Γιατί βιάστηκε ο Περισσός να πάρει θέση, πριν ακόμα ξεκαθαρίσει η κατάσταση; Πρώτο, για να διακηρύξει ότι είναι ένα κόμμα που σέβεται την κοινοβουλευτική τάξη. Δεύτερο, για να κόψει κάθε συζήτηση περί αποχής στο εσωτερικό του. Αν Μέρκελ, Σαρκοζί και ντόπια αστική τάξη δεν έκοβαν τον κώλο του Παπανδρέου και ο εκβιασμός του δημοψηφίσματος προχωρούσε, η μόνη ταξική πολιτική απάντηση θα ήταν η αποχή. Για να μη γίνει ο λαός συνυπεύθυνος. Για να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις διάφορες συνιστώσες της αστικής πολιτικής. Για να μην αναγκαστεί να ψηφίζει «όχι» μαζί με ευρώδουλους, ευρωλάγνους και λοιπές αστικές δυνάμεις που θα ήθελαν να ενισχύσουν τη δική τους θέση. Και είναι σίγουρο ότι η αποχή θα συγκροτούσε ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα, τροφοδοτούμενη και από την αηδία του λαού για την αστική πολιτική. Αυτό ακριβώς δεν θέλει ο Περισσός, γι’ αυτό και έσπευσε να πάρει θέση μπροστά από τις κάλπες που τελικά δεν στήθηκαν και τον άφησαν με τη χαρά στο χέρι και τη ντροπή της συμμετοχής στο παθητικό του.
Υπάρχει ένα κόμμα που έσπευσε να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο δημοψήφισμα, πριν ακόμη ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο περιεχόμενό του, οι όροι του, πριν ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Το κόμμα της νομιμότητας και της ευταξίας, ο Περισσός. «Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ. Πιο αναλυτικός ο Θ. Παφίλης εκλαΐκευσε από το βήμα της Βουλής τη γραμμή:
«Εμείς τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό, για ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού όπου θα επιστρατευθούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπασθεί το “ναι”. Εμείς λέμε αντί για δημοψήφισμα, εκλογές. Αν όμως πραγματοποιηθεί, γιατί έχουμε πάρα πολλές εξελίξεις, καλούμε το λαό σε μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Να ανατρέψει τον εκβιασμό, να ρίξει ένα ηχηρό και συντριπτικό ΟΧΙ, που θα είναι ΟΧΙ στο Μνημόνιο, ΟΧΙ στο Μεσοπρόθεσμο, ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση, ΟΧΙ στη συνολική πολιτική που εφαρμόζεται, ΟΧΙ στο ίδιο το σύστημα. Θα είναι ένα ΝΑΙ στη λαϊκή εξουσία, στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ».
Μάθαμε ότι και το «ναι» στη «λαϊκή εξουσία» θα έρθει μέσα από εκλογές. Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά κάποιοι αφελείς πιστεύουν ότι ο Περισσός είναι ένα επαναστατικό κόμμα. Ας περιοριστούμε, όμως, στο θέμα του δημοψηφίσματος. Είναι δυνατόν να λες ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι ένας ωμός εκβιασμός, ο οποίος μάλιστα θα στηριχτεί απ’ όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του συστήματος και ταυτόχρονα να καλείς σε συμμετοχή σ’ αυτόν τον εκβιασμό; Για ποιο σκοπό; Για να επικυρώσεις με τη συμμετοχή σου τη νίκη του εκβιασμού; Και μάλιστα άνευ πρακτικού κέρδους, αφού ήταν εκ των προτέρων δεδομένο ότι η νέα αποικοκρατική δανειακή σύμβαση θα είχε ήδη υπογραφεί, με τη γενική –δικτατορικού τύπου– εξουσιοδότηση που έχει ο υπουργός Οικονομικών;