Λακέδες των ολετήρων του Αλσους

0

Σε σχέση με τις νέες καταστροφές που γίνονται στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας από την εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, συμφερόντων Κόκκαλη, για λογαριασμό μιας υπογειοποίησης που πληρώνει η Περιφέρεια Αττικής και γίνεται αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει το γήπεδο Μελισσανίδη, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απροκάλυπτα απ’ όσο τα περιγράψαμε στο ρεπορτάζ μας στις 4 Απρίλη.
 
Η συνέχιση του ρεπορτάζ αποκάλυψε νέα στοιχεία, τα οποία φέρνουμε στη δημοσιότητα.
 
Οπως γράψαμε, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επειδή δεν της βγαίνουν τα σχέδια της υπογειοποίησης, άρπαξε ένα ακόμα κομμάτι του Αλσους. Γκρέμισε τη μάντρα και τα κάγκελα, κατασκεύασε εσωτερική περίφραξη (η οποία αφήνει κομμάτι του Αλσους εκτός), με σκοπό να κόψει τα δέντρα και να βάζει εκεί μπάζα και άλλα υλικά.
 
Ολα αυτά τα έκανε εντελώς παράνομα, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών.
 
Η προϊσταμένη του Αλσους, τμηματάρχης του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, διαπίστωσε την 1η του Απρίλη ότι μέσα στο χώρο του Αλσους είχαν εισέλθει μηχανήματα και συνεργεία και εκτελούσαν έργα. Ενημέρωσε αμέσως με αναφορά της το δήμαρχο Βούρο και ζήτησε από την εταιρία να προσκομίσει την άδεια που όφειλε να έχει για να κάνει επέμβαση στο δάσος. Εκανε, δηλαδή, το καθήκον της, με υπηρεσιακή συνέπεια.
 
Μετά από λίγες μέρες, έφτασε στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης του Δήμου, στην οποία υπάγεται το Τμήμα Αλσους, αίτηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για χορήγηση άδειας. Η προϊσταμένη, εκτελώντας και πάλι το καθήκον της με συνέπεια και ευσυνειδησία, έστειλε νέα αναφορά στο Δήμαρχο Βούρο, στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στο αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας Αττικής, στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
 
Οπως μπορείτε να διαβάσετε στην αναφορά της προϊσταμένης του Αλσους, που φέρνουμε στη δημοσιότητα, ενημέρωνε ότι συνεχίζονται επεμβάσεις στο Αλσος χωρίς άδεια, ότι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ υπέβαλε αίτηση ζητώντας άδεια από το Δήμο και ενημέρωνε ότι για οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο Αλσος αρμόδια υπηρεσία για να τις εγκρίνει είναι η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, διότι το Αλσος διέπεται από τη δασική νομοθεσία και όλες οι επεμβάσεις που γίνονται σ’ αυτό πρέπει να προβλέπονται στη Διαχειριστική Μελέτη του Αλσους που έχει εγκρίνει η Διεύθυνση Δασών Αθηνών.
 
Η προϊσταμένη, αφού υπενθύμιζε ότι για την περίφραξη του Αλσους σε άλλο σημείο, ο Δήμος υπέβαλε αίτημα, το οποίο ενέκρινε μετά από επιτόπιο έλεγχο η Διεύθυνση Δασών (δηλαδή δεν ενήργησε με δική του απόφαση, αλλά ζήτησε άδεια από την αρμόδια υπηρεσία), σημείωνε ότι «οι επεμβάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή μέσα στο Αλσος είναι μεγάλης κλίμακας και δεν γνωρίζουμε τι επεμβάσεις είναι και για ποιο σκοπό γίνονται και τι θα συμβεί στην εξωτερική πλευρά της περίφραξης, όπου εξακολουθεί να είναι Αλσος και στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση πλέον». Τέλος, σημείωνε ότι έχει γκρεμιστεί η μάντρα χωρίς καμιά άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία και ότι «είναι άγνωστο αν θα κοπούν δέντρα και πόσα».
 
Αν η προϊσταμένη δεν είχε συντάξει αυτή την αναφορά, θα ήταν υπόλογη. Διότι η δουλειά της είναι να εποπτεύει το δάσος. Θα συνέπραττε σε μια παρανομία. Μια παρανομία την οποία, μάλιστα, από τις 2 Απρίλη είχε καταγγείλει (δημοσιεύοντας και φωτογραφικό υλικό που έδειχνε τις καταστροφές) τουλάχιστον μία δημοτική παράταξη («Λαϊκή Συσπείρωση»). Η ίδια παράταξη, διά του επικεφαλής της, δημοτικού συμβούλου Νίκου Σερετάκη, είχε από τις 6 Μάρτη ζητήσει συνάντηση με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών Σ. Σίμνο για να συζητήσουν θέματα του Αλσους, όμως ο Σίμνος, συμπεριφερόμενος ως αυλάρχης του βασιλέως, τους βυσμάτωσε κανονικά, απαξιώντας να ορίσει συνάντηση μαζί τους.
 
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αμέσως οργανώθηκε από τα Μέσα του «συστήματος Μελισσανίδη» μια επίθεση ύβρεων και απειλών κατά της προϊσταμένης του Αλσους, στην οποία απάντησε με καταγγελία του το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, καταγγέλλοντας «επικίνδυνα δημοσιεύματα σε διάφορες οπαδικές ιστοσελίδες και μέσα, με σκοπό τη στοχοποίηση υπαλλήλου του Δήμου μας», τα οποία χαρακτήριζε «επιτηδευμένη προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού απέναντι σε εργαζόμενους που εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα».
 
Εκείνο που δεν έγινε γνωστό και το οποίο αποκαλύπτουμε τώρα, είναι ότι υπήρξε έγγραφο του Βούρου, που απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες που είχε το έγγραφο της προϊσταμένης του Αλσους (Διεύθυνση Δασών Αθηνών, συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας Αττικής, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Νομική Υπηρεσία του Δήμου), εκτός από την ίδια την προϊσταμένη του Αλσους!
 
Η παράλειψη κοινοποίησης (τουλάχιστον) του εγγράφου στην προϊσταμένη του Αλσους, την οποία αφορούσε, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Βούρος γράφει ότι η αναφορά της προϊσταμένης του Αλσους «δεν δύναται να ληφθεί παντάπασι υπόψη, καθ’ όσον αυτή βρίθει πλήθους ανακριβειών και ασαφειών»!
 
Ποιες είναι οι ανακρίβειες και ποιες οι ασάφειες; Δεν αναφέρεται ούτε μία. Πώς να αναφερθεί, όταν η προϊσταμένη δεν έκανε τίποτ’ άλλο από το να αναφέρει αυτά που διαπίστωσε με τα μάτια της (γκρέμισμα μάντρας, ξήλωμα κάγκελων, κατασκευή περίφραξης που αφήνει απέξω τμήμα του Αλσους, υποψία ότι μπορούν να κοπούν δέντρα, απόθεση μπάζων) και αυτά που προβλέπει η δασική νομοθεσία (αρμόδια για να εγκρίνει οποιαδήποτε επέμβαση στο Αλσος είναι η Διεύθυνση Δασών Αθηνών);
 
Ο Βούρος συμπλήρωνε ότι η προϊσταμένη δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ίδιο να υπογράφει κατ’ εντολή του πράξεις ή άλλα έγγραφα, ούτε να αποστέλλει έγγραφα του Δήμου προς οποιαδήποτε προϊστάμενη αρχή.
 
Σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο όταν το διαβάζεις. Αντί για την αλήθεια, το ψέμα. Μαζί με τη συγκαλυμμένη απειλή ότι η ευσυνείδητη υπάλληλος διέπραξε… παράβαση καθήκοντος.
 
Επί της ουσίας, αυτό που έκανε ο Βούρος, με αυτόν τον πολιτικά και ηθικά άθλιο τρόπο, ήταν να «σβήσει» το έγγραφο της προϊσταμένης του Αλσους, για να «κατοχυρωθεί» ο περιβόητος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών Σ. Σίμνος να εκδώσει μια ακόμα παράνομη απόφαση για καταστροφικές επεμβάσεις στο Αλσος. Ο Σίμνος εξέδωσε την παράνομη απόφασή του στις 14 Απρίλη και στα «έχοντας υπόψη» δεν αναφέρεται στο έγγραφο της προϊσταμένης του Αλσους. Ο Βούρος έστειλε το έγγραφό του χωρίς ημερομηνία, για να καλύψει τον Σίμνο που διέγραψε «ως μη γενόμενο» το έγγραφο της προϊσταμένης!
 
Γιατί είναι παράνομη η απόφαση Σίμνου; Γιατί το έργο της Υπογειοποίησης έχει πάρει μια ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων). Αν σ’ αυτήν την ΑΕΠΟ προβλέπονταν οι συγκεκριμένες καταστροφές στο Αλσος, τότε δε θα γινόταν κανένας λόγος. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα επικαλούνταν την ΑΕΠΟ και θα έκανε τη δουλειά της. Επειδή οι καινούργιες καταστροφές στο Αλσος δεν προβλέπονται στην ΑΕΠΟ, γι’ αυτό ζήτησε άδεια, πρώτα από τη Διεύθυνση Δασών, μετά από το Δήμο, για να καταλήξει στη Διεύθυνση Δασών.
 
Παραπέρα επέμβαση στο Αλσος, χωρίς να προβλέπεται από ΑΕΠΟ είναι παντελώς παράνομη. Ο Σίμνος δεν είχε δικαίωμα να εγκρίνει τις επεμβάσεις, πόσο μάλλον που τις ενέκρινε εκ των υστέρων, αφού είχαν γίνει! Γι’ αυτό και εξέδωσε την απόφαση μόνος του, χωρίς να υπάρχει εισηγητής! Οταν σε ένα έγγραφο βλέπετε στις «Πληροφορίες» να αναφέρεται ο Διευθυντής, δηλαδή ο ίδιος που το υπογράφει, σημαίνει πως δεν βρήκε υπάλληλο να συμπράξει –πρόθυμα ή απρόθυμα- στην παρανομία και αναγκάστηκε να τα πάρει όλα πάνω του.
 
Οπως φαίνεται από τα έγγραφα που φέρνουμε στο φως, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο συριζαίος Σπύρος Κοκκινάκης, είναι ενήμερος για τα πάντα. Ολα τα έγγραφα του έχουν αποσταλεί. Ομως, όπως θα έλεγε και ο μέντοράς του Παναγιώτης Κουρουμπλής, «το κράτος έχει συνέχεια». Τα συμφέροντα του Μελισσανίδη εξυπηρετούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να εξυπηρετούνται και επί ΝΔ, κόντρα ακόμα και στη στοιχειώδη νομιμότητα. Κι άμα βρεθεί κάποιος ευσυνείδητος υπάλληλος που τιμά «το ψωμί που τρώει», τον παραδίδουν στον αφιονισμένο όχλο ως «εχθρό της ιδέας και της Αγιασοφιάς» (η τραγωδία του Ιψεν επαναλαμβάνεται, όχι επί σκηνής αλλά ως πραγματικότητα).
 
YΓ. Πλάκα έχει να σκαρώσουν και καμιά συμπληρωματική ΑΕΠO εκ των υστέρων για να καλύψουν την παρανομία Σίμνου. Στη βρόμικη ιστορία του φαραωνικού γηπέδου Μελισσανίδη «τα έχουμε δει όλα», οπότε τίποτα δε θα μας εκπλήξει. Εχουμε δει την άδεια να ζητείται από τη «Δικέφαλος ΑΕ», να βγαίνει μισή-μισή σε «Δικέφαλος» και Ερασιτεχνική ΑΕΚ, μετά να γίνεται σκέτη Ερασιτεχνική ΑΕΚ (για να «πέσουν» τα 20 εκατ. από την Περιφέρεια), αλλά το γήπεδο να ανήκει επί της ουσίας στη «Δικέφαλος» κτλ. κτλ. Αυτό το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα έχει τις ιδιότητες της κινούμενης άμμου. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: