρεθεί ο ίδιος εκτός νυμφώνος (εξουσίας);