Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • 709 υπογραφές για τη δημόσια δωρεάν άθληση
  • Πανεπιστήμια της ντροπής: Ανακοινώνουν λίστες με φοιτητές που θα διαγραφούν
  • Στις 19 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»
  • Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα
  • Tο ανέκδοτο του σπασίκλα
  • Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 8η συνεδρίαση Δευτέρα, 12.12.2011 (δεύτερο μέρος)
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 8η συνεδρίαση Δευτέρα, 12.12.2011 (δεύτερο μέρος)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Δεκ 2011, 00:00

Η Δ. Βαγιανού επανήλθε στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συστηματική παρακολούθηση των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα από το 2001, που αποφυλακίστηκε ο Ν. Μαζιώτης κ.λπ. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις υπουργών, όπως ο Μαρκογιαννάκης, διοικητών της ΚΥΠ, όπως ο Κοραντής και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που οι υπηρεσίες διέρρεαν. Αναφέρθηκε ακόμη στον προϊστάμενο της Αντιτρομοικρατικής Τζωΐδη, που πηγαινοέρχεται από τη ΔΑΕΕΒ στην ΚΥΠ. Ο Παπαθανασάκης επέμεινε μονότονα ότι ο ίδιος δεν παρέλαβε κανένα φάκελο όταν ανέλαβε, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ! Στο σημείο αυτό και καθώς ο ασφαλίτης επέμενε προκλητικά ότι κανείς δεν παρακολουθούσε τον Μαζιώτη και πως όλα είναι… δημοσιεύματα, παρενέβη η Π. Ρούπα για να πει πως όλη αυτή η ιστορία, από το 2001 που αποφυλακίστηκε ο σύντροφός της, δεν είναι δημοσιεύματα αλλά η ίδια τους η ζωή. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τους παρακολουθούσαν προκλητικά σε 24ωρη βάση. Το 2003 έριξαν τον Μαζιώτη από τη μηχανή και έγινε αμέσως καταγγελία. Το 2007 τους παρακολουθούσαν τρία οχήματα με δύο άνδρες το καθένα, συν δύο μηχανές, τους έκλειναν το δρόμο, έκαναν φανερή την παρουσία τους. Το καλοκαίρι του 2009 τους προσήγαγαν και τους ερεύνησαν στη Θήβα. Δημοσίως και επανειλημμένα ο Μαρκογιαννάκης και ο Κοραντής δηλώνουν ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν ανελλιπώς και ότι οι παρακολουθήσεις απέδωσαν μηδέν. Οταν με συνέλαβαν, συνέχισε, μου είπαν για τα Κύθηρα, μου είπανε τα πάντα. Λέει ψέματα ο μάρτυρας. Ψέματα ότι ο προϊστάμενός του Τζωίτης δεν του είπε τίποτα. Αν αυτά δεν συμφέρουν τον μάρτυρα, το καταλαβαίνω. Να έρθει, όμως, ο Μαρκογιαννάκης να καταθέσει.

Η τελευταία ενότητα ερωτήσεων της Δ. Βαγιανού αφορούσε τον περιβόητο διευθυντικό ρόλο και αν ο Παπαθανασάκης έχει να εισφέρει τίποτα. Απάντησε ότι με βάση το εύρημα στο σπίτι των Μαζιώτη-Ρούπα, που ο ίδιος ερμήνευσε ως διορθωμένο κείμενο προκήρυξης του ΕΑ, προκύπτει ότι «κάποιον κεντρικό ρόλο έπαιζαν στην οργάνωση ΕΑ»! Και γιατί ένα πολιτικό κείμενο προσδίδει διευθυντικό ρόλο; ρώτησε η Δ. Βαγιανού, χωρίς να πάρει απάντηση.

Ο Παπαθανασάκης αποχώρησε φανερά ανακουφισμένος και ήρθε η ώρα των σχολιασμών της κατάθεσής του.

Ευστοχότατα ο Σ. Νικητόπουλος σχολίασε ότι ο Παπαθανασάκης έλεγε συνεχώς ψέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι ο Νικητόπουλος είχε ένα κινητό και προσπάθησε να το πετάξει, πράγμα που δεν ισχύει. Σήμερα είπε ότι κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να διαφύγει, πράγμα που επίσης δεν ισχύει.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του, κοιτώντας κατάματα τους δικαστές, ο Ν. Μαζιώτης, δήλωσε από την αρχή ότι το γεγονός ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε τον συγκεκριμένο μάρτυρα δείχνει ότι ήρθαν απλώς να διεκπεραιώσουν μια δίκη με προειλημμένη απόφαση. Αυτό δείχνει –συνέχισε– πόσο ξεφτιλισμένος είναι ο θεσμός που λέγεται Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν είχατε εμπιστοσύνη στην ευγλωττία του Παπαθανασάκη, γι’ αυτό και δεν του ζητήσατε στην αρχή να πει όσα λέει στις καταθέσεις του, αλλά αρχίσατε με ερωτήσεις. Ο δε εισαγγελέας έκανε δυο-τρεις τυπικές ερωτήσεις που δεν δικαιολογούν ούτε το μισθό του («μας έκαναν περικοπές», είπε μισογελώντας αμήχανα ο εισαγγελέας). Αφού έφερε παραδείγματα για το πώς ο πρόεδρος προσπάθησε να βοηθήσει τον Παπαθανασάκη όταν στριμωχνόταν, ο Ν. Μαζιώτης συνέχισε. Ηταν φανερό ότι δεν ήθελε να απαντήσει και εσείς καθόσασταν και τον ακούγατε. Συνταχθήκατε μαζί του και ό,τι είπε, αοριστολογίες, ψέματα, δεν θυμάμαι, τα θεωρήσατε απόλυτη αλήθεια. Δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί είστε βασιλικότεροι του Παπαθανασάκη. Αν θέλατε να φανείτε αμερόληπτος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο, θα έπρεπε να φανείτε λίγο πιο έξυπνος. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν σας ενδιαφέρει.

Ενώ έπρεπε να φέρετε τους υφισταμένους του, αρνηθήκατε. Και τι ακούσαμε; Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι. Είναι γελοίο, μπάτσος επικεφαλής κι όχι κάποιο απλό μπατσάκι, να λέει δεν θυμάται ποιοι ήταν στην παρακολούθηση. Ηρθε εδώ σίγουρος ότι θα τον καλύψετε, γιατί είστε δίδυμη εξουσία, μπάτσοι-δικαστές. Με βάση ένα μάρτυρα και τις μαλακίες που είπε (ο πρόεδρος του ζήτησε να μη χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις και διόρθωσε: ηλιιθιότητες) θα μας καταδικάσετε σε εκατοντάδες χρόνια φυλακή. Θα μας καταδικάσετε σαν αρχηγούς και επειδή για τις ενέργειες δεν έχετε φυσικούς αυτουργούς θα μας καταδικάσετε σαν ηθικούς αυτουργούς, με βάση τα διαβιβαστικά της Ασφάλειας. Αυτός ο ξεφτιλισμένος μηχανισμός και το σύστημά σας δεν χρειάζεται πια αποδείξεις. Αυτά ανήκουν στα σκουπίδια της Ιστορίας. Δεν έχετε απολύτως τίποτα. Εχετε έναν Παπαθανασάκη που λέει ότι είδαμε 5-6 ανθρώπους σ’ ένα αλσάκι. Ολες οι αποφάσεις μέχρι τώρα είναι πολιτικές (τις θύμισε μία προς μία). Είστε τυφλά προσηλωμένοι στους «αντιτρομοκρατικούς» –για μας αντεπαναστατικούς– νόμους. Στο μέλλον τυχόν αποβράσματα σαν τον Παπαθανασάκη ενδεχομένως να μη χρειάζεται να ‘ρθουν. Θα φτάνει μόνο το χαρτί του. Εχετε πάρει μεγάλη κατηφόρα. Ισως αργότερα να χρειάζεται να φοράτε και κουκούλες, γιατί είναι τόσο επαίσχυντο το έργο σας.

Σαν να μην κατάλαβε τίποτα από τη δήλωση που είχε γίνει το πρωί, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο εισαγγελέας ρώτησε τον Ν. Μαζιώτη ποια αποδέχεται και ποια όχι απ’ αυτά που άκουσε από τον Παπαθανασάκη, για να εισπράξει την αυτονόητη απάντηση: «Δεν απαντώ σε τέτοια ερώτηση». Και μεις ρωτάμε τον εισαγγελέα. Αν υποθέσουμε ότι ο Μαζιώτης απαντούσε, υπάρχει περίπτωση να πίστευε ό,τι θα έλεγε; Οχι, βέβαια. Ο,τι δεν βόλευε το σενάριο θα το απέδιδε σε προσπάθεια του Μαζιώτη να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορούμενούς του. Απλά ήθελε να τον μπλέξει σε μια συζήτηση με βάση το σενάριο-σουρωτήρι της Αντιτρομοκρατικής.

Ο Παπαθανασάκης κατάφερε να κάνει τη δικογραφία να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, σχολίασε η Μ. Δαλιάνη. Στηλίτευσε τη δήλωσή του ότι δήθεν δεν κάνει αξιολογήσεις, ενώ με δικές του αξιολογήσεις βρίσκονται εδώ οι μισοί από τους κατηγορούμενους. Θυμίζοντας τα διάφορα στοιχεία της κατάθεσής του, παρατήρησε πως αυτός βάζει τον εαυτό του στις παρακολουθήσεις της Καισαριανής, για τις οποίες δεν προκύπτει τίποτα, όπου όμως το σενάριο είναι πιο μυστηριώδες βγάζει τον εαυτό του και επικαλείται τους υφισταμένους του, αρνούμενος να τους κατονομάσει. Ανασκεύασε την κατάθεσή του για το σπίτι του Σταθόπουλου, για το περιστατικό του Υμηττού, όμως, τον διαψεύδει οικτρά η έκθεση αυτοψίας. Τι θα πούμε, ότι στο ένα λέει ψέματα και στο άλλο αλήθεια;

Η Αν. Παπαρρούσου παρατήρησε ότι στην προδικασία ο Παπαθανασάκηες νοηματοδότησε τα περιστατικά, ενώ στο ακροατήριο είχαμε την απονοηματοδότηση. Τα περιστατικά, έτσι όπως τα νοηματοδότησε ο Παπαθανασάκης, ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν ένα χρόνο στη φυλακή, ενώ τώρα είναι τίποτα. Οταν φωνάζαμε ότι είναι αθώος, τα βουλεύματα μας απαντούσαν ότι στο σπίτι του βρέθηκε φύλλο της εφημερίδας «Ποντίκι» που περιείχε προκήρυξη του ΕΑ.

Σε σχέση με τον Νικητόπουλο, είπε ο Σπ. Φυτράκης, με τα δεδομένα της δικογραφίας και με όσα είπε οπ μάρτυρας δεν μπορούμε να του αποδώσουμε κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση. Τελείωσε από άποψη αποδείξεων. Δεν έχετε τίποτα. Γιατί κάτι θα έπρεπε να γράψετε ως ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, που απαιτεί ο νόμος.

Σε σχέση με τους Μαζιώτη-Ρούπα δήλωσε ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν φτάνει για να τυποποιήσει ούτε το αδίκημα του απλού μέλους της οργάνωσης. Κι όμως, τους χαρακτηρίζουν μαζί με τον Γουρνά «διευθυντές», όρος που αποτελεί την πιο αυθαίρετη νομική κατασκευή. Θύμισε την απόφαση της δίκης του ΕΛΑ, που απάλλαξε ακόμα κι αυτόν που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής, γιατί δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία. «Για τους κυρίους κατηγορουμένους ήταν κι αυτό αστικό δικαστήριο», σχολίασε ο πρόεδρος, χωρίς να μας πει, όμως, αν δέχεται αυτή τη νομολογία. Ο Σπ. Φυτράκης κάλεσε τους δικαστές να τηρήσουν τους νομικούς κανόνες, υπερβαίνοντας την κρατική κατεύθυνση. Ξέρω ότι ο Μαζιώτης θα θυμώσει, γιατί αυτά που λέω είναι συντηρητικά, κατέληξε, αλλά ελπίζω να με συγχωρήσει.

Η Δ. Βαγιανού αναφέρθηκε στο δόγμα της συλλογικής ευθύνης που αναβιώνει. Η Π. Γιαννακοπούλου παρατήρησε ότι με βάση το άρθρο 224 ΚΠΔ η κατάθεση του Παπαθανασάκη δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, γιατί ήταν παρών μόνο σε δύο περιστατικά, τα υπόλοιπα τα γνωρίζει εξ ακοής και έπρεπε να κατονομάσει την πηγή του. Ο Γ. Ραχιώτης συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ότι το θέμα του 224 ΚΠΔ προβάλλεται και ως αυτοτελής ισχυρισμός της υπεράσπισης Κορτέση (να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση Παπαθανασάκη από τη στιγμή που δεν κατονόμασε τις πηγές του). Ο Παπαθανασάκης, είπε, επέλεξε όχι το ρόλο του μάρτυρα, αλλά το ρόλο του εκπροσώπου της αρχής, εμφανιζόμενος σαν υπηρεσιακή αυθεντία: «Αυτό που σας λέω είναι και αν ρωτάτε, δε θα σας πω ποιος μου το ‘πε». Αυτό θυμίζει δίκες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που πήγαινε ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας και έλεγε «αυτοί είναι οι κατάσκοποι του παραπετάσματος». Εχουμε ολική επαναφορά στη μετεμφυλιακή περίοδο και λυπούμαστε ιδιαίτερα που ο Παπαθανασάκης δεν ρωτήθηκε από την έδρα από πού τα ξέρεις; Αυτό δεν είναι δουλειά των συνηγόρων, είναι δουλειά των δικαστών. Ο Κ. Νταϊλιάνας κάλεσε τους δικαστές ν’ αποδείξουν ότι κάνουν δίκαιη δίκη. Και μόνο η αναφορά του Παπαθανασάκη στο περιβόητο τηλέφωνο 099…, που αποδίδεται στον Κορτέση, ότι τον γνώρισε από το ΧΡΙ και από τη φωνή, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για ένα δικαστήριο. Πώς γνώρισε τη φωνή του Κορτέση, όταν λέει ότι δεν τον γνώριζε;

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη με τις αξιολογήσεις των συνηγόρων του Κ. Κάτσενου και την κατάθεση άλλων μαρτύρων του κατηγορητήριου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 8η συνεδρίαση Δευτέρα, 12.12.2011 (πρώτο μέρος)
Επόμενο άρθρο Δίκη ΣΠΦ – 1η συνεδρίαση Τετάρτη 14.12.11

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 8 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

709 υπογραφές για τη δημόσια δωρεάν άθληση

18 Δεκ 2025, 18:51
Παιδεία

Πανεπιστήμια της ντροπής: Ανακοινώνουν λίστες με φοιτητές που θα διαγραφούν

18 Δεκ 2025, 18:16
Πολιτική

Στις 19 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

18 Δεκ 2025, 15:28
Οικονομία

Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα

Στέλεχος πολυεθνικών βάζει ο Θεοδωρικάκος διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής για την (Μη) Προστασία του Καταναλωτή και την (Μη) Εποπτεία της Αγοράς

18 Δεκ 2025, 15:15
Κόντρες

Tο ανέκδοτο του σπασίκλα

18 Δεκ 2025, 12:01
Παιδεία

Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών

Αυτό το χαστούκι έτσουξε πιο πολύ τον Μητσοτάκη

18 Δεκ 2025, 11:37
Πολιτική

Μπελέρι γιοκ…

18 Δεκ 2025, 09:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

18 Δεκ 2025, 00:01
Πολιτική

Το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» ήταν παραμάγαζο του Κασιδιάρη και γι’ αυτό η καταδίκη είναι μονόδρομος

17 Δεκ 2025, 21:07
Διεθνή

Αμστερνταμ: Συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην παρουσία του αρχιψάλτη του σιωναζιστικού στρατού

17 Δεκ 2025, 20:18
Κόντρες

Τρεις Κασιδιαραίοι ψηφίζουν Κούλη

17 Δεκ 2025, 19:19
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτεται ξένη παρουσία στη Γάζα – Η ISF θα «παρακολουθεί μόνο τα σύνορα»

Κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να ασχοληθεί σοβαρά με το σχέδιο της ISF, επειδή «κανείς δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους»

17 Δεκ 2025, 12:56
Εργατικά

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

17 Δεκ 2025, 10:03
Διεθνή

Αμπντουλά Μπαργούτι: «Το ηθικό μου σπάει πέτρα»

Ο παλαιστίνιος κρατούμενος καταγγέλλει σοβαρή κακοποίηση στην ισραηλινή φυλακή

17 Δεκ 2025, 09:40
Παιδεία

Καιροσκοπισμός αισχίστου είδους

17 Δεκ 2025, 08:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Δεκέμβρη

17 Δεκ 2025, 00:01
Η παπάρα

Αλλοι στήνουν κόμματα κι άλλος ονειρεύεται πρωθυπουργία

16 Δεκ 2025, 20:41
Παιδεία

Οχι στα Ωνάσεια Σχολεία-Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας

Στο πόδι εκπαιδευτικοί και γονείς στην Καλλιθέα

16 Δεκ 2025, 19:50
Διεθνή

Καθημερινή δίψα εν μέσω σκηνών και ερειπίων: Μια «τραχιά και αμμώδης διαδρομή» για τους εκτοπισμένους της Γάζας

16 Δεκ 2025, 18:43
Κόντρες

Σανός για σιωνιστικά ζώα

16 Δεκ 2025, 14:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

Ημέρα μετανάστη.

Νίγηρας: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

1924: Καθιερώνεται το οκτάωρο (48ωρο εβδομαδιαίως) στην Ελλάδα.

1943: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια Μαγνησίας.

1954: Γενική απεργία και αιματηρές διαδηλώσεις στην Κύπρο, 35 τραυματίες, 37 συλλήψεις.

1969: Καταργείται η θανατική ποινή στη Βρετανία.

1994: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (πρώην Κομμουνιστικό) κερδίζει τις εκλογές.

2000: Επίθεση των αρχών ασφαλείας στις φυλακές της Τουρκίας, 31 νεκροί.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo