Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε χθες την εξής ανακοίνωση (οι εμφάσεις δικές μας): «Τις αποφάσεις του εισαγγελέα για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων των κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, ας τις κρίνουν οι πολίτες και οι συνάδελφοί τους δικαστές. Στα πορίσματα ωστόσο, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν της αρχειοθέτησης προκύπτουν ερωτηματικά που δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα. Ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός και Αρχηγός της ΝΔ οφείλει να δώσει μια απάντηση: Ο ίδιος θεωρεί πως είναι όλα καλώς καμωμένα; Θεωρεί δηλαδή ότι είναι φυσιολογικό και νόμιμο να βρίσκονται στους λογαριασμούς του ενός νυν υπουργού του και αντιπρόεδρου του Κόμματος, 350.000 ευρώ και στου άλλου, πρώην υπουργού και κεντρικού στελέχους του, 1.000.000 ευρώ “αδιευκρίνιστα ποσά“; Θεωρεί ότι κανείς δεν οφείλει διευκρινίσεις για τα αδιευκρίνιστα; Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή του».
Αν δεν κάνουμε λάθος (που δεν κάνουμε), τον Γεωργιάδη και τον Αβραμόπουλο τους παρέπεμψε στην τακτική Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα οχτώ πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά, Βενιζέλο, Πικραμμένο, Λοβέρδο, Στουρνάρα, Κουτρουμάνη, Σαλμά, Λυκουρέντζο). Μάλιστα, ακολουθήθηκε μια… πρωτότυπη διαδικασία. Πρώτα οργανώθηκε μια νυχτερινή σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους να έχουν ειδοποιηθεί να περιμένουν… συγκλονιστικά νέα. Βγήκαν από τη σύσκεψη ο Παπαγγελόπουλος με τον Κοντονή και ο πρώτος εριξε τη «βόμβα»: έχει αποκαλυφθεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ο Κοντονής, που σήμερα καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για δοσοληψίες με το λεγόμενο οικονομικό έγκλημα, συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό. Τότε δεν είχε κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα απέκτησε όταν ο Τσίπρας τον έδιωξε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, όπου η πλειοψηφία πήρε απόφαση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (είναι αυτή που έχει τυποποιηθεί να αποκαλείται Προανακριτική) και για τους δέκα. Η Προανακριτική, όμως, δεν λειτούργησε! Με συνοπτικές διαδικασίες, η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Δηλαδή, ακύρωσαν την Προανακριτική που οι ίδιοι είχαν προτείνει και ψηφίσει! Πέταξαν το μπαλάκι στην τακτική Δικαιοσύνη, για να μη γίνουν οι ίδιοι ρόμπες. Ηξεραν καλά τι έκαναν, καθώς η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη άρχισε να βάζει στο αρχείο τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις όλων των κατηγορηθέντων. Κατηγορία απαγγέλθηκε μόνο κατά του Λοβέρδου (για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση), ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεναν για χρόνια οι φάκελοι των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, που αρχειοθετήθηκαν πρόσφατα από τον διάδοχο της Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Δεν μπορεί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να το παίζει Πόντιος Πιλάτος και να αποφαίνεται ότι τις αρχειοθετήσεις «ας τις κρίνουν οι πολίτες και οι συνάδελφοί τους δικαστές». Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πώς τις κρίνει; Πώς κρίνει τις προηγούμενες εφτά αρχειοθετήσεις; Πού πήγε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»; Ενα από τα δυο ισχύει: ή δεν υπήρχε σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε μια σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων (όπως ισχυρίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχουν ήδη παραπέμψει τον Παπαγγελόπουλο και την Τουλουπάκη στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την υπόθεση να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης), είτε υπήρξε σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε σκατά στη διερεύνησή του, με αποτέλεσμα όλοι να τη σκαπουλάρουν.
Επ’ αυτών θα περίμενε κανείς να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την… προσμονή θα μείνει. Τυπικά, πάντως, η τακτική Δικαιοσύνη, στην οποία -επαναλαμβάνουμε- η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέπεμψε την υπόθεση, αποφεύγοντας να κάνει προκαταρκτική εξέταση στην Επιτροπή της Βουλής που οι ίδιοι συνέστησαν, έχει απαλλάξει από κάθε κατηγορία τους εννέα από τους δέκα. Τη συντριπτική πλειοψηφία, μάλιστα, τους εφτά από τους δέκα, την απάλλαξε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τουλουπάκη.
Αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε «αδιευκρίνιστα ποσά» που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Γεωργιάδη (350.000 ευρώ) και του Αβραμόπουλου (1 εκατ. ευρώ). Τι εννοεί; Οτι αυτά τα ποσά συνδέονται με μίζες από τη Novartis; Τότε γιατί δεν έψαξε την υπόθεση στη Βουλή, τότε που είχε την ευκαιρία να το κάνει (στο πλαίσιο της Προανακριτικής); Γιατί δεν βρήκε κάτι σχετικό η Τουλουπάκη, ώστε να απαγγείλει κατηγορία; Αυτός είναι ο λόγος που η υπόθεση σερνόταν για τόσο καιρό; Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως οιονεί εισαγγελέας σ’ αυτή την υπόθεση, δεν μπορεί να απευθύνει… πονηρά ερωτήματα. Οφείλει να τοποθετηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος, για όλες τις φάσεις που πέρασε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», που στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε τζούφιο.
Ο Μητσοτάκης, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε τα ερωτήματα, δεν απάντησε. Απάντησε, όμως, ο Γεωργιάδης με μια δήλωση 420 λέξεων, την οποία μάλιστα διένειμε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι από το προσωπικό του Γραφείου, ως όφειλε. Λέει πολλά, για τον «Ρασπούτιν» και τους «ελεγχόμενους ποινικά εισαγγελείς», για την «πρωτοφανή για κράτος του Δυτικού κόσμου θεσμικά ανώμαλη κατάσταση» που βιώνει, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «καταπατά αδιάκοπτα και αδίστακτα τον απαράγραπτο και απαραβίαστο κανόνα, που ισχύει στα μη φασιστικά καθεστώτα περί σεβασμού των Δικαστικών Αποφάσεων», για το ότι «στον έλεγχο που διενεργήθηκε σε μένα, οι Αρχές δεν βρήκαν καθόλου ενδείξεις για να μου ασκηθεί ποινική δίωξη όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος διαφέρει από τον Κώδικα του Τσίπρα και του Πολάκη, τους σιαμαίους αδελφούς».
Τι αναφέρει, όμως, για τα «αδιευκρίνιστα ποσά»; «Η αποκρουστική παραπλάνηση της κοινής γνώμης με τις δήθεν αδιευκρίνιστες καταθέσεις βρίσκουν πλήρη απάντηση στο ίδιο το εισαγγελικό πόρισμα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, όπου δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό, αλλά και με την αναφορά στους δηλωμένους και φορολογημένους τζίρους των εταιριών μου, που υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια αυτά τα ποσά. Η δυσώδης λάσπη για το αν οι καταθέσεις μου καλύπτονται από τις δηλώσεις του Πόθεν Εσχες μου, βρίσκει απάντηση στον Ελεγχο του Πόθεν Εσχες μου από τη μόνη κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή, δηλαδή την επιτροπή της Βουλής και μάλιστα επί Σύριζα και με Πρόεδρο της Επιτροπής, την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν βρει «αδιευκρίνιστες καταθέσεις», ο Γεωργιάδης μιλά για «δήθεν αδιευκρίνιστες καταθέσεις». Προσέξτε, όμως, λίγο τη δήλωσή του. Καταρχάς, αυτός που δε βάζει γλώσσα μέσα, «ξέχασε» να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη όλων: γιατί καθυστέρησε τόσο καιρό η εκκαθάριση της δικής του υπόθεσης (και του Αβραμόπουλου); Οι υποθέσεις των άλλων οχτώ εκκαθαρίστηκαν αμέσως, των επτά με αρχειοθέτηση, του Λοβέρδου με απαγγελία κατηγορίας. Αυτών των δύο γιατί καθυστέρησε η εκκαθάριση; Μήπως επειδή υπήρχαν αυτές οι «αδιευκρίνιστες καταθέσεις»; Δύσκολα υποθέτει κάποιος ότι «ξέχασε» να αναφερθεί σ’ αυτό.
Από την άλλη, όταν αναφέρεται στις δικαστικές αρχές, μιλά για τους δηλωμένους τζίρους των εταιριών του που υπερκαλύπτουν αυτό το ποσό. Κάποιος έλεγχος έγινε, λοιπόν. Δεν μπορείς, όμως, να συσχετίζεις καταθέσεις με τζίρους. Τι εννοεί δηλαδή, ότι είχε πολύ μεγάλους τζίρους που δικαιολογούν τις καταθέσεις; Τότε πώς προέκυψε πρόβλημα; Μήπως αυτές τις καταθέσεις δεν τις δήλωσε στο «πόθεν έσχες» και γι’ αυτό τον έψαχναν τόσα χρόνια, εν αντιθέσει με τους οχτώ άλλους πολιτικούς; Τι, τέλος πάντων, συμβαίνει, γιατί δεν απαντά με σαφήνεια αλλά τα μασάει;
Οταν αναφέρεται στο «πόθεν έσχες», καλύπτεται πίσω από τον έλεγχο που έκανε η Επιτροπή της Βουλής, για την οποία σημειώνει με νόημα ότι είναι «η μόνη κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή». Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι οι εισαγγελείς βρήκαν όντως «αδιευκρίνιστα ποσά» και ο Γεωργιάδης λέει ότι τα δικαιολογούν οι τζίροι των μαγαζιών του, ενώ το «πόθεν έσχες» του μόνο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μπορεί να το ελέγξει και όχι η Εισαγγελία;
Αυτή η Επιτροπή της Βουλής, βέβαια, κανέναν έλεγχο δεν κάνει (τα ξεπετάει όλα), όμως η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να απαντήσουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συνέχεια στην κοκορομαχία. Προς το παρόν περιοριζόμαστε να σημειώσουμε τα μισόλογα και τις υπεκφυγές και των δύο πλευρών.