Εκκωφαντική η προπαγάνδα μετά τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου, που δεν είπε τίποτα καινούργιο. Επανέλαβε αυτά που η Αγκυρα έχει ήδη αναφέρει, με τον πιο επίσημο τρόπο, στον γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η συνθήκη της Λοζάνης. Το θέμα είναι παλιό και δε θα μπούμε στην ουσία. Η Τουρκία επικαλείται τη Λοζάνη, η Ελλάδα επικαλείται τις περί δικαιώματος στην άμυνα διατάξεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ («αφού μας απειλείτε με τη στρατιά του Αιγαίου, έχουμε δικαίωμα να εξοπλίσουμε τα νησιά μας»).
Το θέμα μας είναι ο τρόπος με τον οποίο και αυτή τη φορά χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ψάχνοντας τρόπο για ν’ αλλάξει την αρνητική για την ίδια εσωτερική ατζέντα, κατέφυγε στους δραματικούς εθνικιστικούς τόνους, ενταγμένους όπως πάντοτε στη γραμμή της «διεθνούς στήριξης».
Ο Δένδιας τηλεφώνησε στον Μπορέλ και εκλιπάρησε για μια δήλωση καταδίκης των δηλώσεων Τσαβούσογλου. Και κατάφερε να πάρει χθες μια δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν «για την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της». Την εξής (η έμφαση δική μας):
«Οι παρατηρήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του, με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας επί ορισμένων νησιών της, είναι αντιπαραγωγικές και αντίκεινται στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητήθηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου και της 24ης-25ης Ιουνίου 2021. Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών αυτών είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να την σεβαστεί, να απόσχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες στο θέμα αυτό, να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Αυτό που από την εσωτερική εθνικιστική προπαγάνδα χαρακτηρίστηκε ως «σφοδρή καταδίκη της Τουρκίας», από άποψη ουσιαστικής διπλωματίας δεν είναι παρά μια απολύτως ισορροπημένη δήλωση ίσων αποστάσεων. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου χαρακτηρίζονται απλά «αντιπαραγωγικές». Για την αποστρατιωτικοποίηση, το θέμα που εγείρει η Τουρκία, δε γίνεται κανένας λόγος. Αντίθετα, γίνεται λόγος για αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών, που όμως δεν την αμφισβητεί ούτε η Τουρκία (άλλο κυριαρχία, άλλο εξοπλισμός των νησιών, κατά παράβαση της Λοζάνης, είναι η τουρκική θέση). Κι ακόμα, γίνεται λόγος για «τυχόν διαφορές», που πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά. Η δε τελευταία πρόταση («Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται») θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί και ως άνοιγμα προς την Τουρκία, η οποία επικαλείται μια διεθνή συμφωνία (Λοζάνη).