Αποθρασυμμένη εντελώς, λόγω των διαβεβαιώσεων που έχει από την Αντιτρομοκρατική, αλλά και της προστασίας που απολαμβάνει από την έδρα, η Σ. Κυριακίδου άνοιξε το στόμα της και τα μαργαριτάρια δεν πήραν μόνο τον Κανά, αλλά και την Ειρήνη Αθανασάκη και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη.
Το δικαστήριο κράτησε και πάλι αυστηρά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ενώ στο τσακ η πρόεδρός του γλίτωσε ένα ακόμα χοντρό λάθος (ας ευχαριστήσει τον Α. Κούγια που την προστάτευσε).
Οι δυο πρώτες ώρες της διαδικασίας αφιερώθηκαν στην προσπάθεια του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γ. Μαύρου να βγάλει από την Κυριακίδου, ότι οι συμπαραστάτες του Κ. Αγαπίου την έχουν απειλήσει και την έχουν τρομοκρατήσει, με αποτέλεσμα αυτή να αναιρέσει την κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή στην οποία «αναγνώριζε» τον Αγαπίου και να εκφράζει τώρα επιφυλάξεις για το αν είναι αυτός ο «Γιάννης του ΕΛΑ».
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρόεδρος Μπρίλλη προσπάθησε να βγάλει από την Κυριακίδου ότι σε κάθε βομβιστική ενέργεια του ΕΛΑ υπήρχε κίνδυνος να χτυπηθούν άνθρωποι, να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν, παρά τις τηλεφωνικές προειδοποιήσεις που έκανε η οργάνωση. Προσπαθούσε, δηλαδή, να βγάλει από την κατάθεση της Κυριακίδου «αποδείξεις» για το αδίκημα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο».
Ο ζήλος της προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης Σ. Καμπάνη, ο οποίος ζητούσε το λόγο σηκώνοντας το χέρι του και η πρόεδρος τον αγνοούσε. Ηταν η πρώτη φορά που ο πάντα μειλίχιος Σ. Καμπάνης σήκωσε τους τόνους διαμαρτυρόμενος.
Στη διαδικασία παρενέβη και ο Χ. Τσιγαρίδας, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στην πρόεδρο ότι ο ΕΛΑ έπαιρνε όλα τα μέτρα για να μην τραυματιστεί κανένας και αν η αστυνομία δεν εκκένωνε το χώρο στον οποίο είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, τηλεφωνούσε και δεύτερη και τρίτη φορά.
Πλην, όμως, η πρόεδρος άλλα είχε στο μυαλό της. Καλά, εσείς είχατε και εσωτερική πληροφόρηση, είπε στον Τσιγαρίδα, υπονοώντας ευθέως ότι αυτός ήταν ένας από εκείνους που τοποθετούσαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου, το οποίο υποτίθεται ότι τηρεί.
Η πράξη αυτή εξόργισε τον Χ. Τσιγαρίδα, ο οποίος απευθύνθηκε στην πρόεδρο λέγοντάς της ότι ενώ ο ίδιος προσπαθεί να της εξηγήσει κάποια πράγματα, αυτή προσπαθεί να τον παγιδεύσει, και αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, για να ηρεμήσει στο διάδρομο καπνίζοντας ένα τσιγάρο.
Η προσπάθεια της προέδρου να βοηθήσει την Κυριακίδου φάνηκε ξανά αμέσως μετά, όταν η ίδια η πρόεδρος της ζήτησε να περιγράψει πώς ήρθε σε επαφή με τον εισαγγελέα Διώτη και η Κυριακίδου της απάντησε ότι της έκλεισε ραντεβού ένα αρμόδιο άτομο!
Η κ. Μπρίλλη δεν είχε την περιέργεια να μάθει ποιο ήταν αυτό το «αρμόδιο άτομο» που έκλεισε το ραντεβού της Κυριακίδου με τον Διώτη, αλλά συνέχισε κανονικά, σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην ακούστηκε τίποτα.
Στο πρώτο διάλειμμα της δίκης, κατά τις 11, έγινε το «έλα να δεις».
Η Κυριακίδου πρώτα την έπεσε στον Κανά κι άρχισε να του λέει διάφορα «γαλλικά» (δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τί ακριβώς του έλεγε, αλλά το ύφος της δεν μας άφησε αμφιβολίες) και στη συνέχεια στράφηκε προς τη μεριά της Αθανασάκη και κραύγασε εις επήκοον όλων όσων βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα: «Βγάζει και φωνή η επαναστάτρια του κώλου»!
Στη συνέχεια, άρχισε να μιλάει με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Γ. Μαύρο, γεγονός που ανάγκασε τους διαπιστευμένους συντάκτες να παραμείνουν μέσα στη δικαστική αίθουσα και να μη βγουν για τσιγάρο στο διάδρομο. Γιατί δεν είναι και τόσο συνηθισμένο το φαινόμενο μάρτυρας κατηγορίας να συζητά με παράγοντα της δίκης και δη της πολιτικής αγωγής.
Η παρουσία των δημοσιογράφων εξαγρίωσε την Κυριακίδου η οποία, δείχνοντας τις συναδέλφισσες που κάθονταν στην πρώτη σειρά των δημοσιογραφικών θέσεων, άρχισε να κραυγάζει: «Κοιτάξτε, κοιτάξτε τις πουτάνες, μιλάνε με τον Κούγια που έχει λεφτά και τις πληρώνει. Εγώ δεν έχω λεφτά βλέπεις»!
Φυσικά έγινε σάλος. Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς να τη συλλάβουν για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, που έγινε μπροστά στα μάτια τους και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, με πρώτο και καλύτερο τον ταξίαρχο Χρήστου, προσπαθούσαν να πείσουν τις δημοσιογράφους να δώσουν τόπο στην οργή. λες και δεν έτρεξε τίποτα. Λες και μπορεί η κάθε Κυριακίδου να βρίζει όποιον και όποια δεν της κάνει τη χάρη να καταπιεί αμάσητα και να αναπαράξει τα ψέματα που η ίδια αραδιάζει επί τόσες μέρες.
Με την επανέναρξη της διαδικασίας ζήτησε πρώτος το λόγο ο Α. Κανάς για να διαβάσει μια δήλωση στην οποία αναφερόταν στη σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος του με βάση μάρτυρες όπως ο Ζήσης, ο «άθλιος Γιάννης Βεντούρης» και η «αλλοπρόσαλλη Σοφία Κυριακίδου», που χαρακτηρίζεται από «φιλοχρηματία», «ψυχοπαθολογικά προβλήματα» κ.λπ.
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του αφαίρεσε το λόγο, λόγω υβριστικών αναφορών για μάρτυρα που δεν έχει καταθέσει και για τη μάρτυρα η κατάθεση της οποίας συνεχίζεται.
Ο συνήγορος του Κανά Α. Κούγιας ζήτησε πεντάλεπτη διακοπή για να συνεννοηθεί με τον πελάτη του και με την επανέναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο και δήλωσε εκ μέρους το εντολέα του, ότι ζητά συγγνώμη για την εξύβριση της μάρτυρα, σημειώνοντάς ότι η δήλωσή του αποτελούσε απαύγασμα της 15μηνης ταλαιπωρίας που έχει υποστεί εξαιτίας των καταθέσεων της Κυριακίδου.
Στη συνέχεια, υπέβαλε δυο αιτήματα στο δικαστήριο. Πρώτο, να ασκήσει δίωξη λόγω παραβίασης του άρθρου εκείνου της Ποινικής Δικονομίας που απαγορεύει στους μάρτυρες να έρχονται σε επαφή με παράγοντες της δίκης, αναφερόμενος στη συνομιλία Κυριακίδου-Μαύρου.
Δεύτερο, να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία από το δικαστήριο σε βάρος της Κυριακίδου, την οποία μηνύουν προφορικά για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση ο ίδιος ο Κούγιας και οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Κατή και Χριστίνα Παπασταθοπούλου («Ελευθεροτυπία») και Ερρικα Βαλλιάνου («Αντέννα»), προτείνοντας ως μάρτυρες τους επίσης δημοσιογράφους Πέτρο Γιώτη («Κόντρα») και Αντα Ψαρρά («Ιός»-«Ελευθεροτυπία»).
Οι εισαγγελείς Πατσής και Βομπίρης πρότειναν να μην ασκηθεί δίωξη, αλλά να πάνε οι μηνύοντες στον εισαγγελέα πρωτοδικών, γιατί η αυτόφωρη διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί μόνο όταν η εξύβριση αφορά μέλος του δικαστήριου.
Ο Γ. Μαύρος δεν αρνήθηκε ότι συνομιλούσε στο διάλειμμα με την Κυριακίδου, δήλωσε όμως ότι προσπαθούσε να την ηρεμήσει, γιατί κάτι ειπώθηκε από την αίθουσα για το παιδί της και την έκανε να βάλει τα κλάματα!
Ο Α. Κατσαντώνης προσπάθησε να το χοντρύνει, λέγοντας ότι η υποβολή μήνυσης συνιστά απειλή και εκφοβισμό της μάρτυρος Κυριακίδου!
Θα πρέπει, δηλαδή, η Κυριακίδου να βρίζει όποιον θέλει και αυτός (οι δημοσιογράφοι εν προκειμένω) να τα καταπίνει, γιατί αλλιώς θα κατηγορηθεί ότι εκφοβίζει τη μάρτυρα.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην ακολουθήσει την αυτόφωρη διαδικασία, γιατί το περιστατικό συνέβη στο διάλειμμα, εκτός διαδικασίας. Η πρόεδρος, όμως, προσπάθησε να το πάει αλλού. Ζήτησε να της δώσει ο Α. Κανάς τη δήλωσή του, μέχρι το σημείο που αναγνώστηκε, γιατί αυτή υπήρξε η αφορμή για τα όσα συνέβησαν.
Για καλή της τύχη επενέβη ο Α. Κούγιας (την παρέμβαση του οποίου μάλιστα αρχικά προσπάθησε να αποτρέψει) και της είπε να μη κάνει αυτό το λάθος, γιατί το επεισόδιο με την Κυριακίδου έγινε πριν κάνει τη δήλωσή του ο Κανάς.
Δεν του ανταπέδωσε, όμως, την καλοσύνη η πρόεδρος, όταν αργότερα η Κυριακίδου, όντας στο βήμα του μάρτυρα, γύρισε και έβρισε τον Κούγια. Τη βρισιά την άκουσαν οι υπόλοιποι συνήγοροι, όπως μας διαβεβαίωσαν και όπως είπαν στο δικαστήριο, η πρόεδρος και τα μέλη του δικαστήριου, όμως, που ήταν ακριβώς απέναντι από την Κυριακίδου, δεν άκουσαν τίποτα!
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, στο μεγάλο διάλειμμα του μεσημεριού, ο Α. Κούγιας και οι τρεις δημοσιογράφοι, πήγαν στο Α.Τ. Κορυδαλλού και υπέβαλαν μήνυση κατά της Κυριακίδου. Μαζί τους πήγαν και οι δύο δημοσιογράφοι που κατέθεσαν ως μάρτυρες. Με το τέλος της διαδικασίας αστυνομικοί πήγαν στον Κορυδαλλού για να οδηγήσουν την Κυριακίδου στο Α.Τ. Κορυδαλλού, για να δώσει κατάθεση, όπως παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πειραιά και να αφεθεί ελεύθερη. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που την πηγαινοφέρνουν στο δικαστήριο δήλωσαν ότι θα την οδηγήσουν οι ίδιοι.
Εμείς αναρωτιόμαστε: αν τρεις δημοσιογράφοι και ένας «επώνυμος» δικηγόρος μήνυαν έναν οποιονδήποτε πολίτη, ο εισαγγελέας θα διέταζε απλώς προκαταρκτική εξέταση ή θα διέταζε τη σύλληψη και την παραπομπή του μηνυόμενου στο αυτόφωρο;
Αλλο, όμως, ένας οποιοσδήποτε πολίτης και άλλο Σοφία Κυριακίδου, στην κατάθεση της οποίας καταβάλλεται προσπάθεια να στηριχτούν κατηγορίες που θα κοστίσουν σε ανθρώπους ποινές ισοβίων.
Κατά τα άλλα, η μέρα κύλησε με τα ίδια και τα ίδια. Με την πολιτική αγωγή να ανακυκλώνεται γύρω από τα ίδια θέματα και να προσπαθεί να αποδείξει όχι ότι η Κυριακίδου λέει ψέματα, αλλά ότι δεν λέει όλη την αλήθεια και καλύπτει μερικούς (τον Αγαπίου, τον Τσιγαρίδα και άλλους που δεν έχουν συλληφθεί).