Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν 25 μάρτυρες του κατηγορητηρίου για μερικές από τις 250 ενέργειες που χρεώθηκαν συλλήβδην στη ΣΠΦ, μολονότι για μερικές απ’ αυτές η οργάνωση δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Και πάλι, μέλη της ΣΠΦ κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της Αντιτρομοκρατικής και των ανακριτών και εισαγγελέων, που τους χρέωσαν και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Αγιο Ιερόθεο Αττικής, μολονότι η οργάνωσή τους δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Πέραν του προέδρου του τρομοδικείου Γ. Μιχολιά, σε αρκετούς από τους μάρτυρες υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τον εισαγγελέα Γρ. Βαβέτση, τους συνηγόρους υπεράσπισης και από μέλη της ΣΠΦ. Κανένας τους δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έτσι δεν μπόρεσαν να στηρίξουν στο ελάχιστο το σαθρό κατηγορητήριο. Κατέθεσαν μόνο για σπασμένα τζάμια, ενώ μετά από σχετικές ερωτήσεις του προέδρου επιβεβαίωσαν ότι δεν κινδύνεψαν ζωές, γιατί μέλη της οργάνωσης είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα ότι έπρεπε να αποκλειστούν οι χώροι όπου είχαν τοποθετηθεί βόμβες ή εμπρηστικοί μηχανισμοί.
Αν δεν προέκυπταν μερικά ζητήματα με τρεις μάρτυρες (έναν αστυνομικό, διευθυντή του Τμήματος Τάξης του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, ένα διευθυντή υποκαταστήματος ασφαλιστικής εταιρίας και ένα συνταξιούχο ελευθεροεπαγγελματία), η συνεδρίαση θα ήταν μία ακόμη συνεδρίαση ρουτίνας, στη διάρκεια της οποίας εξετάζονται μάρτυρες που δεν μπορούν να στηρίξουν στο ελάχιστο το κατηγορητήριο και καταθέτουν μόνο για σπασμένα τζάμια τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, γραφείων βουλευτών κλπ. Δικαιολογημένα τα μέλη της ΣΠΦ επεσήμαναν και πάλι το ανούσιο αυτών των καταθέσεων και ξαναθύμισαν ότι έχουν υποβάλει αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες όλα τα πολιτικά πρόσωπα εναντίον των οποίων τοποθετήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί και βόμβες.
Ο διοικητής του Τμήματος Τάξης των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για την τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο στις 12:50’, ότι η διαταγή για εκκένωση του κτιρίου δόθηκε στη 1:15’ και ότι η βόμβα έσκασε στη 1:25’.
Οταν ρωτήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης, αν γνωρίζει ότι μετά την ειδοποίηση για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού η αστυνομία είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τα κτίρια, απάντησε ότι και ο ίδιος ενοχλήθηκε από την ολιγωρία της υπηρεσίας. Τέτοιες απαντήσεις από στελέχη του κατασταλτικού μηχανισμού είναι σπάνιες και η συγκεκριμένη δυσκολεύει το τρομοδικείο να ισχυριστεί ότι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, για να επιβάλει βαριές ποινές. Ομως, και αν ακόμη κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές, οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν νομιμοποιούνται να σκούζουν γι' αυτό.
Ο διευθυντής υποκαταστήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αν γνωρίζει για ποιό λόγο μπήκε η βόμβα, είπε ότι επειδή πέρασαν πολλά χρόνια, δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τα ζήτησε από τη γραμματεία του Εφετείου, αλλά στάθηκε αδύνατο να τα πάρει! Η δήλωση του μάρτυρα ότι απευθύνθηκε στη γραμματεία του Εφετείου για να λάβει γνώση των καταθέσεών του πέρασε στο ντούκου, χωρίς να του ζητηθούν εξηγήσεις από κανέναν από τους παριστάμενους παράγοντες της δίκης. Η παράλειψη είναι σημαντική, καθώς δημιουργείται νομικό και πολιτικό ζήτημα.
Το συγκεκριμένο δεν είναι το μοναδικό κρούσμα απόπειρας μάρτυρα να προμηθευτεί τις προδικαστικές καταθέσεις του, για να ετοιμάσει την κατάθεσή του στο ακροατήριο. Οπως έχουμε ξανασημειώσει, δεν ξέρουμε σε πόσους μάρτυρες, ειδικά αυτούς της Αντιτρομοκρατικής, δόθηκαν οι καταθέσεις τους για προπόνηση πριν καταθέσουν στο τρομοδικείο. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι δίπλα στους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς δρουν και άλλα, μη «θεσμικά» κέντρα τους, που επιχειρούν με πολλά μέσα να στηρίξουν το σαθρό κατηγορητήριο ενάντια σε μέλη επαναστατικών οργανώσεων, με σκοπό την εξόντωσή τους, ως πολιτικών αντιπάλων του συστήματος.
Ο τρίτος μάρτυρας κατέθεσε ότι κλήθηκε από τον εφέτη ανακριτή, ο οποίος του επέδειξε αρκετές φωτογραφίες, χωρίς ν' αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ομως, η ανακριτική αυτή πράξη δεν καταγράφηκε από τον εφέτη ανακριτή, όπως όφειλε, προφανώς επειδή λειτουργούσε υπέρ των κατηγορούμενων και ό,τι είναι υπέρ των κατηγορούμενων – πολιτικών αντιπάλων του συστήματος πνίγεται χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.
Η αποκάλυψη αυτή ενόχλησε τον πρόεδρο του τρομοδικείου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ζήτησαν να πάρει θέση, όμως αρνήθηκε έμμεσα, λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταγραφεί στα πρακτικά αυτή η μαρτυρική κατάθεση!
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μάρτυρας αστυνομικός που υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια κατέθεσε κανονικά, μολονότι δήλωσε ότι έχει κάνει προανακριτικές πράξεις της υπόθεσης!
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 8 Οκτώβρη.