Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας
  • Σαν σήμερα 11 Μάρτη
  • Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» των ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα
  • Κά(ρ)για Κάλλας
  • Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση
  • Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Στα σκαριά νέο Βατοπέδι
Περιβάλλον

Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

Στα σκαριά νέο Βατοπέδι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Νοέ 2011, 00:00

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε την 9η Νοέμβρη του 2011, μέρα που η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στα τσαλιμάκια του Γ. Παπανδρέου για το σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να προσφέρει σε αγγλικών συμφερόντων εταιρία ως δώρο το δάσος του Εξάρχου Φθιώτιδας, προκειμένου να το τσιμεντοποιήσει. Το δάσος του Εξάρχου δεν είναι το μοναδικό δώρο που πρόσφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Για μερικά από τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε σε διπλανές στήλες.

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι η «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία πασχίζει από το 2005 να εμφανίσει ένα δάσος 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαρχος του Δήμου Αταλάντης ως γεωργική έκταση ιδιοκτησίας της.
Μέχρι τις 9 Νοέμβρη του 2011, που συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και εισήχθησαν ένα σωρό υπουργικές τροπολογίες, οι προσπάθειες της εταιρίας και των συνεργατών της να πετύχουν αυτούς τους δύο στόχους, που εάν επιτευχθούν θα στραγγίσουν, εκτός των άλλων, την περιοχή και θα προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή, δεν ευοδόνωνταν. Το αντάλλαγμα που πλασάρει η εταιρία είναι η δημιουργία μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που θα τις χρυσοπληρώσουμε μέσω της δωρεάν επιδότησης που θα δοθεί από τον κρατικό κορβανά.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από τη ΝΔ, η εταιρία είχε την αμέριστη βοήθεια των αρμόδιων υπουργών. Σκοπός της, όπως προαναφέραμε, ήταν να αποχαρακτηριστεί η έκταση από δάσος που είναι και να παρουσιαστεί σαν ιδιόκτητη. Οι προσπάθειες απέτυχαν γιατί προσέκρουσαν στη σθεναρή στάση που κράτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και στη δημοσιότητα που δόθηκε. Απέτυχαν, επίσης,, γιατί τα χαρτιά που παρουσίασαν ήταν και είναι πέτσινα.

Από το Γενάρη του 2010 κατέφυγαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να τους βγάλει μια καθ’ υπαγόρευση γνωμοδότηση που θα γινόταν αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής. Κι αυτή όμως η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σχόλιο δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους δεν μπόρεσε ούτε το ΝΣΚ να βγάλει θετική γνωμοδότηση για την εταιρία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ».

Τους τελευταίους μήνες είχαν μπει στο παιχνίδι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες και Ειδικοί Γραμματείς και Σύμβουλοι, προκειμένου να βοηθήσουν την εταιρία να πετύχει τους δύο πολυπόθητους στόχους, που θα της ανοίξουν το δρόμο για να ξεπατώσει και να στραγγίσει την περιοχή. Εγιναν απανωτές συσκέψεις από τους παράγοντες αυτούς, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την εταιρία. Γνωρίζουμε ποιοι ήταν αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες και εάν χρειαστεί θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ μπορεί μεν να μην πέτυχε ολοκληρωτικό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους του ΕΞΑΡΧΟΥ και την ολοκληρωτική τσιμεντοποίησή του, πέτυχε όμως τη δυνατότητα μερικής τσιμεντοποίησής του, μέσω μιας τροπολογίας (στη σύνταξη της οποίας βοήθησε καταλυτικά), την οποία εισήγαγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ως τροπολογία βουλευτική.

Πριν αναφερθούμε στο περιεχόμενο της ντροπολογίας αυτής, που φτιάχνει στα σκαριά ένα νέο Βατοπέδι στον Εξαρχο, να πούμε δυο λόγια για το πώς μεθοδεύθηκε η εισαγωγή των δεκάδων ντροπολογιών. Ολες οι ντροπολογίες είχαν συζητηθεί ως υπουργικές στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όμως δεν κατατέθηκαν τελικά ως υπουργικές, αλλά ως βουλευτικές, υπογεγραμμένες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά στα βουλευτικά χρονικά που έγιναν δεκτές τόσες πολλές βουλευτικές τροπολογίες από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία που μεθοδεύτηκε θυμίζει τον Χ. Πάχτα, τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών που συνέδεσε τ’ όνομά του με το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς. Ο κύριος αυτός είχε βάλει 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν τη γνωστή ντροπολογία και στη συνέχεια την έκανε δεκτή.

Αυτή η στάση ήταν τόσο προκλητική για τα χρονικά του αστικού κοινοβουλίου, που εξόργισε ακόμη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη, έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει τ’ όνομά του με την Αγγελοπουλίνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τον Κ. Σημίτη και το Χρηματιστήριο. Ο Κ. Καρτάλης εξευτέλισε τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη στάση του να εμφανίσει ως βουλευτικές τροπολογίες που είχαν ήδη συζητηθεί. Από την άλλη, βέβαια, και ο Κ. Καρτάλης αποδέχτηκε το περιεχόμενο όλων αυτών των ντροπολογιών και τις ψήφισε όλες!

Με την παρ. 3 του άρθρου 51 του νόμου 998/1979 επιτρεπόταν τουριστικά έργα «χαμηλής έντασης και έκτασης» σε συγκεκριμένα δάση και σε ποσοστό μέχρι 10% της έκτασής τους. Επειδή, όμως, ήταν περιορισμένα τα δάση στα οποία μπορούσαν να γίνουν έργα τουριστικής «ανάπτυξης», έπρεπε να γίνει πρώτα πράξη χαρακτηρισμού. Ερχονται όμως τώρα ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ και ο υπουργός και φτιάχνουν τη φωτογραφική ντροπολογία, με την οποία δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» να οικοδομήσει 2.500 στρέμματα δάσους (το 20% των 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων της συνολικής έκτασηςτου δάσους). Ιδού η ντροπολογία:

«Εάν το δάσος ή η δασική έκταση πρόκειται να εξυπηρετήσει συγχρόνως με τους σκοπούς  της παραγράφου 1 (σ.σ. δηλαδή τουριστικά έργα) και αθλητικές χρήσεις (σ.σ. όπως για παράδειγμα τα γήπεδα γκολφ), το επιτρεπόμενο συνολικό ποσοστό προς δημιουργία των αθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβεί το είκοσι τοις εκατό (20%) του δάσους ή της δασικής έκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι: α) η συνολική δόμηση δεν υπερβαίνει την προβλεπόμενη στο προηγούμενο εδάφιο, β) τα ανωτέρω δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και γ) η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3000 στρεμμάτων».

Τα χαρακτηριστικά των εδαφίων β και γ (είναι εδάφια της παραγράφου 3 του άρθρου 51), που προστέθηκαν με τη ντροπολογία αυτή, περιγράφουν «φωτογραφικά» το δάσος του ΕΞΑΡΧΟΥ. Εάν αυτή η ντροπολογία εφαρμοστεί, θα υπάρξει συνέχεια για το δάσος των 12.500 στρεμμάτων, γιατί τα έργα που θέλει να φτιάξει η εν λόγω εταιρία δεν μπορούν να γίνουν όλα στα 2.500 στρέμματα που της παραχωρούνται σε πρώτη φάση. Τώρα που μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, είμαστε σίγουροι ότι σε επόμενη φάση η όποια κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την καταστροφή του συγκεκριμένου δάσους.

Μπορεί σ’ αυτή τη φάση η τροπολογία να είναι φωτογραφική, εκτιμούμε όμως ότι στο επόμενο χρονικό διάσημα είτε θα επιλεγεί η αφαίρεση των εδαφίων β και γ της παρ. 3 του άρθρου 51, είτε κάποια άλλη φόρμουλα, προκειμένου να «αξιοποιηθούν» τουριστικά  όλα τα δάση, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά. Για να συμβεί αυτό στα ιδιωτικά δάση (σημειώνουμε ότι ιδιωτικά δάση δεν υπήρχαν μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους το 1828, αλλά είναι προϊόν μεταγενέστερων κυβερνητικών αποφάσεων), θα αξιοποιηθεί και η γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος του ΝΣΚ, που έκανε δεκτή η Τίνα Μπιρμπίλη μια βδομάδα πριν την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σύμφωνα μ’ αυτή τη γνωμοδότηση μπορούν να χτιστούν  ξενοδοχεία και στα ιδιωτικά δάση.

Περιττεύει να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί το δεύτερο Βατοπέδι στον Εξαρχο του Δήμου Αταλάντης.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

Προϋπολογισμός-κωλόχαρτο
Επόμενο άρθρο

Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

Και άλλη μια ευνοϊκή ρύθμιση σε εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» των ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
Διεθνή

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

9 Μαρ 2026, 12:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Aυτή είναι η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Η εισαγγελέας Στεφανάτου πρότεινε να απορριφτούν όλα τα αιτήματα

9 Μαρ 2026, 11:00
Κόντρες

Πύραυλος με υπογραφή

9 Μαρ 2026, 10:35
Διεθνή

Ενας πόλεμος που η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει: Ισραηλινός δημοσιογράφος προειδοποιεί για στρατηγική κατάρρευση στη σύγκρουση με το Ιράν.

9 Μαρ 2026, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάρτη

9 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aναβαθμισμένες ποιοτικά και ποσοτικά οι ενέργειες των μαχητών της Χεζμπολά ενάντια στους σιωναζιστές

Συγκεντρωτικά Παρασκευής 6 και Σαββάτου 7 Μάρτη

8 Μαρ 2026, 19:22
Παιδεία

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

8 Μαρ 2026, 12:51
Πολιτική

Κανένα περιθώριο για αναγνώριση ελαφρυντικών στους 29 καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Σε άλλους 13 έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά στον πρώτο βαθμό

8 Μαρ 2026, 09:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας.

1971: Βόμβα της ΕΜΑ στην είσοδο των γραφείων της “Εστίας”.

1988: Χιλιάδες αμερικανοί ακτιβιστές εισβάλουν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, 2.000 συλλήψεις (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των ΗΠΑ).

1989: Βόμβα σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1993: Βόμβα στην εφορία Πετρούπολης (17Ν).

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, 192 νεκροί,1.460 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    17Ν
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Εφετείο 17Ν
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    ΕΛΑ
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Ποιοι είμαστε
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Επικοινωνία
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Όροι χρήσης
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Ποιοι είμαστε
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Επικοινωνία
  • Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Στον Εξαρχο Φθιώτιδας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo