Ξεπέρασαν κάθε όριο
Την παραπομπή του Γιάννη Σερίφη για την υπόθεση του ΕΛΑ προτείνει ο εισαγγελέας!
Ο ίδιος είχε προτείνει την απαλλαγή του την προηγούμενη φορά!
Προτείνεται η οριστική απαλλαγή του Ν. Σκυφτούλη.
Νέες κατηγορίες κατά των Τσιγαρίδα, Αγαπίου, Κανά, Αθανασάκη, Κασσίμη.
Στη δίκη για τη 17Ν, ο εισαγγελέας Λάμπρου είχε προτείνει την αθώωση του Γιάννη Σερίφη. Μετά την αθώωσή του έκανε έφεση στη δική του αθωωτική απόφαση και ο Γ. Σερίφης θα ξαναδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Στη δικογραφία για τον ΕΛΑ ο εισαγγελέας Μύτης είχε προτείνει την απαλλαγή του Γ. Σερίφη από κάθε κατηγορία.
Το Συμβούλιο Εφετών ζήτησε νέα ανάκριση και τώρα ο ίδιος εισαγγελέας, χωρίς να έχει προκύψει κανένα καινούργιο στοιχείο (αγνοώντας μάλιστα τα στοιχεία που ο ίδιος ο Γιάννης προσκόμισε στον ανακριτή) προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της συμμετοχής στον ΕΛΑ και της αυτουργίας στην έκρηξη ενάντια σε πούλμαν της Αστυνομίας στον Περισσό (ήταν, λέει, αυτός που πάτησε το μπουτόν του τηλεχειρισμού)!
Παραλογισμός; Για κάθε λογικό άνθρωπο ναι. Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι η σημερινή αστική εξουσία και οι ιμπεριαλιστές πάτρονές της θέλουν να μας συνηθίσουν ακριβώς σ· αυτό. Να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ακόμα και τέτοιους εξόφθαλμους παραλογισμούς. Να σκύβουμε το κεφάλι και να τους καταπίνουμε, στο όνομα της «ασφάλειας», στο όνομα της συνεργασίας με τους «μεγάλους μας συμμάχους», στο όνομα του «ρεαλισμού» των ραγιάδων και προσκυνημένων. Γι’ αυτό και ο Γιάννης Σερίφης έχει επιλεγεί ως στόχος της «αντιτρομοκρατίας αλα ελληνικά». Γιατί είναι ένας απ· αυτούς που σ’ όλη τους τη ζωή βάδισαν όρθιοι, που δεν προσκύνησαν εξουσίες και αφεντικά, αλλά τους πολέμησαν όρθιοι, φάτσα με φάτσα.
Τί να πεις τώρα; Τον Γιάννη τον συνέλαβαν και τον δίκασαν ως μέλος της 17Ν. Τώρα θέλουν να τον ξαναδικάσουν ως μέλος του ΕΛΑ. Χωρίς να έχει προκύψει κανένα στοιχείο για σχέσεις ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο οργανώσεις και στις δυο δίκες. Χωρίς η ίδια η Αντιτρομοκρατική στο τελικό της σενάριο να περιλαμβάνει τέτοια σχέση. Είπαμε, όμως, ο Σερίφης πρέπει να χτυπηθεί για να χτυπηθεί ό,τι συμβολίζει για πολύ κόσμο και για να χτυπηθεί μαζί του η επαναστατική Αριστερά και ο Αντιεξουσιαστικός χώρος, που βάδισε μαζί τους σε ολόκληρη τη ζωή του, σαν μετανάστης, σαν αγωνιστής ενάντια στη χούντα, σαν ταξικός συνδικαλιστής μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Πώς εμπλέκεται ο Γιάννης στον ΕΛΑ; Από την κατάθεση ενός ψευδομάρτυρα, ονόματι Ανδρέας Κορωναίος, ο οποίος εμφανίστηκε στον Ζερβομπεάκο και δήλωσε ότι δέκα χρόνια πριν, το 1994, αναγνώρισε τον Γ. Σερίφη ως τον άνθρωπο που πάτησε το μπουτόν και τίναξε το αστυνομικό πούλμαν στον Περισσό. Και γιατί δεν ασκήθηκε εξαρχής δίωξη κατά του Γιάννη; Γιατί και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας διαπίστωσαν ότι στην αρχική του κατάθεση ο Κορωναίος δεν είχε πει τίποτα για άνθρωπο που είδε να πατάει το μπουτόν. Και γιατί τον συνέλαβαν να τους λέει ψέματα, ότι τάχα είχε πάει στην Αντιτρομοκρατική και είχε αναγνωρίσει τον Γιάννη.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, που κλήθηκαν και κατέθεσαν, είπαν ότι ουδέποτε ο Κορωναίος είχε αναγνωρίσει τον Σερίφη, όταν τον κάλεσαν να καταθέσει και ενώ ο Γιάννης είχε γίνει πασίγνωστος από κανάλια και εφημερίδες.
Ο Γιάννης ξανακλήθηκε στο Ζερβομπεάκο για κατάθεση και εκεί έφερε και ένα πρόσθετο στοιχείο. Την κάρτα εργασίας του που έδειχνε ότι ολόκληρο το μήνα πήγαινε χαράματα στη δουλειά του στον ΗΛΠΑΠ, όπως έγινε και τη συγκεκριμένη μέρα και επομένως δεν θα μπορούσε να είναι 20 λεπτά αργότερα στον τόπο της έκρηξης. Ξέρετε τί λέει τώρα ο εισαγγελέας Μύτης; Οτι ο Γιάννης μπορεί να χτύπησε κάρτα και να έφυγε μετά ή μπορεί να του τη χτύπησε άλλος! Για τόση προκλητικότητα μιλάμε.
Τί να καθήσεις να συζητήσεις τώρα; Οτι ούτε με ελικόπτερο δεν φτάνεις σε 20 λεπτά από την πλατεία Αττικής στον Περισσό, χωρίς να υπολογίσουμε και το χρόνο προετοιμασίας της ενέργειας που απαιτούνταν; Οτι κανένας και ειδικά ο δακτυλοδεικτούμενος και μονίμως στο στόχαστρο Γ. Σερίφης δεν θα έβαζε άλλον να του χτυπήσει την κάρτα, ειδικά αυτή τη μέρα; Οτι την ίδια περίπου ώρα ο Γιάννης χτυπάει κάρτα και όλες τις υπόλοιπες μέρες του μήνα;
Ολα αυτά είναι επιχειρήματα για λογικούς ανθρώπους και όχι για τις ύαινες της «αντιτρομοκρατίας» που εκτελούν εντολές και βγάζουν το μίσος τους πάνω σε αγωνιστές. Προειδοποιούμε μόνο πως θα μας βρουν πιο πολλούς και πιο αποφασισμένους μπροστά τους έτσι και το Συμβούλιο κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση και παραπέμψει σε δίκη το Γιάννη.
Στην ίδια πρότασή του ο εισαγγελέας προτείνει να πάψει κάθε δίωξη ενάντια στο Νώντα Σκυφτούλη, τον οποίο επίσης προσπάθησε να μπλέξει μια ευφάνταστη τηλεφωνήτρια της «Αυριανής», που τον αναγνώρισε κατά 50%, λόγω του γλυκού του βλέμματος.
Επίσης, προτείνεται να παραπεμφθούν σε νέα δίκη οι Χ. Τσιγαρίδας, Κ. Αγαπίου, Α. Κανάς, Ειρ. Αθανασάκη και Μ. Κασσίμης, για 10 υποθέσεις εκρήξεων, που εισαγγελέας και ανακριτής είχαν θεωρήσει ότι παραγράφηκαν, αλλά το Συμβούλιο έκρινε ότι αφορούσαν εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και διέταξε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης.
Ελπίζουμε να μην είναι αυτό ένα κόλπο για να παραβιάσουν για μια ακόμα φορά τον ίδιο τους το νόμο και διατάξουν νέα προφυλάκιση για τους Αγαπίου, Κανά, Αθανασάκη, μετά τη λήξη του 18μηνου της κράτησής τους (λήγει 2-3 Αυγούστου και η δίκη ίσως δεν έχει τελειώσει).
Η υπόλοιπο της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.
Η επέτειος της χούντας τιμήθηκε δεόντως από την αστυνομική φρουρά στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, κατηγορούμενοι και ακροατές, μετά τους δυο ελέγχους από τα ειδικά μηχανήματα, υποβάλλονταν και σε τρίτο έλεγχο.
Επρεπε να ανοίγουν τις τσάντες τους και να δέχονται οι αστυνομικοί να εξετάζουν όλα τα χαρτιά που είχαν μέσα. Φυσικά έγινε της κακομοίρας.
Από την τσάντα του Μιχάλη Κασσίμη πήραν απόκομμα εφημερίδας με συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης και άρχισαν να διαβάζουν τις σημειώσεις που είχε κάνει στο περιθώριο.
Από συγγενή του Χ. Τσιγαρίδα πήραν κάποια χαρτιά και τα έσκισαν!
Μιλάμε για καταστάσεις χούντας. Από τη σύζυγο του Α. Κανά κατέσχεσαν μια σειρά έγγραφα.
Το θέμα έφτασε στο ακροατήριο. Η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν έδωσε καμιά εντολή και κάλεσε τον παριστάμενο αστυνομικό διευθυντή να δώσει εξηγήσεις. Θρασύτατα αυτός απάντησε, ότι την προηγούμενη μέρα είχαν κυκλοφορήσει κάποιες προκηρύξεις και γι αυτό γινόταν ο έλεγχος!
Με άλλα λόγια, απαγορεύεται σε οποιονδήποτε όχι μόνο να διανέμει, αλλά ακόμα και να κατέχει προκηρύξεις ή άλλα κείμενα που δεν τα εγκρίνει η Αντιτρομοκρατική! Γιατί η ιστορία αφορούσε κείμενα που αναφέρονταν στην ψευδομάρτυρα Κυριακίδου.
Η πρόεδρος έδωσε εντολή να μη γίνεται κανένας έλεγχος στις τσάντες, πέρα από τους ελέγχους που κάνουν τα μηχανήματα, ενώ οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δίκη συνέταξαν ένα σκληρό κείμενο καταγγελίας, το οποίο έστειλαν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να τοποθετηθεί.
Η διαδικασία επεφύλασσε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στους δικηγόρους και τους κατηγορούμενους, καθώς η πρόεδρος είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την Κυριακίδου απαγορεύοντας τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που κατατείνουν στην αποκάλυψη της αποστολής της.
Αφού ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις της (όσες δεν απαγορεύτηκαν) η Κ. Ιατροπούλου, ο λόγος δόθηκε στον Δ. Τσοβόλα, ο οποίος άρχισε να ρωτάει την Κυριακίδου για τη συνάντησή της με τον Διώτη.
Η πρόεδρος παρεμβαίνει συνεχώς απαγορεύοντας τις ερωτήσεις.
Οταν ο Τσοβόλας φτάνει στην κρίσιμη ερώτηση, αν πρώτα έκανε η Κυριακίδου την περιγραφή των χαρακτηριστικών των μελών του ΕΛΑ που υποτίθεται ότι γνώριζε και μετά της έδειξαν τις φωτογραφίες, η πρόεδρος απαγορεύει την ερώτηση.
Ο Τσοβόλας εξανίσταται δικαίως και διαμαρτύρεται. «Ξέρετε γιατί διακόπτετε», λέει στην πρόεδρο.
Αυτή του ζητάει να ανακαλέσει και ο συνήγορος δεν ανακαλεί.
«Σας αφαιρείται ο λόγος», λέει σε έξαλλη κατάσταση η κ. Μπρίλλη.
Ο Τσοβόλας προσφεύγει στο δικαστήριο κατά της ποινής που του επιβλήθηκε.
Ο εισαγγελέας Πατσής φροντίζει πρώτα να διαβάσει ολόκληρη την κατάθεση της Κυριακίδου στον Διώτη (για να την έχει πρόσφατη η Κυριακίδου), αποφαίνεται ότι η ερώτηση έχει γίνει και έχει απαντηθεί και ζητάει την απόρριψη της προσφυγής. Απαντά, δηλαδή, σε άλλο θέμα, γιατί η προσφυγή Τσοβόλα δεν αφορούσε την ερώτηση που απαγορεύτηκε, αλλά την επιβολή της δικονομικής ποινής της αφαίρεσης του λόγου.
Και ενώ ο Δ. Τσοβόλας ζητούσε το λόγο, για να απαντήσει, όπως δικαιούνταν, στην πρόταση του εισαγγελέα, το δικαστήριο συνεδριάζει πάνω στην έδρα και αποφασίζει να απορρίψει την προσφυγή.
«Αλλη ερώτηση», λέει η πρόεδρος και ο Τσοβόλας την κοιτάζει έκπληκτος. «Δεν μου αφαιρέθηκε ο λόγος;», ρωτάει. «Οχι, δεν καταλάβατε», λέει η πρόεδρος, «σας αφαιρέθηκε ο λόγος ως προς τη συγκεκριμένη ερώτηση. Μπορείτε να συνεχίσετε».
Εκνευρισμένος ο Τσοβόλας απαντά ότι ελληνικά ξέρουν όλοι και άκουσαν πολύ καλά τι είπε ο πρόεδρος. Δηλώνει ότι αυτός δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια δίκη που δεν έχει σχέση με τη νομιμότητα και βγαίνει έξω από την αίθουσα, ενώ η πρόεδρος τον ρωτάει αν παραιτείται. Φυσικά και δεν παραιτήθηκε, αλλά η κ. Μπρίλλη νόμισε ότι μπορεί να τον ξεφορτωθεί.
Σε έξαλλη κατάσταση η πρόεδρος τα βάζει με την συνήγορο του Μ. Κασσίμη, Αλέκα Ζορμπαλά, στην οποία με το ζόρι θέλει να δώσει το λόγο για ερωτήσεις, χωρίς να σεβαστεί το δικαίωμά της να ρωτήσει τελευταία (αυτή είναι η σειρά της), αλλά και τη δήλωσή της ότι θα κρίνει αν θα κάνει ερωτήσεις στην Κυριακίδου, όταν τελειώσουν οι υπόλοιποι συνήγοροι.
«Δεν θα παίζουμε εδώ μέσα», ακούγεται η πρόεδρος να λέει απευθυνόμενη στη συνήγορο και προκαλώντας την αντίδρασή της, για να μαζευτεί αμέσως και να πει ότι μιλούσε γενικά!
Η Κ. Ιατροπούλου ζητά την άδεια να υποβάλει μια τελευταία ερώτηση και της δίνεται ο λόγος. Θυμίζει στην Κυριακίδου ότι στην περιβόητη συνέντευξη που έδωσε στην Παναγιωταρέα είχε πει ότι δεν την ενδιαφέρει να βάλει στη φυλακή τον ΕΛΑ, αλλά τον Κανά.
Η Κυριακίδου αρνείται προκλητικά να απαντήσει και η πρόεδρος λέει το εξής εκπληκτικό: «Σας είπε, δεν θέλει να απαντήσει»!
Εδώ πια όλα έγιναν πεντακάθαρα. Ο ρόλος του δικαστήριου φάνηκε ακόμα και για εκείνους που τρέφουν αυταπάτες περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Αμέσως μετά το διάλειμμα που εσπευσμένα έκανε η πρόεδρος, ο Α. Κωνσταντάκης, εκπροσωπώντας το σύνολο των παριστάμενων συνηγόρων υπεράσπισης, έκανε στο δικαστήριο μια δήλωση. Είπε ότι η πρόεδρος παρενέβη αντιδικονομικά και δεν επέτρεψε την εξέταση της μάρτυρα όπως ήθελαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ασκώντας τα δικαιώματά τους και τελικά αφαίρεσε το λόγο από συνήγορο, χωρίς να του δώσει το λόγο μετά την πρόταση του εισαγγελέα, γεγονός που συνιστά απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι ζητούν τη διακοπή της δίκης για σήμερα, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ενωση Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, για να ζητήσουν να οριστούν διεθνείς παρατηρητές στη δίκη.
Η πρόεδρος ζήτησε να γίνει γραπτή η δήλωση και μετά το διάλειμμα κατατέθηκε γραπτή δήλωση από τους συνηγόρους, ενώ ο Α. Κούγιας έκανε δήλωση και για το θέμα του ελέγχου που υπέστη συνεργάτης του το πρωί και για την κατάσχεση εγγράφων από τη σύζυγο του Α. Κανά.
Ο εισαγγελέας Πατσής, απαντώντας στη δήλωση Κούγια, είπε ότι δεν αφορούν το δικαστήριο τα όσα έγιναν από τους αστυνομικούς εκτός της αίθουσας, σχετικά δε με τη δήλωση είπε ότι όλα έγιναν μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να κληθεί νομικό παρατηρητήριο. Τα ίδια υποστήριξε και η πολιτική αγωγή.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και όταν επανήλθε ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τα αιτήματα των συνηγόρων και διέκοψε για την Παρασκευή στις 10 το πρωί.