Σε κλίμα έντασης και με μια αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας να εκκρεμεί, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση.
Η σύζυγος του Κανά, Ελένη Βεντούρη, ήταν αυτή που ενόχλησε την εισαγγελική έδρα, διότι με την κατάθεσή της συνέχισε την κονιορτοποίηση της Κυριακίδου. Η Ε. Βεντούρη κατέθεσε, καταρχάς, τη ληξιαρχική πράξη βάπτιση της κόρης της, που έγινε στις 11.9.1994. Μετά από τη βάπτιση, είπε, πήγαμε οικογενειακώς στο Κιάτο, όπου μείναμε μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Πώς, λοιπόν, η Κυριακίδου λέει, ότι μετά την ενέργεια στον Περισσό, που έγινε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η ίδια συναντήθηκε με τον Κανά και είχαν ολόκληρη συζήτηση περί την ενέργεια; Το γεγονός της συνεχούς παραμονής τους στο Κιάτο μπορούν να το βεβαιώσουν και άλλοι άνθρωποι, που ήταν μαζί τους, όπως η αδερφή της και ο γαμπρός της, είπε η μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Απαντώντας, επίσης, στον ισχυρισμό της Κυριακίδου, ότι αυτή δεν παραλάμβανε τα εξώδικα του Κανά, αλλά έστελνε την κόρη της να τα παραλάβει, κατέθεσε αποδεικτικό επίδοσης, στο οποίο ο δικαστικής επιμελητής είχε σημειώσει ότι βρήκε την Κυριακίδου, αυτή αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο και κατόπιν τούτου το θυροκόλλησε.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε ακόμα σε συγκεκριμένα επεισόδια της ίδιας με την Κυριακίδου. Στις 29.8.2001 η Κυριακίδου πήγε στο σπίτι της και άρχισε να βρίζει την ηλικιωμένη μητέρα της. Εκαναν καταγγελία στην Αστυνομία και το περιστατικό έχει γραφεί στο βιβλίο συμβάντων. Στις 20.2.2002 της έκανε επίθεση μέσα στ’ αμάξι του Κανά, όπου βρισκόταν μαζί με το παιδί της. Εσπασε, μάλιστα, το τζάμι του αυτοκινήτου. Της έκανε μήνυση, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Στις 26.7.2002 της επιτέθηκε στο δρόμο, τη χτύπησε και της έσπασε τα γυαλιά. Της έκανε και πάλι μήνυση, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Η πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει τη μάρτυρα, λέγοντάς της ότι αυτά είναι λεπτομέρειες (προφανώς, όταν ολόκληρη η έδρα ρωτάει τους Κιμωλιάτες μάρτυρες, αν αληθεύει ότι η Κυριακίδου ξερίζωσε τ’ αμπέλι του Κανά ή ότι πήγε τη γριά θεία για μπάνιο γυμνή, δεν ασχολείται με λεπτομέρειες!), όμως η Ε. Βεντούρη έμεινε σταθερή και ήρεμα απάντησε ότι πρέπει να τα πει όλα, γιατί μόνο έτσι θα φανεί πόσο αδίστακτο άτομο είναι η Κυριακίδου και πού θα μπορούσε να φτάσει προκειμένου να βλάψει τον Κανά. Σ’ αυτό το αδίστακτο άτομο στηρίχτηκε και ο Ι. Βεντούρης, προκειμένου να ξεφορτωθεί τον Κανά, ο οποίος του αφαίρεσε την αργομισθία (και όχι μόνο) που του εξασφάλιζε η επί σειρά ετών εκλογή του ως κοινοτάρχη Κιμώλου.
Ο τακτικός εισαγγελέας άρχισε να ρωτάει τη μάρτυρα πράγματα που είχε ήδη ρωτήσει η πρόεδρος, προσπαθώντας φανερά να αμφισβητήσει τα λεγόμενά της. Ετσι, η Ε. Βεντούρη αναγκάστηκε να περιγράψει ξανά με όλες τις λεπτομέρειες τις υποτιθέμενες γιάφκες της Πάτμου και της Αμορίου (ιδιαίτερα την πρώτη). Η μάρτυρας κατέθεσε, ακόμη, ότι εκεί πήγαιναν και άλλα άτομα, όπως οι Πολωνοί βοηθοί του Κανά, που τους παραχώρησε τη γκαρσονιέρα για ένα διάστημα. Ξέρετε ποια ήταν η αμφιβήτηση του εισαγγελέα; Οτι ένας άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχε σαλονάκι! Λες και είναι δυνατόν να θυμάται το ίδιο ένας άνθρωπος που πήγε μια φορά πριν πολλά χρόνια σε μια ημιυπόγεια γκαρσονιέρα, με την τότε αγαπημένη και μετέπειτα σύζυγο του Κανά, που πήγαινε τέσσερις φορές τη βδομάδα!
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ξεκίνησε σε ιδιαίτερα έντονο και απειλητικό ύφος, εκφωνώντας αρχικά έναν φιλιππικό κατά του Κανά και άλλων (ποιων άραγε;) που τον υβρίζουν! Τον ίδιο και άλλους εισαγγελείς, όπως τον Διώτη! Η πρόεδρος αναγκάστηκε να του κάνει παρατήρηση να μιλάει πιο ήρεμα, διότι η μάρτυρας καταθέτει αυτά που έχει να καταθέσει, αυτός όμως συνέχισε στο ίδιο ύφος, σαν να προσπαθούσε να τρομάξει τη Βεντούρη ή να την εκνευρίσει και να χάσει τον έλεγχό της. Ο Κανάς διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, η πρόεδρος τον απέβαλε για λίγο (δεν είναι η πρώτη φορά), αυτός βγήκε από την αίθουσα και επέστρεψε. Μέχρι που έγινε το χοντρό επεισόδιο.
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, μιλώντας πάλι έντονα και εμφανώς ειρωνικά, είπε στην Ε. Βεντούρη, η οποία είχε καταθέσει και πάλι, ότι ναι, έμεναν στην Πάτμου και οι δυο Πολωνοί εργάτες: Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε, ότι ο ένας Πολωνός κοιμόταν στον καναπέ του σαλονιού και ο Κανάς κοιμόταν με τον άλλο Πολωνό στο ημίδιπλο κρεβάτι του δωματίου; (Απ’ όσο μπορούμε να θυμηθούμε, την ίδια ερώτηση έχει κάνει –όχι με τον συγκεκριμένο τρόπο– και σε άλλους δυο μάρτυρες, οι οποίοι επιστράτευσαν τη λογική τους για να απαντήσουν. Ο ένας μάρτυρας απάντησε πως ο ένας εργάτης θα μπορούσε να έστρωνε κάτι και να κοιμόταν στο πάτωμα και ο άλλος μάρτυρας απάντησε πως ο Κανάς είχε και άλλα σπίτια να κοιμηθεί –το πατρικό του και των αδελφών του– επομένως το διάστημα που στην Πάτμου έμεναν οι Πολωνοί αυτός θα μπορούσε να κοιμάται αλλού).
Ο Κανάς δεν άντεξε την προσβολή. Εξαλλος, κυριολεκτικά εκτός εαυτού, «έλουσε» τον εισαγγελέα με χαρακτηρισμούς. Ο τελευταίος, αντί να ζητήσει συγνώμη, επέλεξε να ασκήσει την κατασταλτική του εξουσία, δηλώνοντας ότι υποβάλλει προφορικά μήνυση στον Κανά και διατάζει τη σύλληψή του. Ο Κανάς απάντησε ότι υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης του αναπληρωτή εισαγγελέα και αν θέλουν ας τον ξαναστείλουν στη φυλακή (όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι, έχει αποφυλακιστεί υπό όρους). Η πρόεδρος έκανε διάλειμμα, γιατί η κατάσταση ήταν πια εκτός ελέγχου.
Μετά το διάλειμμα, η πρόεδρος είπε στον Κανά μήπως τώρα που ηρέμησε να ζητήσει συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς του. Ο Κανάς απάντησε πως δεν έχει να ζητήσει συγνώμη και δεν αναιρεί τίποτα απ’ όσα είπε. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας αναδιπλώθηκε πλήρως: Αρχισε να δίνει εξηγήσεις σε απολογητικό ύφος, λέγοντας ότι κανενός εχέφρονος ανθρώπου το μυαλό δεν θα πήγαινε εκεί που πήγε του Κανά και πως ο ίδιος δεν υπονόησε απολύτως τίποτα, αλλά έκανε μια λογική ερώτηση. Δήλωσε δε ότι αποσύρει την προφορική μήνυση κατά Κανά και επιφυλάσσεται. Ο Κανάς απάντησε ότι επιμένει στην αίτηση εξαίρεσης, οι συνήγοροί του ζήτησαν χρόνο για να προετοιμαστούν και η πρόεδρος διέκοψε για τη Δευτέρα.