Κατέθεσαν 16 μάρτυρες, από τους οποίους, 4 αστυνομικοί, 1 εύζωνος που υπηρετούσε στον άγνωστο στρατιώτη μπροστά στη βουλή και 11 πολίτες για εκρήξεις που έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από τους 16 μάρτυρες μόνο ο εύζωνος ήταν παρών κατά την έκρηξη, ενώ κανείς τους δεν προσέθεσε το παραμικρό που να στηρίζει το σαθρό κατηγορητήριο. Η συνεδρίαση θα ήταν μια ακόμη ρουτινιάρικη συνεδρίαση και το ρεπορτάζ μας θα έκλεινε εδώ, αν δεν συνέβαιναν κάποια πράγματα που οφείλουμε να τα αναφέρουμε, γιατί είναι αποκαλυπτικά.
Από την πρώτη ακόμη τρομοδίκη για την υπόθεση της 17Ν, όλος ο αστικός συρφετός μας έχει πρήξει με την αξία της ανθρώπινης ζωής που είναι υπέρτατο αγαθό. Αυτό βέβαια είναι παραμύθι γιατί υπέρτατη αξία είναι η ζωή της μπουρζουαζίας και όχι του «λαουτζίκου».
Ο εύζωνος Β.Β. φύλαγε σκοπιά στον άγνωστο στρατιώτη. Η ηγεσία των ευζώνων είχε ενημερωθεί με προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ότι τοποθετήθηκε βόμβα κοντά στον άγνωστο στρατιώτη. Ο εύζωνος κατέθεσε πως ένας λοχίας τους ειδοποίησε μεν, ότι κοντά στα δύο φυλάκια μπήκε βόμβα, αλλά αυτός δεν μπορούσε να φύγει, γιατί οι επικεφαλής δεν έδωσαν εντολή να αποχωρήσουν. Κατά τα άλλα, είναι οι αντέρτες πόλης που υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής και όχι οι άθλιοι διαχειριστές του καπιταλισμού.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μάρτυρα αστυνομικού, τηλεφωνήτριας στην Αμεση Δράση, άναψε η συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο του τρομοδικείο και τον αναρχικό αγωνιστή Μ. Νικολόπουλο για το ποιόν των καταθέσεων των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, μιας και η μάρτυρας ανέφερε ότι έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στην εκκλησία Αγία Τριάδα, χωρίς όμως να προσδιοριστεί σε ποια περιοχή της Αττικής βρίσκεται αυτή η εκκλησία. Εχουμε καταγραμμένο όλο το διάλογο, αλλά θα περιοριστούμε στην κατάληξη της τοποθέτησης του προέδρου, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς ομολογείται ότι το τρομοδικείο προσπαθεί να μαζέψει ενοχοποιητικά στοιχεία.
«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε ενοχοποιητικά στοιχεία με βάση το κατηγορητήριο, εάν υπάρχουν. Η μάρτυρας δεν είπε κάτι σε βάρος σας. Επομένως τα περισσότερα είναι φιλολογία», είπε ο πρόεδρος. «Δεν είναι καθόλου φιλολογία», τον διέκοψε ο Μιχάλης Νικολόιπουλος.
Στις 17 Ιούλη του 2013 συζητήθηκαν οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τέσσεριςστον αριθμό. Ανάμεσα σ’ αυτές και ένσταση αναρμοδιότητας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, γιατί τα αδικήματα είναι πολιτικά και πρέπει να εκδικαστούν από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Το τρομοδιοκείο τότε απέρριψε την ένσταση, με το επιχείρημα ότι τα «εγκλήματα» δεν είναι πολιτικά και κατά συνέπεια οι κατηγορούμενοι είναι «αδικηματίες» του κοινού ποινικού δικαίου. Στη σημερινή συνεδρίαση, όμως, ο πρόεδρος του τρομοδικείου Γ. Μιχολιάς ξέχασε την απόρριψη της ένστασης και αναγνώρισε στους κατηγορούμενους ευαισθησίες σε κοινωνικά θέματα. Είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ανάγκη να ξεκινούν οι συνεδριάσεις γρηγορότερα από τις 11 π.μ. «Εγώ νομίζω ότι οι ευαισθησίες που έχετε σε θέματα κοινωνικά πρέπει και σ’ αυτό τον τομέα να είμαστε κάπως συμβατοί σ’ αυτά τα καθιερωμένα»! Τον παραδίδουμε στην κρίση σας.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 15 Οκτώβρη.