Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
  • Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές
  • Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)
  • Τραμπισμοί α’λα γκρεκ
  • Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 42η συνεδρίαση, Τρίτη 29.01.2013
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 42η συνεδρίαση, Τρίτη 29.01.2013

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Ιαν 2013, 00:00
Αν και απόντες ως φυσικά πρόσωπα, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα εμφανίστηκαν διά του λόγου τους στη φάση των «απολογιών» στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Οπως ανακοίνωσε η συνήγορός τους Δάφνη Βαγιανού, έλαβε με το ταχυδρομείο κείμενα υπογεγραμμένα από τους δύο αγωνιστές που έχουν περάσει στην παρανομία, με έγγραφη εξουσιοδότηση να τα διαβάσει στο δικαστήριο ως πολιτικές καταθέσεις εκ μέρους τους. Το κείμενο του Ν. Μαζιώτη έχει ημερομηνία Οκτώβρης 2012 και της Π. Ρούπα Δεκέμβρης 2012.
Ο πρόεδρος, αφού έλαβε από τη συνήγορο τη διαβεβαίωση ότι θεωρεί τα κείμενα γνήσια, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, της έδωσε το λόγο να τα αναγνώσει. Ετσι, όλη η συνεδρίαση κύλησε με την ανάγνωση από την Δ. Βαγιανού των πολιτικών καταθέσεων του Ν. Μαζιώτη και της Π. Ρούπα. Πρόκειται για δύο μεγάλα σε έκταση κείμενα (ιδιαίτερα αυτό της Π. Ρούπα), το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορεί φυσικά να μεταφερθεί με πληρότητα στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα τα δούμε δημοσιευμένα στην ολότητά τους (το περιεχόμενό τους προσφέρεται και για μια ευρύτερη συζήτηση πάνω σε σημαντικά ζητήματα στρατηγικής, τακτικής, προγράμματος) και περιοριζόμαστε σε συνοπτική παρουσίασή τους.
Και ο Ν. Μαζιώτης και η Π. Ρούπα ξεκαθάρισαν ότι δεν απολογούνται, γιατί δεν έχουν τίποτα ν’ απολογηθούν σ’ ένα δικαστήριο του αντιπάλου. Υπερασπίστηκαν την πολιτική τους δράση και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα, θεωρώντας τιμή τη συμμετοχή τους στην οργάνωση. Υψιστο τίτλο τιμής θεωρεί ο Ν. Μαζιώτης την κατηγορία της συμμετοχής του στον ΕΑ. Περήφανη για τη συμμετοχή της στον ΕΑ δήλωσε η Π. Ρούπα. Ηταν τιμή μου και χαρά μου η συμμετοχή στον ΕΑ, σημείωσε. Αναφέρθηκαν και οι δύο στην αγωνιστική τους διαδρομή στο αναρχικό κίνημα, που ήταν ταυτόχρονα και μια διαδρομή πολιτικής ωρίμανσης, που οδήγησε στη συμμετοχή τους στον ΕΑ. Ποτέ δεν αρνήθηκα τη συμμετοχή μου στα γεγονότα που οδήγησαν στις συλλήψεις μου, πάντα αναλάμβανα την ευθύνη, τόνισε ο Ν. Μαζιώτης.
Απέτισαν κατ’ επανάληψη φόρο τιμής στο νεκρό σύντροφό τους Λάμπρο Φούντα, αλλά και σ’ όλους τους επαναστάτες του κόσμου, επώνυμους και ανώνυμους, που έπεσαν στον αγώνα. Ο Ν. Μαζιώτης αναφέρθηκε ονομαστικά στους Χρ. Κασσίμη, Χρ. Τσουτσουβή, Χρ. Μαρίνο, στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στους μαχητές της μεξικάνικης και της ισπανικής επανάστασης, στους αντάρτες πόλης των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της RAF, της Action Directe και όλων των άλλων οργανώσεων, της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Στράφηκαν ενάντια στο δικαστικό σύστημα ως μηχανισμό καταστολής του συστήματος. Ρόλος του δικαστηρίου σας είναι να μας καταδικάσει σε πολλά χρόνια φυλακή για τη συμμετοχή μας σε μια ένοπλη επαναστατική οργάνωση, τόνισε η Π. Ρούπα. Με την απόφασή του αυτό το δικαστήριο θα καταδικάσει την ίδια την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης, θα καταδικάσει τη μόνη διέξοδο από τη βαρβαρότητα, την ένοπλη κοινωνική επανάσταση. Μας δικάζετε για λογαριασμό των τοκογλύφων, των πλιατσικολόγων, των ληστών, τόνισε ο Ν. Μαζιώτης.
Στηλίτευσαν την πολιτική των μνημονίων και της οικονομικής κατοχής, μίλησαν για κυβερνήσεις δωσιλόγων, για κυβερνήσεις Τσολάκογλου. Προσκυνημένα ανδρείκελα της εξουσίας χαρακτήρισε τους δικαστές ο Ν. Μαζιώτης. Τα στρατεύματα κατοχής θα είναι τα αυριανά αφεντικά των δικαστών είπε η Π. Ρούπα.
Συνοπτικά ο Ν. Μαζιώτης και ιδιαίτερα αναλυτικά η Π. Ρούπα παρουσίασαν και πάλι την ανάλυση του ΕΑ για την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, καθώς και για το φούντωμά της στην Ελλάδα και για τις κινήσεις που έγιναν από τη μεριά της άρχουσας τάξης.
Αναφέρθηκαν και πάλι αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες του ΕΑ, παρουσιάζοντας το πολιτικό σκεπτικό της καθεμιάς απ’ αυτές. Οπως έχουν πει και άλλες φορές, χωρίζουν τη δράση του ΕΑ σε δυο περιόδους. Την περίοδο 2003-2008 η δράση είχε το χαρακτήρα της ένοπλης προπαγάνδας και είχε το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση». Ο ΕΑ κουρέλιασε το προσωπείο του κράτους-νικητή, τόνισε η Π. Ρούπα. Εδειξε ότι δεν είναι άτρωτο, όπως πανηγύριζε μετά τις συλλήψεις για τη 17Ν και τον ΕΛΑ.
Την περίοδο 2008-2010, όπως ανέλυσε επί μακρόν η Π. Ρούπα, ο ΕΑ άφησε πίσω τα συμβολικά χτυπήματα και προσάρμοσε την τακτική του στις νέες συνθήκες, οργανώνοντας χτυπήματα αποσταθεροποίησης, με το πολιτικό σκεπτικό ότι σε μια χώρα που αποτελεί τον αδύνατο κρίκο της ΕΕ, μια ένοπλη οργάνωση μπορεί να επιφέρει χτυπήματα που θα βαθύνουν την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος και θα επιταχύνουν την κοινωνική επανάσταση από τον ένοπλο λαό.
Τα πραγματικά αφεντικά δεν είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόνισε ο Ν. Μαζιώτης. Τα πραγματικά αφεντικά είναι οι εκάστοτε διευθυντές του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και οι τοποτηρητές τους στην Ελλάδα, οι διάφοροι Τόμσεν, Μαζούχ, Ντερούζ, Μορς, Τράα, Ράιχενμπαχ. Αυτοί αποτελούν τη δομημένη εγκληματική οργάνωση, με τα σύγχρονα Τάγματα Ασφαλείας, τους πραιτωριανούς του καθεστώτος. Εμείς, μαζί με το λαό στον οποίο ανήκουμε και προς το συμφέρον του οποίου δράσαμε, είμαστε οι πραγματικοί κατήγοροι και τ’ αφεντικά σας οι κατηγορούμενοι. Καταδικάστε μας και υπηρετήστε τα μεγάλα αφεντικά, για να συνεισφέρετε στη λεηλασία του λαού και της χώρας, τόνισε η Π. Ρούπα. Θα μας καταδικάσετε για επιθέσεις σε τράπεζες, που τις χαρακτηρίζετε «κοινωφελή ιδρύματα»! Ανήκετε σε μια ισχνή κοινωνική μειοψηφία και όχι μόνο θα μας καταδικάσετε, αλλά και το ύψος των ποινών θα είναι ανάλογο της πολιτικής σημασίας αυτής της δίκης.
Και οι δύο αγωνιστές στα κείμενά τους επέμειναν ιδιαίτερα στην προοπτική της ένοπλης κοινωνικής επανάστασης, την οποία χαρακτήρισαν ως τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση και τη βαρβαρότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Επίσης, παρουσίασαν τις απόψεις του ΕΑ για τη μελλοντική αντιεξουσιαστική-κομμουνιστική κοινωνία που οραματίζονται, όπως είναι καταγεγραμμένες σε κείμενα της οργάνωσης.
Αν οι λαοί θέλουν να είναι ελεύθεροι, τότε πρέπει να πάρουν τα όπλα τόνισε ο Ν. Μαζιώτης. Αφού έκανε αναφορές στην ιστορία των προλεταριακών και λαϊκών επαναστάσεων (γαλλική το 1948, Κομμούνα του Παρισιού το 1871, ρωσικές επαναστάσεις το 1905 και το 1917-21, Μεξικό, Αλγερία, Κούβα, αντιαποικιακά κινήματα κ.λπ.), μίλησε για τις επαναστατικές παραδόσεις στην Ελλάδα, από το 1821, τις σκληρές απεργίες του 19ου και του 20ού αιώνα, το Μάη του ’36, τον ένοπλο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μέχρι το αντάρτικο πόλης στη χούντα και μετά την πτώση της. Ο αγώνας δε θα σταματήσει μέχρι το καπιταλιστικό σύστημα να πάει στα σκουπίδια, κατέληξε. Γνωρίζω ότι θα μας καταδικάσετε, όμως πολιτικά και ηθικά δικαιωμένοι είμαστε εμείς. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ζήτω ο ΕΑ. Τιμή στο σύντροφο Λάμπρο Φούντα.
Η Π. Ρούπα αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησής της, σχολιάζοντας ότι δεν περίμενε διαφορετική μεταχείριση ως έγγυος. Πόλεμο έχουμε, τόνισε, κι αυτόν τον πόλεμο δεν τον ξεκινήσαμε εμείς, αλλά το καθεστώς που υπηρετείτε. Είναι ο ταξικός και κοινωνικός πόλεμος. Σ’ αυτόν τον πόλεμο εσείς συμμετέχετε από την πλευρά των πλουσίων κι εμείς από την πλευρά των προλετάριων. Πολλοί από το καθεστώς σας θα μας ήθελαν νεκρούς. Σ’ αυτόν τον πόλεμο στοχοποιήσατε και στοχοποιείτε και το παιδί μου. Απ’ όλες τις πράξεις αυτού του πολέμου η πολύμηνη αιχμαλωσία του παιδιού μου είναι η πιο επαίσχυντη. Η δράση μου για μια ελεύθερη κοινωνία είναι φόρος τιμής και για το παιδί μου. Το μεγαλύτερο χρέος απέναντι στα παιδιά μας είναι ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, να κάνουμε την επανάσταση. Αυτή είναι και η μόνη κληρονομιά που του αφήνω. Σήμερα, κατέληξε, η επικαιρότητα της επανάστασης είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ρεαλιστική διέξοδος από την κρίση με διαχείρισή της δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι μια παράταση ζωής ενός άρρωστου συστήματος. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι η κοινωνική επανάσταση. Ζήτω ο ΕΑ. Ζήτω η κοινωνική επανάσταση. Τιμή για πάντα στο σύντροφο Λάμπρο Φούντα. Αγώνας μέχρι τη νίκη.
ΥΓ: Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Κώστας Γουρνάς έθεσε το ζήτημα των πρόσφατων δηλώσεων Δένδια. Γίνονται διάφορα που σχετίζονται με τη δίκη, αλλά παίζονται εκτός της δίκης, είπε. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρεμβαίνει ευθέως, ειδικά αυτή τη στιγμή, που αρχίζουν οι «απολογίες». Για μένα, συνέχισε, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει. Οχι με την έννοια ότι σας παίρνουν τηλέφωνο, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά ζείτε και σεις μέσα στην κοινωνία και παίρνετε θέση. Θέλω να ξέρω με ποιους όρους θα δικαστώ, τόνισε. Οταν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κυκλοφορεί non paper με τα ονόματά μας και λέει ότι κακώς μας αφήσατε να βγούμε με το 18μηνο, θέλω ν’ ακούσω τη θέση σας. «Να μην ανησυχείτε για τίποτα, αυτή είναι η θέση μας», έσπευσε ν’ απαντήσει ο πρόεδρος, προκαλώντας ένα αυθόρμητο ειρωνικό γέλιο από το ακροατήριο. «Εγώ ανησυχώ», έκλεισε με νόημα τη σύντομη συζήτηση ο Κ. Γουρνάς.
Τη δική μας θέση την έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει, αλλά την επαναλαμβάνουμε απ’ αφορμή αυτή τη σύντομη στιχομυθία.  Τα διακυβεύματα αυτής της δίκης στο ποινικό επίπεδο είναι βασικά δύο.
Πρώτο: θα οδηγηθεί το τρομοδικείο σε απόφαση ενοχής των κατηγορούμενων, πέραν των τριών μελών του ΕΑ, χωρίς κανένα στοιχείο ενοχής, αλλά με μοναδικό «στοιχείο» μια δικονομικά παράνομη και ουσιαστικά αστήρικτη κατάθεση του τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής Κ. Παπαθανασάκη, που δεν είχε να πει παρά μόνο για καφέ στην καφετέρια του Αλσους Καισαριανής;
Δεύτερο: θα φορτώσει ρόλο «διευθυντή» στους Μαζιώτη-Ρούπα-Γουρνά, για να τους φορτώσει μετά ηθική αυτουργία σε όλες τις ενέργειες του ΕΑ, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο συμμετοχής τους; Θα επιλέξει το τερατούργημα να χρίσει «διευθυντές» σε μια αναρχική οργάνωση, μόνο και μόνο για να αχθεί σε καταδίκες εκατοντάδων χρόνων φυλάκισης;
Για μας τα έως τώρα δείγματα γραφής δείχνουν πως θα επικρατήσει η πολιτική σκοπιμότητα, σε μια δίκη που διακηρύσσεται ότι δεν είναι πολιτική. Η ωμή παρέμβαση του Δένδια αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο γι’ αυτή μας την εκτίμηση. Και βέβαια, η παραίνεση του προέδρου προς Γουρνά «να μην ανησυχεί» κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζει (τα έχουμε ξανακούσει αυτά σε άλλες πολιτικές δίκες). Περιμένουμε, λοιπόν, την απόφαση για να δούμε αν θα διαψευστούμε.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 31 Γενάρη, στις 9 το πρωί, με την πολιτική τοποθέτηση του Κώστα Γουρνά.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις- 23η συνεδρίαση, Δευτέρα 28/1/13
Επόμενο άρθρο Νέα δίκη για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 24η συνεδρίαση, Τετάρτη 30.1.13

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 8 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Αγροτικά

Εδώ και τώρα να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και το απολεσθέν εισόδημα στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα κοπάδια τους

18 Νοέ 2025, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Νοέμβρη

18 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

Αγνωστος Στρατιώτης: Η πρώτη καταδίκη με εφαρμογή του ιδιώνυμου ποινικού τερατουργήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

17 Νοέ 2025, 13:50
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo