Στη συνεδρίαση αγόρευσε ο Σπ. Φυτράκης, συνήγορος υπεράσπισηςτου Χ. Χατζημιχελάκη.Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χ. Χατζημιχελάκη για συμμετοχή στη ΣΠΦ, λόγω εκκρεμοδικίας, και να απαλλαγεί για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και του διευθυντικού ρόλου. Αυτή η πρόταση του εισαγγελέα ήταν μονόδρομος. Μονόδρομος είναι και για το τρομοδικείο. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή, πριν από δύο χρόνια, και όχι τώρα, όπως σημείωσε ο συνήγορος.
Ο Σπ. Φυτράκης είπε εισαγωγικά ότι, αν και είναι ασθενής, αποφάσισε να έρθει στη δίκη, γιατί του το ζήτησε ο εντολέας του. Για τον εντολέα μου, είπε, δεν υπάρχει κατηγορία για ηθική αυτουργία, εφόσον δεν υπάρχει κανένα στοιχείο με βάση το οποίο να στηριχθεί η παραπομπή του. Για να στηριχθεί αυτή η κατηγορία πρέπει να υπάρχουν σαφείς εντολές. Για να σταλούν τα πακέτα, έπρεπε ο εντολέας μου να δώσει συγκεκριμένες εντολές και να έχουν καταγραφεί οι εντολείς αυτές από τις υπηρεσίες. Τέτοια δεδομένα δεν υπάρχουν.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη γνωστή θέση του για τα δύο μοντέλα στο δικανικό σύστημα και στάθηκε ιδιαίτερα στο κατασταλτικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό ισχύει σε δικτατορικά καθεστώτα, αλλά τώρα πέρασε και στην Ελλάδα, για να φοβάται ο κόσμος και να καταπιέζεται η νεολαία.
Μετά από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, πρόσθεσαν στον εντολέα μου και την κατηγορία του «διευθυντή» και ένα ακόμη ένταλμα σύλληψης, που δεν χρειάζονταν, γιατί στην πρώτη δίκη του Χαλανδρίου του έβαλαν 86 χρόνια κάθειρξη. Του έβαλαν αυτό το ένταλμα προκειμένου ναν εφαρμόσουν το κατασταλτικό μοντέλο.Του έβαλαν την κατηγορία του διευθυντή. Πώς έγινε αυτό; Σε τράπεζα ήταν ή σε κρατική υπηρεσία; Σε επαναστατική αναρχική οργάνωση ήταν, που δεν έχει ιεραρχική δομή και διευθυντές. Και τον έκαναν διευθυντή χωρίς αιτιολογία. Ετσι παίζουμε χρόνια τώρα. Οπως είναι γνωστό, το κατασταλτικό μοντέλο διώκει την πολιτική δράση. Σκέφτηκαν και είπαν: ο Χατζημιχελάκης δεν έβαλε μυαλό στα τρία χρόνια που πέρασαν, βάλτου και αυτές τις κατηγορίες.
Στη συνέχεια, ο Σπ. Φυτράκης αναφέρθηκε στις διώξεις που ασκούνταν σε διάφορες ιστορικές περιόδους.Την περίοδο 1945-52, εφαρμόστηκε κατά κόρον ο φασιστικός νόμος 509 κατά των κομμουνιστών, όπου έμπαινε ανοιχτά ως κατηγορία η κομμουνιστική ιδεολογία. Αργότερα, στις διώξεις έμπαιναν οι κατηγορίες της περιύβρισης αρχής, της εξύβρισης και του νόμου 4000 για τεντιμποϊσμό. Δεν έβαζαν δηλαδή την κατηγορία για τις επαναστατικές ιδέες.
Εβαζαν συγκεκριμένες πράξεις, όχι την ιδεολογία ως κατηγορία, και δεν ασκούσαν απανωτές διώξεις με την ίδια κατηγορία, όπως γίνεται τώρα με την οργάνωση ΣΠΦ, που γίνονται τέσσερις δίκες με την κατηγορία της συμμετοχής σε επαναστατική οργάνωση. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ στις δίκες της 17Ν και του ΕΛΑ.Γι’ αυτό χαίρω, είπε ο συνήγορος, με την πρόταση που έκανε ο εισαγγελέας. Εσείς δεν μπορείτε να πείτε κάτι το διαφορετικό και κανονικά δεν έπρεπε να ξεκινήσει η δίωξη αυτή.
Κατέληξε προτείνοντας την αθώωση του Χ. Χατζημιχελάκη από τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και του διευθυντή «τρομοκρατικής» οργάνωσης και ζητώντας να κριθεί πως δεν μπορεί να μπαίνει η κατηγορία της συμμετοχής σε οργάνωση περισσότερες από μία φορές.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 16 Οκτώβρη.