Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Ευρώπη–Φρούριο συναντά το ελληνικό κράτος-τιμωρό
  • Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!
  • Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους
  • Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού
  • Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ποιοι φορείς ευθύνονται για τη διακοπή του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά;
Περιβάλλον

Ποιοι φορείς ευθύνονται για τη διακοπή του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Φεβ 2021, 18:25

Απ΄αφορμή τη διακοπή του ρεύματος και του νερού, εξαιτίας της χιονόπτωσης, σε χιλιάδες νοικοκυριά στον Αγιο Στέφανο, στη Δροσιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και αλλού, σε οικισμούς που έχουν δομηθεί παράνομα μέσα σε δάση, άναψε για μια ακόμη φορά μια αποπροσανατολιστική συζήτηση στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης για το ποιοι φορείς έχουν την αρμοδιότητα για να αποτρέψουν μια τόσο δραματική κατάσταση και -αφού τελικά δεν αποτράπηκε- ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα να την αποκαταστήσει σχετικά σύντομα.

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι δε θα προκαλούνταν η διακοπή του ρεύματος και του νερού, αν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων ιστορικά δεν έκλειναν το μάτι στους καταπατητές προκειμένου να χτίζουν μαζικά κατοικίες (στην πλειοψηφία τους πολυτελείς) μέσα σε δάση. Και στη συνέχεια, διαχρονικά, να νομιμοποιούν τις αυθαίρετες και παράνομες αυτές κατασκευές με την ψήφιση αντιδασικών διατάξεων και ολόκληρων νόμων, με τους οποίους αποχαρακτήριζαν το δάσος, το βάφτιζαν γεωργική γη, το ενέτασσαν στο σχέδιο πόλης. Με αποτέλεσμα, το δάσος αυτό να μην υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και έτσι τα περιφερειακά Δασαρχεία και οι διευθύνσεις Δασών να μην έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν για την προστασία και ανάπτυξή του.

Αυτή η τακτική συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μερικά παραδείγματα:

  • Εταιρία του Σαββίδη αγόρασε στο Παλιούρι Χαλκιδικής ένα φιλέτο 320 στεμμάτων, από τα οποία τα 125,44 στρέμματα είναι πευκόδασος, ηλικίας 25-40 χρόνων, με δασοκάλυψη 100%, δίπλα στη θάλασσα. Τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάσχισαν να αποχαρακτηρίσουν το δάσος των 125,44 στρεμμάτων. Τον αποχαρακτηρισμό αυτού του δάσους γνωμοδότησε ομόφωνα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, τον Σεπτέμβρη του 2020, και τη γνωμοδότησε επικύρωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ταγαράς.
  • Είναι γνωστή η διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων, αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, να νομιμοποιήσουν τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις. Αυτές είναι πολυτελείς βίλες και χαμόσπιτα που χτίστηκαν παράνομα μέσα σε δάση. Παρά το γεγονός ότι η ολομέλεια ΣτΕ, με πλειοψηφία 26 προς 1, έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΕΔΔΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να νομιμοποιήσει τις οικιστικές πυκνώσεις. Το ΣτΕ δεν ενέδωσε να εγκρίνει τη δόμηση κατοικιών μέσα στο δάσος, γιατί δεν μπορούσε να τις νομιμοποιήσει επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον.
  • Εχει γίνει νομιμοποίηση και άλλων διοικητικών αντιδασικών πράξεων, που είχαν εκδοθεί παλαιότερα, είτε από τις πολεοδομίες είτε από δασάρχες, πάλι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Περιβάλλοντος τον Χατζηδάκη. Αυτοί οι αποχαρακτηρισμοί επιχειρούνται με αντιδασικές διατάξεις του νόμου 4685 που δημοσιεύτηκε στις 8 Μάη του 2020.

Σημαντικό ρόλο στον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων έπαιξε και παίζει το ΣτΕ, που ως «δικαστήριο του μονάρχη» δικαιολογεί τον αποχαρακτηρισμό βαφτίζοντας το συμφέρον του κεφαλαίου ως δημόσιο συμφέρον. Πρόσφατα, η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ) και το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του Χατζηδάκη, με την οποία νομιμοποιούνταν η ενσωμάτωση αντιδασικών διοικητικών πράξεων στους δασικούς χάρτες. Ταυτόχρονα, υπέβαλαν αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, για να παγώσει η απόφαση Χατζηδάκη μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή. Η επιτροπή της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΠΕΔΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής (γι΄αυτή θα μιλήσουμε σε επόμενο δημοσίευμα).

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει, λοιπόν, είναι ότι δε θα συνέβαινε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες κατοικίες από την πτώση κλαδιών και κορμών δένδρων σε ηλεκτροφόρα καλώδια, αν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων δεν έκλειναν το μάτι, διαχρονικά, στους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων για τη δόμηση κατοικιών (πολυτελών στη συντριπτική πλειοψηφία τους) μέσα σε δάση.

Η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ηλεκτροφόρων γραμμών

Πρέπει να επισημάνουμε ότι διαχρονικά η ΔΕΗ και μετά την τριχοτόμησή της η ΕΔΔΗΕ (Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ενέκρινε την ηλεκτροδότηση κατοικιών που είχαν χτιστεί από τους καταπατητές στα δάση. Δηλαδή, συνέβαλε και αυτή στη διαιώνιση του φαινομένου.

Το κυρίως «πιάτο», βέβαια, είναι η εγκατάλειψη των δικτύων Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Ιστορικά, ιδιοκτήτης όλων αυτών των δικτύων ήταν η ΔΕΗ και στη συνέχεια, με την τριχοτόμηση και την ιδιωτικοποίησή της σε ΔΕΗ (εμπορική επιχείρηση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας), σε ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και σε ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), διαχειριστής της Χαμηλής και Μέσης τάσης είναι η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και της Υψηλής Τάσης η ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αρχικά η ΔΕΗ και τώρα οι δύο άλλες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να καθαρίζουν τα δίκτυά τους -τόσο τα καλώδια, όσο και τους πυλώνες- από τα κλαδιά και τους κορμούς των δένδρων, για να μη μπαίνουν φωτιές και για να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση από καιρικά φαινόμενα όπως οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί.

Παραθέτουμε απόσπασμα από έγγραφο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), της 25ης Μάη του 2018, με Θέμα: «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών»:

«Για τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ο οποίος είναι αρμόδιος για τη συντήρηση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) και τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ ο οποίος είναι αρμόδιος για τη συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) αποτελεί υποχρέωση η εκτέλεση προγραμμάτων που αφορούν προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Μ/Τ, Χ/Τ και Υ/Τ, αποψίλωση χώρων που βρίσκονται κάτω από σημεία ζεύξης, καθώς και ό,τι είναι αναγκαίο για την πρόληψη πυρκαγιών (άρθρ. 8 της ΚΥΑ12030/Φ109.1/1999, N 4001/2011 – ΦΕΚ 179/Α΄/2011).

Οι εργασίες αυτές απαιτούν τη συνεργασία των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ΑΔΜΗΕ ΑΕ με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, Πολεοδομικές Αρχές και Δήμους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους».

Μια απαραίτητη διευκρίνιση: το δίκτυο Υψηλής Τάσης δεν περνάει από κατοικημένες περιοχές. Ετσι, σ’ αυτό το δημοσίευμα δε θα ασχοληθούμε με την αρμοδιότητα του ΕΣΜΗΕ, αφού το δίκτυο αυτό δεν περνάει από τις πληγείσες περιοχές. Το δίκτυο που περνάει από Αγιο Στέφανο, Δροσιά, Ιπποκράτειο Πολιτεία και αλλού στην Ανατολική Αττική είναι του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Η εταιρία αυτή, όμως, δεν καθαρίζει τα καλώδια και τους στύλους από τα κλαδιά και τα δένδρα, όπως είναι υποχρεωμένη, προφανώς για να μεγαλώνει τα κέρδη της. Ακόμη, δεν καθαρίζει τους πυλώνες για να μην προκαλούνται σπινθήρες και μπαίνουν οι φωτιές τους καλοκαιρινούς μήνες που στεγνώνουν η ατμόσφαιρα και η γη από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το απόσπασμα που παραθέσαμε αναφέρει ότι η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ πρέπει να συνεργάζεται με τις κατά τόπους αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, τις πολεοδομικές αρχές και τους δήμους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Θα σταθούμε μόνο στο ότι οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων αφαίρεσαν από τις δασικές υπηρεσίες την αρμοδιότητα να φροντίζουν για την προστασία και ανάπτυξη των δασών που έχουν ενταχθεί στα σχέδια πόλης.

Ιδού η σχετική διάταξη (άρθρο 3 παράγραφος 6) του βασικού νόμου για την υπεράσπιση του δάσους, τον 998/1979, που διαχρονικά τον έχουν ψαλιδίσει όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η διάταξη περιλαμβάνει ακόμη διατάξεις του αντιδασικού νόμου 4685 (Μάης του 2020):

«6. Δεν υπάγονται οπωσδήποτε στις διατάξεις του παρόντος νόμου: (…)

ζ) Οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 21.11/1.12.1979 (Δ΄ 693), 2.3/13.3.1981 (Δ΄ 138) ή 24.4/3.5.1985 (Δ΄ 181) ή βρίσκονται εντός ορίων εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων και όπως τα όρια αυτά έχουν εφαρμοσθεί στο έδαφος ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών του ν. 947/1979 ή αποτελούν εκτάσεις Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, που οργανώθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4458/1965, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 742/1977, καθώς και τις διατάξεις του ν. 2545/ 1997 και όπως ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143) για τις οποίες έχει εγκριθεί η οριοθέτηση ή το ρυμοτομικό τους σχέδιο [Αρχή Τροποποίησης] “ή είναι περιοχές βιομηχανικών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχουν εγκατασταθεί επιχειρήσεις, κατόπιν ισχυουσών αδειών ή άλλων διοικητικών πράξεων που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας ή βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμοδίου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών ότι δεν εμπίπτουν σε δάσος ή δασική έκταση.“ – ΠΡΟΣΘ. ΩΣ ΑΝΩ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ “” ΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡ. Ζ ΤΗΣ ΠΑΡ. 6 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 1Α ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 48 ΤΟΥ Ν. 4685/20, ΦΕΚ-92 Α/7-5-20 (βλ. Και παρ. 10-13 ν. 4685/20) [Τέλος Τροποποίησης]».

Στα δάση Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς , Ιπποκράτειου Πολιτείας και αλλού, που επλήγησαν από τη χιονόπτωση, οι δασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να παρέμβουν και να συνεργαστούν με τον ΔΕΔΔΗΕ για τον καθαρισμό των γραμμών Χαμηλής και Μέσης Τάσης. Συναρμοδιότητα με τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γα τον καθαρισμό των γραμμών, έχουν οι δήμοι, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης. Και πιθανόν οι πολεοδομικές υπηρεσίες εφόσον έχουν ενσωματωθεί στους δήμους.

Από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ δε φροντίζει να καθαρίζει τις γραμμές Χαμηλής και Μέσης Τάσης και οι συναρμόδιοι δήμοι αδιαφορούν και δεν τον αναγκάζουν να εκπληρώνει αυτή την υποχρέωσή του, οφείλουν να παρέμβουν ο πολυλογάς Χαρδαλιάς και ο ευαίσθητος στα λόγια Μητσοτάκης, για να εκπληρώνει στο ακέραιο ο ΔΕΔΔΗΕ την υποχρέωσή του για να μην προκαλούνται καταστροφές από τις χιονοπτώσεις και τους ανέμους το χειμώνα και από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Εκτύπωση 🖨
δαση ΔΕΔΔΗΕ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΜΗΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ κοροναϊός εξακολουθεί να διαδίδεται σε μινκ και ανθρώπους, σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας
Επόμενο άρθρο Οι βασανιστές παρακολουθούν το θύμα τους

Σχετικά Αρθρα

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

Περιβάλλον 18 Ιαν 2026, 18:46

Οι πλημμύρες, η ορεινή υδρονομία και οι πανεπιστημιακοί με τα τενεκεδένια παράσημα

Χωρίς φράγματα βάρους στα βουνά, δεν αποτρέπονται οι πλημμύρες

Περιβάλλον 7 Δεκ 2025, 08:45

O Kεφαλογιάννης σε ρόλο διαφημιστή γερμανικής αλυσίδας

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 13:24
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Η Ευρώπη–Φρούριο συναντά το ελληνικό κράτος-τιμωρό

Από τα στρατόπεδα επιστροφής εκτός ΕΕ στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

26 Ιαν 2026, 18:31
Παιδεία

Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!

Η επιλογή των αρεστών στη διοίκηση «στελεχών εκπαίδευσης» από τη μια και η τρομοκρατική αξιολόγηση εκπαιδευτικών από την άλλη

26 Ιαν 2026, 15:35
Περιβάλλον

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

26 Ιαν 2026, 15:04
Βαθύ Κόκκινο

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

26 Ιαν 2026, 10:24
Εργατικά

Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη

26 Ιαν 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2026, 00:01
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

Ημέρα τελωνείων.

Αυστραλία: Εθνική γιορτή.

Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας, εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με το σχήμα του “Παλλαϊκού Μετώπου“.

1944: Εκτελείται ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Καλύβας (ΟΠΛΑ).

1965: Δολοφονείται ο ιρανός πρωθυπουργός Χασάν Αλί Μανσούρ.

1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.

1975: Νεοναζί της οργάνωσης “Νέα Τάξη” επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.

1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου (Οκτώβρης ’80).

1990: Αθωώνεται στο εφετείο ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία Καλτεζά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo