Από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης πουλούσε την «ασφάλεια» με το κιλό. Οταν σχημάτισε κυβέρνηση, συνέχισε το ίδιο άθλιο εμπόριο, αναθέτοντας στον Χρυσοχοΐδη τον τομέα «νόμος και τάξη». Ομως, τα τρομο-σόου στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι, στην ΑΣΟΕΕ και αλλού δεν μπόρεσαν να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων στην Εύβοια. Οχτώ νεκροί και τεράστιες ζημιές ήταν ο τραγικός απολογισμός. Στα λασπόνερα και τα φερτά υλικά που κατέβασε ο Λήλας δεν πνίγηκαν μόνον άνθρωποι. Πνίγηκε και το εμπόριο ασφάλειας που τόσα χρόνια κάνουν ο Μητσοτάκης και η «γαλάζια παράταξη». Αποδείχτηκε ότι η εγκληματική αδιαφορία των αστικών κυβερνήσεων δημιουργεί απόλυτη ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, όχι μόνο στον εργασιακό χώρο και την κοινωνική ζωή, αλλά και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Η αθλιότητα του Χαρδαλιά, που προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην ΕΜΥ, μιλώντας για λαθεμένη πρόβλεψη, ήρθε απλώς να υπογραμμίσει τον πνιγμό του εμπόριου ασφάλειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδειξε σε όλους, πως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτικούς αγύρτες, αλλά και με αδίστακτους πολιτικούς, έτοιμους να πατήσουν επί πτωμάτων για να σώσουν το εξουσιαστικό τους σαρκίο. Δεν πρωτοτυπούν, βέβαια. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Ομως τώρα έχουμε στη διαχείριση της αστικής εξουσίας αυτούς που κερδοσκόπησαν πολιτικά με τις αθλιότητες των προηγούμενων (Μάνδρα, Μάτι). Και πρέπει να τους αφαιρέσουμε και το τελευταίο κουρέλι που τους απέμεινε.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
Εδώ και χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να προειδοποιούμε για τις καταστροφικές πλημμύρες που έρχονται πάντοτε ως αποτέλεσμα των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Και να καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ούτε για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές, ούτε για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις δασικές πυρκαγιές, όταν χάνεται η φυσική αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρει το δάσος.
Δασική πυρκαγιά και πλημμύρα είναι αδέρφια δίδυμα. Συνδέονται με σχέση αιτίου-αιτιατού. Οι αστικές κυβερνήσεις (όλων των χρωμάτων), όμως, επειδή δε θέλουν να διαθέσουν κονδύλια για κοινωνικούς σκοπούς (δεν περισσεύουν από τους φαταούληδες καπιταλιστές, αυτή την αισχρή κρατικοδίαιτη τάξη), επιστρατεύουν διάφορες θεωρίες για να θολώσουν τα νερά και να στρέψουν αλλού την προσοχή. Φταίει πάντοτε… ο κακός μας ο καιρός, το ακραίο καιρικό φαινόμενο, εσχάτως δε και η κλιματική αλλαγή. Το συμπέρασμα όλης αυτής της βρόμικης προπαγάνδας είναι ότι είμαστε απροστάτευτοι μπροστά στα στοιχεία της φύσης και πρέπει μοιραία να αποδεχτούμε τις καταστροφές, ακόμα και την απώλεια ζωών. Τον ίδιο στόχο, την καλλιέργεια της μοιρολατρίας, υπηρετεί και το βάφτισμα των έντονων καιρικών φαινομένων με μυθολογικά ονόματα, μόδα που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ: «Ελάχιστα πράγματα μπορούμε να κάνουμε μπροστά στα φυσικά φαινόμενα» είναι το μήνυμα. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η από παλιά χρήση του όρου «θεομηνία» για κάθε δυνατή βροχόπτωση. Τι μας απομένει; Ν’ ανάψουμε κάνα κερί, να πούμε καμιά προσευχή, τέτοια πράγματα…
Κάνοντας μια σύντομη περιήγηση στο αρχείο της ιστοσελίδας μας, βρήκαμε μια ανάλυση-ρεπορτάζ του 2007, με τίτλο Με μισής ώρας βροχή πνίγηκε η Κασσάνδρα. Ρίχτε μια ματιά στο κείμενο (δεν είναι μεγάλο) και θα δείτε μπροστά σας αυτό που έγινε στην Εύβοια μετά από δεκατρία χρόνια.
Το φαινόμενο των καταστροφικών πλημμυρών, μετά από δασικές πυρκαγιές, επαναλήφθηκε πολλές φορές έκτοτε. Η πιο τραγική περίπτωση, αυτή με τους περισσότερους νεκρούς, ήταν η περίπτωση της Μάνδρας. Στις 18 Νοέμβρη του 2017, αμέσως μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, γράφαμε:
Μιλούν για τα μπαζωμένα ρέματα στις πόλεις, αλλά δεν μιλούν για τα αποψιλωμένα από τις πυρκαγιές βουνά, στα οποία δεν κάνουν τα απαραίτητα έργα. Ούτε έργα δασοπονίας και καθαρισμού για να προλάβουν τις καταστροφικές πυρκαγιές (κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να γράφουμε τα ίδια πράγματα και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε απ’ αυτά που ακολουθούν), ούτε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές. Κι ας είναι γνωστό και στην επιστήμη και από την κοινή πείρα, ότι μετά τις δασικές πυρκαγιές ακολουθούν οι πλημμύρες.
Μιλούν για τα βουλωμένα φρεάτια στις πόλεις, αλλά δεν μιλούν για τους μεγάλους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των γύρω περιοχών. Ετσι κατασκευάστηκε η Αττική Οδός, έτσι κατασκευάστηκε και εξακολουθεί να κατασκευάζεται η ΠΑΘΕ. Η ΕΕ δε δίνει χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά μόνο για την κατασκευή των οδικών αξόνων. Το κεφάλαιο ενδιαφέρεται μόνο για τη γρήγορη και ασφαλή διακίνηση των εμπορευμάτων του και όχι για την ασφάλεια των περιοχών γύρω από τους οδικούς άξονες.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός ειδικευμένος στην Υδραυλική για να καταλάβει ότι η αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως ένα σύνολο, που παίρνει υπόψη του τη ροή του νερού από το βουνό μέχρι τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεις τους κινδύνους εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς κι αν εκδηλωθεί έχεις φροντίσει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταστροφική. Οτι καθυστερείς τη ροή των νερών από το βουνά με κορμοδέματα και κλαδοδέματα, με δεξαμενές εκτόνωσης, με όλα τα μέσα που προβλέπει η επιστήμη. Οτι δεν κόβεις τη ροή του νερού που κατεβαίνει από το βουνό με εγκάρσιους οδικούς άξονες χωρίς αντιπλημμυρική πρόβλεψη. Οτι δεν μπαζώνεις τα ρέματα μέσα στις πόλεις κτλ. κτλ. Φροντίζεις δηλαδή να υπάρχει μια γραμμή απορροής από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, μελετημένη να λειτουργήσει στις μέγιστες συνθήκες φορτίου (όπως αυτό που δέχτηκε η Μάνδρα και η γύρω περιοχή) και όχι σε συνθήκες ενός ψιλόβροχου μέσα στην πόλη.
Αυτά, όμως, για τον καπιταλισμό θεωρούνται αντιπαραγωγικά. Και για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας των Μνημονίων θεωρούνται «περιττές δαπάνες», δεδομένου ότι τα μεγάλα ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής (και αντισεισμικής και δασικής) προστασίας δεν είναι επιλέξιμα. Αρκούνται, λοιπόν, σε πασαλείμματα, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται μετά από κάποια καταστροφή. Εχουν ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, που περιλαμβάνει και την οριοθέτηση των ρεμάτων. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι και αυτό το σχέδιο είναι πλήρες, όμως δεν το έχουν καν βάλει στην πράξη. Βλέπετε, θα κοστίσει γύρω στα 3-4 δισ. ευρώ και δεν περισσεύουν λεφτά. Αυτά προορίζονται για την «υγιή επιχειρηματικότητα».
Αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν με δραματικό τρόπο στη νέα πλημμύρα στην Κινέτα, τον Νοέμβρη του 2019, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές (ευτυχώς δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα).
Τα Γεράνεια Ορη κάηκαν το 2018. Ηταν νομοτελειακό ότι σε κάποια μεγάλη βροχή (δηλαδή, πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα), θα είχαμε φαινόμενα αντίστοιχα μ’ αυτά της Μάνδρας. Γιατί στο βουνό δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι απαραίτητα για να συγκρατηθεί η ροή του νερού. Ούτε τα ρέματα διανοίχτηκαν. Ούτε η εθνική οδός απέκτησε αντιπλημμυρική θωράκιση. Ολα αφέθηκαν στην τύχη τους. Και ιδού το αποτέλεσμα.
Οχι, δεν έφταιγε κανένας «Γηρυόνης». Ούτε η κλιματική αλλαγή, γενικά και αόριστα. μας φταίει. Φταίει ο καπιταλισμός που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την προστασία του δασικού πλούτου και την αντιπλημμρική προστασία, όταν τα δάση πλήττονται από πυρκαγιές. Οσο οι αστικές κυβερνήσεις αφήνονται ανεξέλεγκτες να χειρίζονται τα ζητήματα κατά το δοκούν τόσο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτό της Κινέτας, γράφαμε στις 23 Νοέμβρη του 2019.
Μία από τα ίδια
Στην Εύβοια είχαμε μία από τα ίδια. Απλά, η μπόρα ήρθε το καλοκαίρι και όχι το χειμώνα. Ο,τι έγινε, οι ζωές που χάθηκαν, οι περιουσίες που καταστράφηκαν, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα.
Tα βουνά της Εύβοιας κάηκαν το καλοκαίρι του 2018. Οι συριζαίοι δεν έκαναν τίποτα. Κάτι ψευτομπαλώματα μόνο. Ξανακάηκαν το καλοκαίρι του 2019. Ο Χατζηδάκης πήρε αγκαζέ τον Αραβώση και έκαναν βίζιτα στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου του 2019, στο δημαρχείο των Ψαχνών, έκανε την εξής δήλωση:
«Δεν ήρθα εδώ για δημόσιες σχέσεις. Δεν προσφέρεται άλλωστε η εικόνα για δημόσιες σχέσεις. Ηρθα εδώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να δούμε πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Προφανώς προχωρά η αποτύπωση της περιοχής μέσω του συστήματος Copernicus, οι ρυθμίσεις για την υλοτομία, οι διατάξεις για την απαγόρευση της θήρας, όλα τα αυτονόητα που γίνονται και στην Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και μέτρα που δεν είναι καμία φορά αυτονόητα, όπως η αποζημίωση των ρητινοσυλλεκτών και κυρίως τα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία.
Διαπίστωσα με λύπη ότι για την περσινή πυρκαγιά, στην ίδια περιοχή, προβλέπονταν 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία επί ένα χρόνο δεν έχουν εκταμιευθεί. Επομένως, ξεκινώντας από αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα στα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκοντας τους αναγκαίους κωδικούς -και υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις ως προς αυτό- αλλά και εξασφαλίζοντας και τον αναγκαίο συντονισμό. Η Γενική Διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας θα αναλάβει αυτό το συντονισμό για να μην υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι που να δείχνουν ο ένας τον άλλο με το δάχτυλο.
Επομένως, η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα, έτσι ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατό απτά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δυνάμεις της φύσης, μπορούμε όμως να ελέγξουμε τη δράση μας, να κινηθούμε γρήγορα και συντονισμένα».
Eνα χρόνο από τότε, βλέπουμε τα «απτά αποτελέσματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η «κυβέρνηση των αρίστων» και το «επιτελικό κράτος» της άφησαν την Εύβοια απροστάτευτη. Μια δυνατή βροχή μετέτρεψε το καμένο και εγκαταλελειμμένο δάσος σε φονική μηχανή. Δάσος για να συγκρατήσει τα νερά δεν υπήρχε, κορμοδέματα, κλαδοδέματα, δεξαμενές εκτόνωσης, για να παίξουν το ρόλο που θα έπαιζε το «ζωντανό» δάσος, δεν κατασκευάστηκαν, καμένοι κορμοί και κλαδιά ήταν διάσπαρτα σε όλο το δάσος και παρασύρθηκαν από τα νερά. Το ποτάμι φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν τις γέφυρες και τις μετέτρεψαν σε φράγματα εκεί που το νερό θα έπρεπε να κυλά ελεύθερα και γρήγορα, η καταστροφή επήλθε. Ανθρωποι πέθαναν ανυπεράσπιστοι, καθώς κανένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν τους προειδοποίησε να φύγουν ή να προστατευθούν με άλλο τρόπο.
Οι συριζαίοι, ξεχνώντας τα δικά τους εγκλήματα, δε δυσκολεύτηκαν να βρουν στοιχεία για τα ψέματα με τα οποία ο Χατζηδάκης τάιζε τους Ευβοιώτες. Αποκάλυψαν έγγραφο που είχε στείλει στις 22 Νοεμβρίου του 2019στο Δασαρχείο Χαλκίδας ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, με θέμα την «επίσπευση των διαδικασιών του συγκεκριμένου έργου». Ο δήμαρχος αναφερόταν στα «Εργα Πρόληψης Αποκατάστασης των Καμένων Εκτάσεων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2019 στις περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων» με προϋπολογισμό 1,659 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του αφορούσε «έργα αντιπλημμυρικά (κορμοφράγματα και κορμοδέματα) και διευθέτησης χειμάρρου Μαντάνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου».
O Aποστόλου, ξεχνώντας τις πομπές της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε, αλλά και τις δικές του προσωπικές ευθύνες ως βουλευτή Ευβοίας, σκαρφάλωσε στα κεραμίδια σαν γάτα σε οίστρο και άρχισε τις κατόπιν εορτής καταγγελίες: «Εμείς σε πρώτη φάση πολιτικές ευθύνες έχουμε ήδη εντοπίσει, οι οποίες ξεκινούν από τη συμπεριφορά του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μετά τις περσινές πυρκαγιές στη Δίρφυ ήρθε στην Εύβοια και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση των πρώτων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνονται ιδιαίτερα στην προστασία των εδαφών από τις κατολισθήσεις, από την παράσυρση των φερτών υλών, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό, κι εκεί βεβαίως ανακοίνωσε ότι έχουμε συγκεκριμένα ποσά, 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή των απαραίτητων κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων. Από αυτά λοιπόν τα τέσσερα μέτρα που είχαν γίνει για να προχωρήσουν, μόνο ένα έργο 85.000 ευρώ εκτελέστηκε, τα υπόλοιπα 3 που ήταν και τα σημαντικότερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Από κει και πέρα υπάρχουν θέματα και από την πλευρά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η οποία είχε τις δυνατότητες και είχε καταθέσει τις σχετικές μελέτες, οι οποίες είχαν εγκριθεί και μάλιστα αρχές του 2019 είχαν εγκριθεί συγκεκριμένα ποσά για να γίνουν παρεμβάσεις στον βασικό υποδοχέα όλων των φερτών υλών και των υδάτων της περιοχής Δίρφυς που είναι ο Λήλας ποταμός, εκεί που έχουμε τα μεγάλα προβλήματα».
Η ίδια ιστορία με αντιμετάθεση των πρωταγωνιστών στους ρόλους: πέρυσι κατήγγειλε ο Χατζηδάκης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος καταγγέλλει ο Αποστόλου την κυβέρνηση της ΝΔ. Σημειώστε μόνο πως μετά την πρώτη φωτιά στη Δίρφυ, του 2018, είχαμε ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ και ένα χρόνο ΝΔ. Σημειώστε, κυρίως, πως και τα δυο αυτά κόμματα εξουσίας (και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και μέχρι το 2014) συμμετέχουν στην ίδια πολύχρονη σκυταλοδρομία εγκατάλειψης και καταστροφής των δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ξαναγράψαμε σε ανάλυσή μας, λίγο πριν χτυπήσει η πλημμύρα την Εύβοια.
Αθλιότητα
Η αθλιότητα Χαρδαλιά ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα του προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ο άνθρωπος που από το τίποτα έγινε ξαφνικά φίρμα (ελέω κοροναϊού) έκανε ένα παραπέρα βήμα από τη Δούρου που είχε πει ότι «της έτυχε η στραβή στη βάρδια της». Αφού είχε παρακολουθήσει οικογενειακώς το σαβουροσόου του Σεφερλή στο «Δελφινάριο» (πάντοτε τα στελέχη της Δεξιάς διακρίνονταν για το… υψηλό πολιτιστικό τους επίπεδο!), αναγκάστηκε να βουτήξει στη λάσπη του Λήλαντα, την οποία δε δυσκολεύτηκε να μετατρέψει σε πολιτική λάσπη.
«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», δήλωσε ο Χαρδαλιάς, ρίχνοντας την ευθύνη στην ΕΜΥ. Είπε και για τη μη χρήση του 112: «Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα»!!!
Ο Μητσοτάκης στάθηκε μόνο στο τελευταίο, μιλώντας για «ατυχή δήλωση» του Χαρδαλιά. Οχι τυχαία, καθώς ήθελε να περιορίσει τη συζήτηση στο 112 και όχι στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του (και των προηγούμενων) για τη μη πραγματοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την έκταση από το καμένο βουνό μέχρι τη θάλασσα. Το άλλο σκέλος της δήλωσης Χαρδαλιά, περί μη σωστής πρόβλεψης, μάλλον του άρεσε του Μητσοτάκη, γι’ αυτό δεν το σχολίασε. Του άρεσε γιατί μετέφερε τις ευθύνες εκτός κυβέρνησης.
Δεν άρεσε, όμως, στους μετεωρολόγους, οι οποίοι ξεμπρόστιασαν τον Χαρδαλιά και αποκάλυψαν τα ψέματά του. Ακόμα και ο κυβερνητικός βουλευτής Καλλιάνος (έχει ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα από το κόμμα του Λεβέντη). Αποκαλύφτηκε, λοιπόν, ότι η ΕΜΥ ποτέ δε δίνει πρόβλεψη βροχομετρικού ύψους. Υπάρχουν μόνο μοντέλα εκτίμησης (ένα απ’ αυτά έδινε 72 χιλιοστά και όχι 63 που είπε ο Χαρδαλιάς, ενώ το ύψος που καταγράφηκε ήταν 212,38 χιλιοστά σε έντεκα ώρες και όχι 350 σε έξι ώρες, που είπε ο Χαρδαλιάς), βάσει των οποίων υπάρχει κατάταξη ως προς την επικινδυνότητα. Η ΕΜΥ έδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση και έπεσε απολύτως μέσα. Ο κυβερνητικός μηχανισμός, όμως, δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τον κόσμο. Οχτώ ζωές χάθηκαν, οχτώ άνθρωποι πήγαν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι.
ΥΓ. Ο Χαρδαλιάς, που είπε τόσο χοντρά ψέματα, βγάζοντας αριθμούς από… (να μην πούμε από πού), υπάρχει περίπτωση να μην κάνει το ίδιο και με τους αριθμούς που σχετίζονται με την CoviD-19; Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι αυτά που αραδιάζει κάθε μέρα είναι αληθινοί αριθμοί. Τους έχουμε πιάσει, άλλωστε, να παραποιούν ακόμα και τα δικά τους στοιχεία, όταν επιχειρούν γενικεύσεις (δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ).