Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου
  • Σαν σήμερα 8 Ιούλη
  • Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού
  • Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ»Τετάρτη, 20.5.05
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

37η συνεδρίαση

Τετάρτη, 20.5.05

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Μάι 2005, 00:00
Δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα ο Νίκος Γιαννόπουλος. Μάρτυρας πολιτικός κι αυτός, όπως και οι υπόλοιποι που πρότεινε ο Τσιγαρίδας. Αναμενόμενο και το μικρό σόου Κανά πριν την έναρξη της κατάθεσης Γιαννόπουλου, με την ανάγνωση για πολλοστή φορά της ίδιας υβριστικής για το κίνημα αλληλεγγύης δήλωσης, σε μια ακόμα βερσιόν. Για να ‘χουν κάτι να αναπαράγουν οι γνωστοί «φίλαθλοι» και να χαίρονται. Μετά την ανάγνωση της δήλωσης ο Κανάς αποχώρησε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.
 
Ο Ν. Γιαννόπουλος ζήτησε καταρχάς να κάνει μια σύντομη δήλωση για τον Κανά. Θεωρώ –είπε- ότι ο κ. Κανάς διώκεται άδικα και καταδικάστηκε άδικα. Αυτό είπαμε και σ’ αυτό επιμένουμε και το Δίκτυο και οι Κινήσεις Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους. Δεν θα του αποδώσουμε κανέναν άλλο ρόλο.
 
Αρχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Χρ. Τσιγαρίδα στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ως νεαρός φοιτητής αυτός τότε, αρχικά σε μια κινητοποίηση στο χώρο της υγείας και αργότερα σε μια κινητοποίηση στο εργοτάξιο της πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, όπου για πρώτη φορά τον άκουσε να μιλά για μια σειρά ζητήματα. Τον έβλεπε και στη συνέχεια σε κινητοποιήσεις, όπως αυτή που ακολούθησε το θάνατο του Σιδέρη Ισιδωρόπουλου. Δεν γνώριζε ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ, καταλάβαινε όμως ότι ήταν ένας άνθρωπος πολιτικά συγκροτημένος, ευαίσθητος κοινωνικά και ατομικά, που τιμάει την Αριστερά και εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς στο οποίο συμμετείχε ο Τσιγαρίδας.
 
Επόμενο κεφάλαιο στην τοποθέτηση Γιαννόπουλου οι συνθήκες της μεταπολίτευσης, τότε που άνθισε η ιδέα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει, με τα πολλά λουλούδια ενός κινήματος, στο οποίο δημιουργήθηκαν και οι οργανώσεις αντάρτικου πόλεων, με τη δική τους ποικιλομορφία.
 
 Ο ΕΛΑ –κατά τον μάρτυρα- ήταν μια οργάνωση που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του αντιδικτατορικού αγώνα, που δεν δικαιώθηκε από τη μεταπολίτευση ως προς το σοσιαλιστικό αίτημα, ως αποτέλεσμα των μηνυμάτων του Μάη του ’68 και ως αποτέλεσμα μιας «τουπαμαρίστικης» αντίληψης. 
Αναφέρθηκε στους τομείς δράσης του ΕΛΑ, όπως η πρωτοπόρα παρέμβαση στα μαζικά κινήματα, η Αντιπληροφόρηση και οι βίαιες δυναμικές ενέργειες. Τη δράση αυτή μπορούσε να τον κάνει και ένας άνθρωπος που δεν ήταν ειδικά εκπαιδευμένος. Οι ενέργειές του ήταν πιο χαμηλής έντασης αλλά πολύ περισσότερες και λειτουργούσαν με έναν αρκετά αυτόνομο τρόπο. Υπήρχαν και άλλες διαφορές με τη δράση άλλων οργανώσεων. Για παράδειγμα, ο ΕΛΑ έβγαζε προκηρύξεις και τις μοίραζε σε αρκετούς χώρους. Δούλευε με έναν τρόπο που θύμιζε την ιταλική «αυτονομία».
 
Ο Χρ. Τσιγαρίδας –είπε ο Ν. Γιαννόπουλος- στο κλίμα του 2002-3, πήρε την πολιτική ευθύνη της δικής του συμμετοχής στον ΕΛΑ. Ηταν μια επιλογή πολιτικά, ηθικά, αξιακά και αξιέπαινη και ορθή. Πολιτική συμμετοχή σε γενικές γραμμές σημαίνει να συμφωνείς με τη γραμμή μιας οργάνωσης και να στηρίζεις πολιτικά τη δράση αυτού του χώρου. Αυτό που αντιστοιχεί στον Χρ. Τσιγαρίδα είναι αυτό που έχει πει ο ίδιος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ.
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε σκάνδαλο την καταδικαστική απόφαση για τον Χρ. Τσιγαρίδα με βάση τη λογική της συλλογικής ευθύνης και αίσχος την ίδια απόφαση για τους άλλους κατηγορούμενους. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βουλεύματος με βάση το οποίο γίνεται αυτή η δίκη. Μίλησε για τον Μ. Κασίμη και αναλυτικότερα για τον Γ. Σερίφη και τις συνεχείς διώξεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον παραλογισμό του χαρακτηρισμού των κτιρίων στα οποία έγιναν οι εκρήξεις ως εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, που είχε σαν στόχο να μη θεωρηθούν παραγεγραμμένα τα συγκεκριμένα αδικήματα.
 
Οι ερωτήσεις του προέδρου, περιλαμβάνοντας αναπτυγμένους συλλογισμούς, κατέτειναν εμμέσως στην υπεράσπιση της συλλογικής ευθύνης. Με ένα διαχωρισμό ανάμεσα στη συλλογική ευθύνη που παρασύρει τα μέλη μιας οικογένειας ή μιας κοινωνικής ομάδας, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, και στη συλλογική ευθύνη που αφορά τα μέλη μιας οργάνωσης που ενώθηκαν για να έχουν μια συγκεκριμένη δράση. Ο Ν. Γιαννόπουλος απάντησε αναλυτικά και σωστά, φέρνοντας παραδείγματα από τις μετεμφυλιακές διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών. 
Παρενέβη και ο Χρ. Τσιγαρίδας για να θυμίσει στον πρόεδρο ότι στην τελευταία γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών ακούστηκαν φωνές ενάντια στη συλλογική ευθύνη, ενώ όταν πρόκειται για τους κατηγορούμενους αυτό θεωρείται λογικό.
«Δεν είναι έτσι, κ. Τσιγαρίδα –απάντησε ο πρόεδρος- για μας λένε ότι είναι μεγάλο ποσοστό οι διεφθαρμένοι».
 
Ο εισαγγελέας με τις ερωτήσεις του προσπαθούσε να αμφισβητήσει την έννοια της αυτονομίας στο μοντέλο λειτουργίας του ΕΛΑ, αποκαλύπτοντας μια απίστευτη άγνοια στοιχειωδών εννοιών, πράγμα καθόλου παράξενο για έναν άνθρωπο που προφανώς δεν είχε καμιά επαφή με τα κινήματα της Αριστεράς. Ομως, στη δικογραφία υπάρχουν τα «Χημικά Λιπάσματα» και άλλα ιδεολογικοπολιτικά κείμενα του ΕΛΑ, και θα περίμενε κανείς οι δικαστές, αφού έχουν σκοπό να υπεισέλθουν σε τέτοια ζητήματα, να μπουν στον κόπο να τα διαβάσουν.
 
Η εφέτης Μ. Χυτήρογλου υπήρξε απόλυτα συγκεκριμένα και εύστοχη. Και σε ερωτήσεις που ζητούσαν διευκρινίσεις για το πώς αναπτυσσόταν η δράση του ΕΛΑ στο μαζικό κίνημα και στο ζήτημα της συλλογικής ευθύνης, βάζοντας τον προβληματισμό ότι η συμμετοχή κάποιου στον ΕΛΑ δεν σημαίνει ενθάρρυνση των υπόλοιπων να διαπράξουν αδικήματα, δεδομένου ότι όλα τα μέλη του ΕΛΑ δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και ειδικά ο Τσιγαρίδας –όπως ο ίδιος δηλώνει- ήταν γνωστός μόνο σε ελάχιστους. Με την παρατήρησή της αυτή αμφισβήτησε ευθέως την «ψυχική συνδρομή», που εφευρέθηκε από το προηγούμενο δικαστήριο, προκειμένου να επιτευχθούν καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές.
 
Ο εφέτης Λ. Ντούλης έκανε κρίσιμες ερωτήσεις πρακτικού περιεχόμενου, όπως για παράδειγμα αν εκείνοι που δούλευαν τους πολυγράφους του ΕΛΑ άφηναν τα αποτυπώματά τους στις προκηρύξεις, αν ζευγάρια συζύγων μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια οργάνωση σαν τον ΕΛΑ, αν χρειάζονταν ειδικές γνώσεις για να κατασκευαστεί μια βόμβα, αν τα ρολόγια έπρεπε να είναι υποχρεωτικά ρωσικά κ.λπ. Οι απαντήσεις του μάρτυρα ήταν σαφέστατες σε όλα τα ερωτήματα.
 
Ερωτήσεις στον Ν. Γιαννόπουλο υπέβαλε και ο Κ. Αγαπίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον μάρτυρα να αναφερθεί στη σκευωρία που στήθηκε ενάντια στον Αγαπίου και στη συγκυρία που επέτρεψε να υλοποιηθεί αυτή η σκευωρία, η οποία εκκολαπτόταν επί χρόνια, όπως και να αξιολογήσει πράγματα που εμφανίστηκαν ως «τεκμήρια ενοχής», όπως οι περιβόητες προκηρύξεις.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Χρ. Τσιγαρίδα, ο Ν. Γιαννόπουλος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει αναλυτικά γιατί η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη συμμετοχή στον ΕΛΑ δεν μπορεί να λειτουργεί επιβαρυντικά για τους άλλους κατηγορούμενους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΕΛΑ.
 
Τελευταίος στη σειρά από τους μάρτυρες υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδας ήταν ο Πέτρος Γιώτης, ο οποίος έγινε δεκτός με το… αναμενόμενο σόου Κανά, ο οποίος διάβασε ένα «ειδικό» υβρεολόγιο (περιλαμβάνοντας και τον Γεράσιμο Λιόντο (!), προκαλώντας ειρωνικά μειδιάματα στους δικαστές. Αυτή τη φορά, όμως, υπήρχε κόσμος στο ακροατήριο, που ξέσπασε σε ηχηρά γέλια και ειρωνικά χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν «γεια σου βλαχοδήμαρχε».
 
 Η Αλέκα Ζορμπαλά, φανερά οργισμένη, έκανε μια δήλωση καταδίκης της συμπεριφοράς του Κανά έναντι των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ πρόεδρος και εισαγγελέας χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά Κανά απαράδεκτη.
Ο Π. Γιώτης, ψύχραιμος και χαμογελαστός είπε πως αν ήταν χριστιανός θα έλεγε για τον Κανά πως «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι». Επειδή είναι άθεος, περιορίζεται να θυμίσει μια παλιά κινέζικη παροιμία που λέει ότι «όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοίταζε το δάχτυλο». Και ξεκίνησε την κατάθεσή του.
 
Αρχικά, ο Π. Γιώτης εξήγησε τους λόγους που τον έφεραν μάρτυρα υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα, που είναι βασικά τρεις.
Πρώτο, το κλίμα τρομοϋστρερίας και τρομολαγνείας και η έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας, που ακολούθησαν την έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού το καλοκαίρι του 2002, που τον εξόργισαν ως πολίτη και ως κομμουνιστή. 
Δεύτερο, η προσπάθεια που καταβλήθηκε, μέσα σ’ εκείνο το κλίμα, να ξαναγραφεί η Ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων, με τον τρόπο που ήθελαν οι διωκτικοί μηχανισμοί και οι υπερατλαντικοί πάτρονές τους, αποπολιτικοποιώντας πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και απαξιώνοντας ένα ολόκληρο πολιτικό ρεύμα, όπως ήταν αυτό που άσκησε πολιτική βία όποιας μορφής, έκτασης και έντασης.
Τρίτο, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Χρ. Τσιγαρίδα, που ήταν ο δεύτερος μετά τον Δ. Κουφοντίνα, που όρθωσε ανάστημα στην προσπάθεια απαξίωσης όχι μόνο των ένοπλων οργανώσεων αλλά συνολικά της επαναστατικής Αριστεράς.
 
Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Χρ. Τσιγαρίδα επιμένοντας ιδιαίτερα στο τι νοηματοδότησε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και σε ποια παράδοση αυτή πατάει. Την καλύτερη παράδοση του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και στην εμπειρία των ευρωπαϊκών κινημάτων πολιτικής βίας. Για να περάσει στη συνέχεια σε μια σύντομη ανάλυση των συνθηκών της μεταπολίτευσης, των μεγάλων πολιτικών ζυμώσεων και ανακατατάξεων, του κοινωνικού ριζοσπαστισμού και των ταξικών συγκρούσεων. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε την ίδρυση του ΕΛΑ και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις άξονες δράσης του: συμμετοχή στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα – προπαγάνδιση και αντιπληροφόρηση – προετοιμασία κοινωνικών συγκρούσεων – βίαιες δυναμικές ενέργειες ένοπλου χαρακτήρα.
Αναφέρθηκε ακόμα στο μοντέλο της πολιτικής αυτονομίας, που υιοθέτησε ο ΕΛΑ (απορρίπτοντας το λενινιστικό-τριτοδιεθνιστικό μοντέλο του κόμματος νέου τύπου) και στο τι αυτό σήμαινε, πώς μπορούσε να εφαρμοστεί.
 
Οι πρώτες ερωτήσεις από την έδρα αφορούσαν ζητήματα, όπως αν υπήρχε σχέση προτροπής προς τα μέλη του ΕΛΑ για να κάνουν τις ενέργειες, αν υπήρχε ηγετικός πυρήνας κ.λπ. Οι απαντήσεις ήταν επαρκείς και συγκεκριμένες. Η κατάθεση Γιώτη θα συνεχιστεί και για δεύτερη μέρα.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

37η συνεδρίαση

Πέμπτη, 19.5.05
Επόμενο άρθρο

37η συνεδρίαση

Παρασκευή, 20/5/05

Σχετικά Αρθρα

65η συνεδρίαση

Παρασκευή, 1/7/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 1 Ιούλ 2005, 00:00

64η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 24 Ιούν 2005, 00:00

63η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 22 Ιούν 2005, 00:00

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 21/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 21 Ιούν 2005, 00:00

61η συνεδρίαση

Παρασκευή, 17/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 17 Ιούν 2005, 00:00

60ή συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 15 Ιούν 2005, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού

Απαιτούν από τη Βηρυτό να αποκλείσει «ανεπιθύμητους» αξιωματικούς του λιβανικού στρατού από την ανάπτυξή τους στον νότιο Λίβανο

7 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

Ημέρα κατά της αλλεργίας.

1949: Εκτελείται ο φοιτητής της νομικής Παύλος Παπαμερκούριος, (“χρυσός αετός“) που ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη για το “τραγούδι του νεκρού αδερφού“.

1949: Ανακαλύπτονται σε κρύπτη στην παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλήψεις στελεχών.

1968: Καταδίκες δώδεκα μελών της ΔΑ.

1972: Συλλαμβάνονται οι Κλάους Γίνσχκε και Ιρμγκαρντ Μέλερ (RAF).

1982: Ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από 45ήμερη απεργία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 37η συνεδρίαση

    17Ν
    • 37η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 37η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 37η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 37η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 37η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 37η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 37η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 37η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 37η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 37η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 37η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 37η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 37η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 37η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 37η συνεδρίαση

      37η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 37η συνεδρίαση

      37η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 37η συνεδρίαση

      37η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 37η συνεδρίαση

      37η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 37η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 37η συνεδρίαση

    37η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo