Ο συνήγορος Μ. Κωνσταντίνου συνέχισε με στωικότητα να προσπαθεί να υποβάλει ερωτήσεις στην Κυριακίδου, η οποία άρχισε από νωρίς να «φορτώνει». Αλλα ρωτούσε ο συνήγορος, άλλα απαντούσε η Κυριακίδου, που είχε κατά νου να μπαλώσει τις χτεσινές της γκέλες. Η υπόθεση θυμίζει πλέον υπόθεση έκδοσης διαζυγίου με αντιδικία των συζύγων, αφού η Κυριακίδου παραληρεί αναφερόμενη στα συζυγικά προβλήματά της με τον Κανά. Όταν η συζήτηση έρχεται στην περιβόητη συνέντευξή της στην Παναγιωταρέα και στα λεφτά που της έταξε και δεν της έδωσε, «τα παίρνει στο κρανίο» ξανά και διαβεβαιώνει ότι ούτε της έταξε χρήματα ούτε αυτή έχει πει τίποτα τέτοιο. Πώς να διαψεύσει, όμως, τον μάρτυρα Καϊμάκη, άγνωστο και στην ίδια και στον Κανά (ιδιοκτήτη υποτιθέμενης γιάφκας), που κατέθεσε και στο προηγούμενο δικαστήριο και σ’ αυτό, ότι τον έπιασε στο διάδρομο και του έλεγε ότι την έριξε η Παναγιωταρέα στα λεφτά;
Κάποια στιγμή φτάνουμε σ’ ένα ακόμα κρίσιμο σημείο. Ρωτάει ο συνήγορος γιατί κατηγορεί τον Κανά ότι δεν πήγε στην κηδεία του θείου του. Η Κυριακίδου προσπαθεί να τον διακόψει, να μην κάνει την ερώτηση. «Το είπες χθες», της λέει η πρόεδρος. Αναγκάζεται να το επαναλάβει: «Ναι, δεν ήρθε στην κηδεία. Εγώ τον ειδοποίησα κι αυτός δεν ήρθε. Την έθαψα εγώ με μια γειτόνισσα και δυο παπάδες». Τελικά, αποδεικνύεται ότι ο Κανάς, όταν πέθανε η θεία του, ήταν στη φυλακή!
Φτάνουμε στην Πολέμωνος και στη ντουλάπα που είχε υλικά μεταμφίεσης, ενώ το άλλο φύλλο της υποδείχτηκε να μην το ανοίγει. Σε λίγο αναγκάζεται να πει, ότι ήταν κλειδωμένο. «Αφού ήταν κλειδωμένο και δεν είχες το κλειδί, γιατί σου λες ότι σου υποδείχτηκε να μην το ανοίγεις;», αναγκάζεται να ρωτήσει η πρόεδρος. «Οταν λέω ότι μου υποδείχτηκε, αυτό εννοώ, ότι ήταν κλειδωμένο» (!!) είναι η απάντηση.
Οταν οι ερωτήσεις φτάνουν στην υποτιθέμενη γιάφκα της Αμορίου, η Κυριακίδου λέει ότι έμαθα για την ύπαρξή της, επειδή βρήκε μια απόδειξη της ΔΕΗ ψάχνοντας την τσάντα του Κανά. «Πώς γνωρίζατε τη διάρκεια της μίσθωσης, από το 1991 μέχρι το 1993;», ρωτάει ο συνήγορος. «Δεν τη γνώριζα», απαντά η Κυριακίδου, για να αποδειχτεί αμέσως ότι σε προηγούμενη κατάθεσή της έχει μιλήσει για 1990-93! Ο συνήγορος υπενθυμίζει, ότι στην πρώτη κατάθεσή της στον Διώτη είπε ότι χώρισε με τον Κανά το 1990 και στην επόμενη ανέβασε την ημερομηνία στο 1993, ακριβώς για να περιληφθεί η διάρκεια μίσθωσης της υποτιθέμενης γιάφκας!
Αμέσως μετά, αγνοώντας την ερώτηση που της έχει υποβληθεί, επανέρχεται σε κάτι που είπε χτες: «Ξέρω και άλλα δυο άτομα, εκτός από τον Βεντούρη, που τους έδωσε Αντιπληροφόρηση ο Κανάς, διότι έκρινε ότι η σκέψη τους ήταν πέρα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά δεν θα πω τα ονόματά τους, διότι θα έρθουν και θα πουν ότι συνωμότησα εναντίον του Κανά. Πατριώτες του είναι, δεν θα πάρουν το μέρος μου»!!!
Οταν η συζήτηση ήρθε στον Βεντούρη, η Κυριακίδου με έμφαση άρχισε να φωνάζει ότι μόνο μια φορά συζήτησε με τον Βεντούρη περί Κανά και ΕΛΑ, στο κιμωλιάτικο καφενείο στον Πειραιά. Οταν αντιλαμβάνεται ότι ο Βεντούρης έχει καταθέσει πως του έκανε τη σχετική συζήτηση τρεις φορές, αρχίζει να τα γυρίζει: «Στο σπίτι του δεν κάναμε τέτοιο συζήτηση. Μπροστά στη μάνα του;». Ο συνήγορος της λέει ότι θα ζητήσει την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή της με τον Βεντούρη, όπως έγινε στη δεύτερη δίκη. «Πόσες φορές συζητήσατε;», ρωτάει η πρόεδρος. «Μια-δυο φορές, δε θυμάμαι τώρα», είναι η απάντηση! Επιμένει, επίσης, ότι δεν είπε τίποτα στον Βεντούρη για τον Τσιγαρίδα. Ο Βεντούρης, όμως, ήταν κατηγορηματικός: «Μου είπε ότι ο Κανάς ήταν στον ΕΛΑ και έφερνε εκρηκτικά από την Κάλυμνο με κάποιον Τσιγαρίδα και τον Γιάννη Σερίφη»! Η πρόεδρος παρεμβαίνει, ζητά διευκρινίσεις για το αν έστω αναφέρθηκε το όνομα Γιάννης και η Κυριακίδου επιστρέφει στο αγαπημένο της μοτίβο: «Δεν θυμάμαι»!
Αμέσως μετά έρχεται η έκθεση (για πολλοστή φορά) της προέδρου. Ο συνήγορος ρωτά αν η Κυριακίδου έχει οποιαδήποτε γνώση για μεταφορά εκρηκτικής ύλης από την Κάλυμνο και η Κυριακίδου απαντά αρνητικά. «Εχει πει για τη σκόνη, που ο κ. Τσιγαρίδας είχε τα μέσα και δεν τον έλεγχαν στο τελωνείο», λέει η πρόεδρος και αφήνει τους πάντες άναυδους. Η Κυριακίδου σπεύδει να διευκρινίσει ότι είπε πως τη σκόνη τη βρήκε στην τσάντα του Κανά, χωρίς να ξέρει που τη βρήκε. Ζεματισμένη η πρόεδρος και ενώ οι συνήγοροι διαμαρτύρονται, παραδέχεται ότι μπορεί να έκανε λάθος και ότι «δεν έχει σημασία από πού την προμηθεύτηκε»!!!
Η συζήτηση περνά στη σχέση Κυριακίδου-Αμοιρίδη (ασφαλίτης της Αντιτρομοκρατικής). Ο συνήγορος προσπαθεί να ελέγξει την Κυριακίδου και η πρόεδρος τον διακόπτει συνεχώς, λέγοντάς του ότι αυτό δεν έχει σημασία. Ελέγχω την αξιοπιστία της μάρτυρος, επιμένει ο Μ. Καλογήρου, διότι μέχρι τη δεύτερη δίκη υποστήριζε ότι δεν γνώριζε τον Αμοιρίδη, ενώ αυτός κατέθεσε πως η Κυριακίδου τον αναγνώρισε, όταν ανέλαβε τη φύλαξή της, και του θύμισε ότι ήταν συμμαθητές. Η πρόεδρος προσπαθεί να εμποδίσει τον συνήγορο κι όταν αυτός της λέει ότι προσπαθεί να αποδείξει ότι η Κυριακίδου λέει ψέματα, του απαντά: «Αυτό το ψέμα σας πείραξε, κύριε συνήγορε;»!!! «Με πειράζουν όλα τα ψέματα», ήταν η ήρεμη απάντηση του Μ. Καλογήρου.
Η υπεράσπιση Αθανασάκη (Τ. Χριστοδουλοπούλου) δήλωσε ότι η Κυριακίδου από την πρώτη δίκη μέχρι τώρα δεν εισφέρει απολύτως τίποτα και αναρωτιέται γιατί απασχόλησε τόσο πολύ το δικαστήριο. Κατά συνέπεια, δεν έχει να υποβάλει καμιά ερώτηση.
Αμέσως μετά το διάλειμμα και πριν συνεχίσουν οι συνήγοροι με ερωτήσεις, η Κυριακίδου έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Πριν από ενάμιση χρόνο, καθαρίζοντας το λεβητοστάσιο στην πολυκατοικία που κατοικεί, βρήκε μια ξεχασμένη κούτα με πράγματα από την Πολέμωνος. Είχε κλειδιά, είχε καδράκια, είχε και το δεύτερο γάντι που φορούσε η Μυρτώ (το πρώτο το είχε προσκομίσει στη δεύτερη δίκη). Το γάντι έχει χρώματα κι αυτό αποδεικνύει ότι λέει ψέματα ο Κανάς ότι τα γάντια ήταν της κόρης τους!!! (Δε νομίζουμε να θέλετε να το σχολιάσουμε).
Αφού τελείωσε η φαιδρή παρένθεση, ξανάρχισε το μαρτύριο. Η Κυριακίδου μας είχε προϊδεάσει, ότι την Αλέκα Ζορμπαλά (υπεράσπιση Τσιγαρίδα) την έχει «στη μπούκα», διότι –όπως είπε- στην προηγούμενη δίκη την είχε προσβάλει! Στην πραγματικότητα, ήξερε ότι η Ζορμπαλά και την υπόθεση γνωρίζει καλά και τα της λειτουργίας της Αριστεράς στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αρχισε, λοιπόν, το μπάχαλο, για να μην απαντά επί της ουσίας. Για παράδειγμα, όταν γίνονταν ερωτήσεις για τη σχέση της με τον Χρήστο Κασίμη, απαντούσε: «Δεν θα απαντήσω σε καμιά ερώτηση, γιατί αυτός ο άνθρωπος μου φέρθηκε τόσο καλά που δεν θέλω να αναφερθώ στο όνομά του»! Οταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το ψευδώνυμο του Χρ. Κασίμη, δεν θυμόταν: «Εγώ γυαλιά τον φώναζα»! Υποτίθεται ότι θυμάται ένα σωρό ψευδώνυμα, Μυρτώ, Στέλλα, Γιάννης, Γιώργος, αλλά δεν θυμάται το ψευδώνυμο του πρώτου νεκρού αντάρτη πόλης στην Ελλάδα!
Οταν η Αλ. Ζορμπαλά της υπενθύμισε ότι στις οργανώσεις της Αριστεράς δεν προσφωνούνται ως «κύριοι» αλλά ως «σύντροφοι», απάντησε: «Πού να θυμάμαι; Μπορεί να λεγόμασταν και σύντροφοι»! Ούτε του Τσουτσουβή το ψευδώνυμο θυμόταν, μολονότι υποτίθεται ότι τον είχε συναντήσει. Γενικά, η Κυριακίδου θυμάται μόνο ό,τι έχει σχέση με τους κατηγορούμενους σ’ αυτή τη δίκη, τίποτ’ άλλο. Τους νεκρούς, όπως ο Κασίμης και ο Τσουτσουβής τους θυμάται με τα πραγματικά τους ονόματα, όπως ακριβώς τους γνωρίζει η Αστυνομία.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας παρενέβη δηλώνοντας ότι το χώρο που εκδιδόταν η Αντιπληροφόρηση ο Χρ. Κασίμης τον νοίκιασε με το όνομά του και όχι με ψεύτικο όνομα ή πλαστή ταυτότητα. Αυτό είχε μια συγκεκριμένη λογική. Αν έκανε «ντου» η Αστυνομία και εύρισκε το χώρο νοικιασμένο με ψεύτικο όνομα, θα δημιουργούνταν πρόβλημα, ενώ αν τον εύρισκε νοικιασμένο με πραγματικό όνομα, το πολύ να πήγαινε κατηγορούμενος για ένα πταίσμα, διότι το περιοδικό δεν έγραφε υπεύθυνο έκδοσης. Εκεί πια η Κυριακίδου έπαθε αμόκ. Αρχισε να επιτίθεται στον Χρ. Τσιγαρίδα, να λέει διάφορα παραληρηματικά του τύπου «αυτός είχε ψυχοπαίδι τον Κανά, να μας πει γιατί έπαιρνε ηλεκτρολόγο τον Κανά και στην Κάλυμνο και παντού, καλά σου τα λέει ο Κανάς» και άλλα τέτοια. Στο τέλος άρχισε να φωνάζει κλαίγοντας ότι την πονάει το κεφάλι της…
Αφού την ηρέμησε προς στιγμήν η πρόεδρος, η Αλ. Ζορμπαλά προσπάθησε να συνεχίσει. Κατάφερε να αποδείξει, ότι η υποτιθέμενη έξοδος της Κυριακίδου, του Κασίμη με το παιδί του και δυο άλλων για παγωτό στη «Χαρά», αφού πρώτα βρέθηκαν στο χώρο έκδοσης της Αντιπληροφόρησης, δεν θα μπορούσε να γίνει, γιατί απλούστατα το παιδάκι του Κασίμη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο του ενός έτους! Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ο Κασίμης δεν θα έπαιρνε ποτέ το παιδί του για να το πάει βόλτα στην Αντιπληροφόρηση.
Τελειώνοντας η Αλ. Ζορμπαλά δήλωσε ότι δεν θα κάνει καμιά ερώτηση στην Κυριακίδου σχετικά με τον Τσιγαρίδα, γιατί απλούστατα στην πρώτη δίκη η Κυριακίδου ανέφερε και είναι καταγραμμένο στο πρακτικά, ότι αισθάνθηκε μεγάλη έκπληξη όταν έμαθε ότι ο Χρ. Τσιγαρίδας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε από την Κυριακίδου να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν έλεγε πως αν δεν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα εξαρθρωνόταν καμιά οργάνωση. Η Κυριακίδου προσπάθησε να το γυρίσει, ότι δεν εννοούσε πως η υπόθεση στήθηκε από την Αστυνομία, αλλά πως δούλεψαν καλύτερα και εξάρθρωσαν τις οργανώσεις! Στη συνέχεια, αποδεικνύοντας ότι δεν στερείται κουτοπονηριάς, ρώτησε τον Τσιγαρίδα: «Αφού δεν είχαν στοιχεία, αφού εγώ δεν είπα τίποτα στον Διώτη, τότε εσύ γιατί ανέλαβες την πολιτική ευθύνη; Σου έδειξε ο Διώτης τίποτα ατράνταχτα στοιχεία;». Ο Τσιγαρίδας απάντησε, μολονότι η πρόεδρος προσπάθησε να τον αποτρέψει: «Από τη δική σου κατάθεση, τρεις άνθρωποι βρέθηκαν στη φυλακή ως μέλη του ΕΛΑ. Εμένα με είχαν δώσει άλλοι, όχι εσύ και ήμουν αποφασισμένος να αναλάβω την πολιτική ευθύνη για να υπερασπιστώ την οργάνωσή μου. Αλλωστε, ήμουν βέβαιος ότι αν δεν αναλάμβανα την πολιτική ευθύνη, σε μια επόμενη κατάθεσή σου θα έλεγες και για μένα».
Οταν ο Χρ. Τσιγαρίδας άρχισε να στριμώχνει την Κυριακίδου, παρενέβη η πρόεδρος και παρατήρησε ότι πρέπει να κάνει ερωτήσεις μόνο σχετικά με το άτομό του! Ο Τσιγαρίδας δε μάσησε: «Οχι, έχω υποχρέωση να αποδείξω ότι αυτή η κατηγορία είναι εξ ολοκλήρου στημένη και η βασική μάρτυρας κατασκευασμένη». Ποιο ήταν το στρίμωγμα; Απαντώντας σε ερώτηση του Τσιγαρίδα, η Κυριακίδου απάντησε ότι δεν θυμάται τον αριθμό του κτιρίου που εκδιδόταν η Αντιπληροφόρηση, μολονότι είχε πάει πολλές φορές. «Τότε πως θυμόσασταν το νούμερο Τενέδου 18 για μια άλλη γιάφκα που υποτίθεται ότι μια φορά σε πήγε ο Κανάς και το ανέφερες στην πρώτη κατάθεσή σου;». Κόκαλο η Κυριακίδου, πήγε να το ρίξει στην τρελίτσα, όμως και η πρόεδρος (αφού πρώτα έψαξε και βρήκε την κατάθεση της Κυριακίδου στον Διώτη, μη τυχόν και ο Τσιγαρίδας μπλοφάριζε) επανέλαβε την ερώτηση: «Πώς θυμόσουν τον αριθμό και τον ανέφερες στον Διώτη;»!!! Η επόμενη ερώτηση Τσιγαρίδα ήταν σχόλιο: «Καλά, ολόκληρη Αντιτρομοκρατική δεν πήγε να δει τίποτα στην Τενέδου 18, όπως πήγε στην Πάτμου, την Πολέμωνος, την Αμορίου;». «Δεν θα απολογηθώ για το πώς δουλεύει η Ελληνική Αστυνομία», ήταν η απάντηση της Κυριακίδου! Είναι μια λεπτομέρεια που και εμάς μας έχει διαφύγει. Για την Τενέδου 18 μούγκα. ‘Η δεν βρήκαν κανέναν στην Τενέδου για να συνεργαστεί και να στήσουν κάτι ή (που είναι το πιθανότερο) η Τενέδου μπήκε για να εξυπηρετήσει κάτι άλλο, το οποίο εγκαταλήφθηκε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια, ο Χρ. Τσιγαρίδας επανέφερε το θέμα της περιγραφής του Χρ. Κασίμη, που η Κυριακίδου τον έχει περιγράψει με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Και καλά, ως προς το χρώμα των μαλλιών μπορεί κάποιος να μπερδευτεί, όμως ως προς το ύψος αποκλείεται. Ο Μιχάλης Κασίμης υπήρξε κατηγορηματικός στην προηγούμενη δίκη: ο αδελφός μου ήταν λίγο πιο ψηλός από τον Τσιγαρίδα (δηλαδή, πάνω από 1.80)!
Εκεί που επήλθε το τέλος της Κυριακίδου, ήταν όταν ο Τσιγαρίδας τη ρώτησε σχετικά με τη δουλειά που υποτίθεται ότι έκανε στην Αντιπληροφόρηση. Η Κυριακίδου απάντησε ότι έβγαζε τα φύλλα ο πολύγραφος και αυτή τα έπαιρνε, τα έβαζε κατ’ αριθμητική σειρά και έδενε τα τεύχη. Εξήγησε, λοιπόν, ο Τσιγαρίδας, ότι ο πολύγραφος παίρνει μια μεμβράνη η οποία έχει μόνο δυο σελίδες. Τυπώνονται πρώτα όλα τα αντίτυπα αυτών των δύο σελίδων, μετά έμπαινε άλλη μεμβράνη με άλλες δυο σελίδες κ.ο.κ. Πρέπει να τυπωθούν όλες οι σελίδες, σε όλα τα αντίτυπα και μετά να αρχίσει η διαδικασία της όποιας βιβλιοδεσίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλεύει πολύγραφος και ταυτόχρονα να γίνεται βιβλιοδεσία. Τελειώνει ο πολύγραφος και μετά αρχίζει η βιβλιοδεσία. Αυτό αποδεικνύει ότι η Κυριακίδου ποτέ δεν βρέθηκε εκεί που εκδιδόταν η Αντιπληροφόρηση, γι’ αυτό και δεν μπορεί να περιγράψει τη δουλειά. Εφτασε στο σημείο να πει ότι έβγαζαν το πολύ καμιά τριανταριά αντίτυπα του κάθε τεύχους της Αντιπληροφόρησης!
Ούτε ήταν σε θέση η Κυριακίδου να απαντήσει πότε πήγαν και καθάρισαν το χώρο της Αντιπληροφόρησης μετά τον θάνατο του Κασίμη: το βράδυ που σκοτώθηκε, την άλλη μέρα, πότε; Με μαεστρικό τρόπο ο Τσιγαρίδας απέδειξε ότι ποτέ η Κυριακίδου δεν πήρε μέρος στο καθάρισμα του χώρου. Ο χώρος καθαρίστηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Κασίμη. Η Αστυνομία πήγε εκεί την άλλη μέρα το πρωί, γιατί ο Χρήστος Κασίμης είχε νοικιάσει το χώρο με το πραγματικό του όνομα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι εφημερίδες δημοσίευαν τη φωτογραφία του νεκρού αντάρτη. Γι’ αυτό και η Κυριακίδου δεν μπορεί να κάνει περιγραφή του Κασίμη. Τον ξέρει μόνο από τη γνωστή φωτογραφία, που τον δείχνει διασωληνωμένο στο νοσοκομείο.
Ακολούθησε τραγέλαφος. «Είπες ότι μαζί με τον Κανά…», ξεκίνησε να λέει ο Τσιγαρίδας. «Να μη βάζεις στο στόμα σου τον Κανά», άρχισε να ουρλιάζει η Κυριακίδου. «Εσύ εκεί, κολλημένη με τον Κανά» σχολίασε η πρόεδρος. «Να μη βάζει στο στόμα του τον Κανά», το βιολί της η Κυριακίδου. «Εδώ δε μιλάει ο Κανάς, γιατί μιλάς εσύ;», η πρόεδρος. «Να μιλήσει ο Κανάς», η Κυριακίδου ουρλιάζοντας. Μέσα σ’ αυτόν τον τραγέλαφο ο Τσιγαρίδας κατάφερε να ολοκληρώσει την ερώτησή του: «Πώς είναι δυνατόν ο παράνομος Κανάς να πηγαίνει να πιάσει σπίτι σε πολυκατοικία που έμενε αστυνομικός;». «Τι μας πείραζε;», ήταν η απάντηση της Κυριακίδου! Μετά το διάλειμμα θυμήθηκε να συμπληρώσει, ότι ο αστυνομικός στην Πολέμωνος ήταν συνταξιούχος.
Οταν ο Τσιγαρίδας ρώτησε την Κυριακίδου τι μέγεθος είχε ο πολύγραφος που τύπωνε την Αντιπληροφόρηση, αυτή απάντησε ότι ήταν σαν μια μεγάλη γραφομηχανή! Οποιος έχει δει στη ζωή του πολύγραφο ξέρει ότι δεν έχει καμιά σχέση με γραφομηχανή, ούτε ως εμφάνιση ούτε βέβαια ως μέγεθος. Ο πολύγραφος έχει τετραπλάσιο όγκο.
Οι τελευταίες ερωτήσεις του Χρ. Τσιγαρίδα αφορούσαν την Πολέμωνος. Η Κυριακίδου ουρλιάζοντας έλεγε: «Για την Πολέμωνος δεν απαντώ στον Τσιγαρίδα. Αμα θέλουν να με ρωτήσουν οι άλλοι»! Η μια ερώτηση αφορούσε το πώς μπήκε στην Πολέμωνος και έπιασε τους άλλους στα πράσα. Δεν είχαν κλειδώσει από μέσα; Η Κυριακίδου δεν ήθελε να απαντήσει και αναγκάστηκε να παρέμβει δικαστής για να της πει ότι οι ερωτήσεις που της κάνει ο Τσιγαρίδας είναι απολύτως λογικές. Η επόμενη ερώτηση αφορούσε αυτό που έλεγε για το πώς πλήρωνε τα κοινόχρηστα. Τι χρειαζόταν το ειδοποιητήριο, αφού ο διαχειριστής έχει την κατάσταση και ξέρει τι χρωστά το κάθε διαμέρισμα; Και πάλι δε μπορούσε να απαντήσει η Κυριακίδου.