Την περασμένη Πέμπτη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020».
Η απόφαση αυτή των μεγαλογραφειοκρατών των Βρυξελλών είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη και αδιάφορη να ανταποκριθεί ακόμα και στα τυπικά. Αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε σε μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση (περί αυτού πρόκειται) έναντι της Κομισιόν, φαντάζεστε τι ενδιαφέρον δείχνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας (φάνηκε, άλλωστε, αυτό στις πρόσφατες φονικές και καταστροφικές πλημμύρες).
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να συνέλθει από το σοκ και να εκδώσει μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση. Φαίνεται πως προσπαθούσαν παρασκηνιακά να αποσοβήσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και νόμιζαν πως τα είχαν καταφέρει, γι’ αυτό και τους ήρθε… αχαμνά η ανακοίνωση της παραπομπής. Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που είναι του τύπου «αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις»:
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναφορικά με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη «μη έγκαιρη» επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023, όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).
Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί.
Το επιχείρημα «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» («Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας») είναι κυριολεκτικά για τα μπάζα. Εκείνοι (του ΣΥΡΙΖΑ) καθυστέρησαν 2,5 χρόνια, αλλά δεν «έφαγαν» παραπομπή. Η δε κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη 4,5 χρόνια στην εξουσία, οπότε η ευθύνη για την παραπομπή δεν μεταβιβάζεται στους προηγούμενους.
Η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Σκυλακάκη και της παρέας του στο ΥΠΕΝ, ότι δήθεν καθυστέρησαν για να συμπεριλάβουν τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, είναι καθαρό ψέμα. Κι αυτό αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση της Κομισιόν, που αναφέρει: «Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή».
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους έστειλαν προειδοποίηση τον Φλεβάρη του 2022 και επανήλθαν με «αιτιολογημένη γνώμη» (κάτι σαν κίτρινη κάρτα) τον Σεπτέμβρη του 2022. Τότε δεν είχαν γίνει οι κακοκαιρίες Daniel και Εlias (Σεπτέμβρης 2023 και οι δύο), η δε κακοκαιρία Ιανός είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα (Σεπτέμβρης 2022). Αυτοί, όμως, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τον Μάρτη του 2020! Και για να γλιτώσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τουλάχιστον το 2022, όταν είχαν ήδη δεχτεί τις δύο προειδοποιήσεις. Δεν το έκαναν και τώρα λένε χονδροειδή ψέματα.
Εννοείται πως η έγκαιρη κατάθεση επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας δε θα έλυνε το ζήτημα της αναγκαίας αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Δείχνει, όμως, την αδιαφορία της αστικής κυβέρνησης για οτιδήποτε έχει σχέση (έστω και τυπική) με την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία.