Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τριαντόπουλος: όπως λέμε Μητσοτάκης
  • Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης της κατηγορούμενης για Μarfin
  • Το Ιράν έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, την απάντηση των ΗΠΑ στην πρόταση ειρήνης
  • Aρχοντας νοικοκύρης και όχι πλεμπαίος κακομοίρης
  • Ενας φασίστας καθηγητής στα αμφιθέατρα του ΕΚΠΑ
  • Αν πιστεύεις το NAZA, αλλά όχι τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, είσαι συνένοχος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας
Περιβάλλον

Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

Καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Σεπ 2010, 00:00

Τα παπαγαλάκια της Τίνας Μπιρμπίλη δεν έχουν σταματήσει να εκθειάζουν τη δασική της πολιτική και ιδιαίτερα το προσχέδιο  για το περιβόητο Πράσινο Ταμείο και τους Δασικούς Χάρτες, αδιαφορώντας -κάποιοι και αγνοώντας συνάμα- ότι αν συνταχτούν αυτοί οι Δασικοί Χάρτες θα εξαιρεθούν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και θα παραδοθούν στους οικοπεδοφάγους καταπατητές για δόμηση πολυτελών κατοικιών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εφτά μελετητικά γραφεία δασικών έργων, που έχουν δεν έχουν 70 άτομα προσωπικό, μαζί με τους δασολόγους. Αυτών των γραφείων (καπιταλιστικών εταιριών) ηγείται, άτυπα, ο μυστικοσύμβουλος της Τ. Μπιρμπίλη Νίκος Χλύκας. Σ’ αυτά τα γραφεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν αρχικά την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών 323 Δήμων (αντιπροσώπευαν το 6,5% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας) και στη συνέχεια ο υφυπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης ΝΔ Κ. Κιλτίδης την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών 113 υπό κτηματογράφηση Δήμων, βασικά της Αττικής και της Χαλκιδικής.

Και στις δύο περιπτώσεις, η οργάνωση της κατάρτισης των 436 Δασικών Χαρτών ανατέθηκε στην εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία με την σειρά της την έδωσε (με διαγωνισμούς) στις ιδιωτικές εταιρίες, με πρόσχημα την αδυναμία των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου Γεωργίας να τους καταρτίσουν.

Ας σταθούμε λίγο για να εξετάσουμε τα λεγόμενα των πρασινογάλαζων υπουργών περί αδυναμίας των 67 Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων, που είχαν συσταθεί στις Διευθύνσεις Δασών των Νομών και των Περιφερειών, να καταρτίσουν τους Δασικούς Χάρτες. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 2945/2001, είχαν συσταθεί 701 οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων: 318 ΠΕ Δασολόγων, 66 Δασοπόνων, 66 ΤΕ Τοπογράφων, 66 ΤΕ Πληροφορικής, 119 οδηγών και 66 Σχεδιαστών. Το 2002, είχαν προσληφθεί μόνο 172 δασολόγοι. Σύμφωνα δε με στοιχεία των Διευθύνσεων Δασών των Περιφερειών, το Μάη του 2009 είχαν απομείνει 124 Δασολόγοι, 5 Δασοπόνοι, 13 ΤΕ Τοπογράφοι, 7 Οδηγοί και 15 Σχεδιαστές, σύνολο 164 υπάλληλοι από τις 701 οργανικές θέσεις. Το συμπέρασμα είναι πως όχι μόνο δεν είχαν καλύψει τις 701 οργανικές θέσεις των Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων, αλλά και αποψίλωσαν πολλά από αυτά τα Τμήματα.

Η Τ. Μπιρμπίλη και τα παπαγαλάκια της μας λένε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι 70 (στην καλύτερη περίπτωση) υπάλληλοι των καπιταλιστικών εταιριών (μελετητικών γραφείων) είναι περισσότεροι από τους 164 των Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων και ότι είναι αρκετοί, όχι μόνο για να καταρτίσουν, αλλά και για να συμπληρώσουν, να διορθώσουν και να αναρτήσουν τους Δασικούς Χάρτες! Γνωρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος, ότι τα μελετητικά γραφεία θα φτιάξουν Δασικούς Χάρτες της πλάκας, βάσει των οποίων θα εξαιρεθούν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Το γνωρίζει από το μυστικοσύμβουλό της Ν. Χλύκα, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα κατά τη συμμετοχή του στην κατάρτιση μέρους των 323 Δασικών Χαρτών. Η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών απαιτούσε από τα μελετητικά γραφεία την αυστηρή εφαρμογή των Τεχνικών Προδιαγραφών. Αυτή η απαίτηση προκάλεσε την οργή των ιδιωτών μελετητών δασολόγων, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Ν. Χλύκας, ο οποίος με άρθρα στην εφημερίδα «Αυγή» είχε βάλει στο στόχαστρο δασολόγους από τη Διεύ-θυνση Δασικών Χαρτών και απαιτούσε την απομάκρυνσή τους!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στο προσχέδιο της Τ. Μπιρμπίλη συμπεριλήφθηκε η δυνατότητα του ΥΠΕΚΑ να αναθέτει σε ιδιωτικά γραφεία μελετών δασικών έργων, εκτός από την κατάρτιση και την διόρθωση, τη συμπλήρωση και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Απλούστατα, για να μη γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις καρικατούρες Δασικών Χαρτών.

Η στάση που κράτησαν διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, τόσο των πράσινων όσο και των μπλε κυβερνήσεων, αποδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι δεν θέλουν να φτιάξουν Δασικούς Χάρτες που να προστατεύουν πραγματικά το δασικό πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με το νόμο 2664/1998 (άρθρο 27, παρ. 1), κατά την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών είναι υποχρεωμένα τα Τμήματα των Δασικών Χαρτογραφήσεων (είτε τα ιδιωτικά Μελετητικά Γραφεία) να πάρουν υπόψη τους, εκτός από τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες (δηλαδή δουλειά γραφείου), και τα εφαρμόσιμα στοιχεία πριν από τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες που υπάρχουν στα αρχεία των δασικών υπηρεσιών και να βγουν έξω στις περιοχές που αποτυπώνουν στους Δασικούς Χάρτες για να κάνουν αυτοψία.

Στη συνέχεια, ήρθε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 (άρθρο 5, παρ. 1) τροποποίησε την παρ. 1 του άρθρου 27 και κατήργησε τόσο την υποχρέωση της αξιοποίησης των προγενέστερων στοιχείων από τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες που κρατιούνται στις δασικές υπηρεσίες (στα βιβλία που προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 6.9.1931 περί δασικής διοικήσεως) όσο και την επιτόπια αυτοψία.

Η διάταξη αυτή του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην κακόφημη οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων, που αποφασίστηκε από τον Γ. Σουφλιά και ανατέθηκε (με διαγωνισμό) στις πέντε από τις εφτά αδελφές εταιρίες. Εναν απ’ αυτούς τους διαγωνι-    σμούς κέρδισε και ο μυστικοσύμβουλος της σημερινής υπουργού. Του καλάρεσε φαίνεται η δουλειά γραφείου κατά την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων και σκέφτηκε «γιατί να μη την εφαρμόσουμε και στην κατάρτιση των Δασικών Χαρτών;». Πάνω στην επιθυμία του  να κάνει μόνο δουλειά γραφείου, «ξέχασε» να ενημερώσει την Τ. Μπιρμπίλη, ότι πρέπει να επαναφέρει την παρ. 1 του άρθρου 27 του νόμου 2664/1998, που εκτός των άλλων επιβάλει και την επιτόπια αυτοψία! Διαδικασία χωρίς την οποία η κατάρτιση Δασικών Χαρτών καταντάει καρικατούρα.

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στις προσπάθειες της Τ. Μπιρμπίλη (απανωτές προσφυγές στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών – ΤΣΔ) να κουτσουρέψει την επιστημονικά άρτια εγκύκλιο των Διευθύνσεων Δασικών Χαρτών (ΔΔΧ) και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) μέσα στα ασφυκτικά νομικά πλαίσια, όπου εξακολουθεί να ισχύει ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003. Προσπάθειες που  αποσκοπούν στο να εξαιρέσουν από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις τόσο τα φρύγανα όσο και τις «άβατες κλιτύες των ορέων». Αυτές οι προσπάθειές της απέτυχαν, γιατί βρέθηκαν δασολόγοι, Διευθυντές του ΤΣΔ, που σ’ αυτή την περίπτωση τίμησαν το ψωμί που τρώνε και δεν υπέκυψαν στις πιέσεις της υπουργού.

Βρέθηκε, όμως, το κατάλληλο πρόσωπο, ο νεόκοπος Ειδικός Γραμματέας Γ. Αμοργιανιώτης, που θα κάνει τα χατήρια της Τ. Μπιρμπίλη. Να εξαιρεθούν δηλαδή τα φρύγανα και οι «άβατες κλιτύες των ορέων». Ετσι έχει μάθει ο Γ. Αμοργιανιώτης, στο διάβα της δημοσιοϋπαληλικής του σταδιοδρομίας, να ξεπληρώνει τα γραμμάτια στους ευεργέτες του προϊστάμενους, πολιτικούς ή μη, και στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Θα φτιάξει ο ίδιος την εγκύκλιο και μάλλον θα την υπογράψει και ο ίδιος. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε, ότι θα εξαιρέσει τα άλση και τα πάρκα από την δασική προστασία, συνεχίζοντας έτσι το καταστροφικό έργο της Μπέη στο Πεδίο του Αρεως (και όχι μόνον αυτής).

Οταν ήταν δασάρχης στην Πάρνηθα, ο Γ. Αμοργιανιώτης εισηγήθηκε την κατασκευή στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Σαρακατσάνικης Στάνης, κατ’ απαίτηση του τότε προέδρου του Φορέα της Πάρνηθας Δ. Σπαθή, παραβιάζοντας την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Του έκοψε, όμως, τη φόρα ο προϊστάμενος της Διεύ-θυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής, μη κάνοντας δεκτή την εισήγησή του. Στη γραπτή, δε, απορριπτική του απόφαση τον ειρωνεύτηκε, λέγοντάς του ότι δεν είναι νόμιμο και θεμιτό να ασκείς δασική πολιτική προκειμένου να συσφίξεις τις σχέσεις σου με τον Σπαθή. Στη συνέχεια, ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, έκανε τα στραβά μάτια στην υπερνομάρχη Αττικής Μπέη, επειδή ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η κυρία αυτή τσιμεντοποίησε το Πεδίο του Αρεως. Ο Γ. Αμοργιανιώτης αγνόησε προκλητικά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και την αντίθετη άποψη που διατύπωσε η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, όταν κλήθηκε από κατοίκους της περιοχής να πάρει θέση για το έγκλημα που συντελείται εδώ και καιρό στο Πεδίο του Αρεως.

Η Τ. Μπιρμπίλη επείγεται να γίνει αυτή η δουλειά από τον Γ. Αμοργιανιώτη, γιατί θέλει να εξαιρεθούν τα φρύγανα και οι «άβατες κλιτύες των ορέων» πριν από την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και έτσι ο αποκλεισμός τους να παγιωθεί. Φίλοι δασολόγοι σχεδίασαν πάνω σε Δασικό Χάρτη συγκεκριμένου ΟΤΑ τις «άβατες κλιτύες των ορέων» και τις εκτάσεις που έχουν συγκόμωση κάτω από 25%. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι οι εκτάσεις που καλύπτουν οι «άβατες κλιτύες των ορέων» είναι πολλαπλά περισσότερες απ’ αυτές που έχουν συγκόμωση μικρότερη από 25%.  Οι «άβατες κλιτύες των ορέων» είναι πάρα πολλές στον ορεινό όγκο της Αττικής και όχι μόνο. Με την εξαίρεσή τους από τους Δασικούς Χάρτες η Τ. Μπιρμπίλη θέλει να τις παραδώσει στην τσιμεντοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. «Αβατες κλιτύες των ορέων» υπάρχουν σε πάρα πολλούς ορεινούς όγκους της Ελλάδας, που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, και είναι επόμενο να τις εποφθαλμιά το μεγάλο κεφάλαιο που «επενδύει» στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα.

Δύο λόγια για τα φρύγανα, τα οποία -όπως προαναφέραμε- τα έχουν προγράψει οι Τ. Μπιρμπίλη, Ν. Χλύκας και Γ. Αμοργιανιώτης. Με φρύγανα καλύπτονται πολλές και μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη, στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου και στα Ιόνια νησιά.  Συμβαίνει στις περιοχές αυτές να μην ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου και έτσι δυσκολεύονται πολύ οι δασικές υπηρεσίες στην προσπάθειά τους να υπερασπίσουν το δασικό τους χαρακτήρα και να μπουν εμπόδιο στα διάφορα αρπακτικά που καραδοκούν να οικοδομήσουν βίλες και πολυτελείς μεζονέτες. Τα φρύγανα είναι ξυλώδης βλάστηση και με βάση την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 του Συντάγματος του 2001 ανήκουν στις δασικές εκτάσεις. Εξαιρέθηκαν, κατά τη γνώμη μας με μια ιδιότυπη και παράνομη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ), που την έκανε δεκτή τον Μάρτη του 1980 ο υφυπουργός Γεωργίας στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 998/1979. Είναι προς τιμήν των υπηρεσιακών παραγόντων που με το σχέδιο εγκυκλίου αποκατέστησαν την νομιμότητα, εντάσσοντας ξανά τα φρύγανα στις δασικές εκτάσεις (γι’ αυτή την αποκατάσταση της νομιμότητας δεν χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση). Τέλος, η επανένταξη των φρυγάνων στις δασικές εκτάσεις, εκτός των άλλων, βοηθάει τις περιοχές αυτές, που έχουν το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας και κινδυνεύουν άμεσα από ερημοποίηση.

Εχουμε να πούμε πολλά ακόμη για το προσχέδιο της δασοκτόνας γιάφκας Τ. Μπιρμπίλη και Ν. Χλύκα, που με τις διατάξεις του θέλουν να φτιάξουν Δασικούς Χάρτες καρικατούρα και να παραδώσουν έτσι το δασικό πλούτο της χώρας βορά στους καταπατητές του μεγάλου κεφαλαίου. Κλείνουμε τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν πραγματικοί Δασικοί Χάρτες, αν δεν καταργηθεί ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003 και όλο το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο. Αν τελικά δεν ανατρέψουμε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που καταστρέφει τον άνθρωπο, που είναι η κυριότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, αλλά καταστρέφει και το φυσικό περιβάλλον.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

Βαθαίνει η κρίση, αυξάνεται η ανεργία
Επόμενο άρθρο

Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

Οι Δασικοί Χάρτες στην Κτηματολόγιο ΑΕ

Σχετικά Αρθρα

Εδωσαν «μπιρ παρά» το Ελληνικό στους Λάτσηδες και τώρα η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει πανάκριβα αθλητικές εγκαταστάσεις

Περιβάλλον 25 Σεπ 2026, 20:17

Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι

Ξεδιάντροπη ομολογία συνενοχής από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Περιβάλλον 4 Αυγ 2026, 10:20

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

Περιβάλλον 30 Ιούλ 2026, 21:17

(Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο έκανε σκόνη το αφήγημα περί «εμπρηστών»

Περιβάλλον 23 Ιούλ 2026, 12:21

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Τριαντόπουλος: όπως λέμε Μητσοτάκης

30 Σεπ 2026, 22:03
Καταστολή

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης της κατηγορούμενης για Μarfin

30 Σεπ 2026, 20:00
Διεθνή

Το Ιράν έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, την απάντηση των ΗΠΑ στην πρόταση ειρήνης

30 Σεπ 2026, 18:52
Κόντρες

Aρχοντας νοικοκύρης και όχι πλεμπαίος κακομοίρης

30 Σεπ 2026, 13:07
Παιδεία

Ενας φασίστας καθηγητής στα αμφιθέατρα του ΕΚΠΑ

Ψήφισμα του Τμήματος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών για τα «έργα και ημέρες» διδάσκοντα

30 Σεπ 2026, 09:17
Πολιτισμός

Αν πιστεύεις το NAZA, αλλά όχι τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, είσαι συνένοχος

30 Σεπ 2026, 09:07
Παιδεία

Εθνικό Απολυτήριο: Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Τα τρία σενάρια της ενδιάμεσης έκθεσης της Επιτροπής Διαλόγου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

30 Σεπ 2026, 08:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη

30 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Μπεν Γκβιρ πρόσφερε στους Παλαιστίνιους «ζωντανά» το πορτραίτο ενός ήρωά τους

Ο Χασάν Σαλάμε παραμένει αλύγιστος μετά από 30 χρόνια συστηματικών βασανιστηρίων στα σιωνιστικά κολαστήρια

29 Σεπ 2026, 19:18
Διεθνή

Αραγτσί: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις θέσεις του Ιράν. Οι όροι μας για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού είναι σαφείς»

29 Σεπ 2026, 15:02
Πολιτική

Οχι στην παραχώρηση του σχολείου της Βασιλικής στο Διεθνές Ισραηλινό Σχολείο

Καταγγελία της Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για την Παλαιστίνη

29 Σεπ 2026, 14:47
Πολιτική

«Κόμμα» Κασιδιάρη: Είμαστε η συνέχεια της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής!

Ο συνιδρυτής της «Συμμαχίας Ελλήνων, Γ. Μανούσος, αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο την νεοναζιστική ταυτότητα του μορφώματος

29 Σεπ 2026, 13:41
Διεθνή

Ιρανικός πύραυλος cruise έπληξε αμερικανικό πλοίο, τραυματίζοντας αρκετούς πεζοναύτες

29 Σεπ 2026, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Σεπτέμβρη

29 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Η Κίμπερλι, ένας λομπίστας και ένας ελληνικός καπιταλιστικός όμιλος

28 Σεπ 2026, 19:09
Κόντρες

Ν’ ακούτε την… «πρωθυπουργέσα»

28 Σεπ 2026, 14:58
Εργατικά

Πόσους/ες απέλυσε η «Βιολάντα» και για ποιο λόγο;

28 Σεπ 2026, 13:41
Αθλητισμός

Η μεγαλειώδης παρέλαση του Ταμερλάνου

28 Σεπ 2026, 11:19
Διεθνή

O αγέρωχος μαχητής-κρατούμενος και το δειλό σιωναζιστικό κτήνος

28 Σεπ 2026, 10:25
Αθλητισμός

Θα το πουν και αυτό αντισημιτισμό;

Οι παίχτες της Εθνικής Ιρλανδίας περιφρόνησαν τους αντιπάλους τους της σιωνιστικής οντότητας

28 Σεπ 2026, 09:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη

Ημέρα μετάφρασης.

Ημέρα μνήμης εθνικών ευεργετών.

Μποτσουάνα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1966).

1945: Απόφαση της δίκης της Νυρεμβέργης, 22 καταδίκες (οι δώδεκα σε θάνατο).

1947: Ιδρύεται η Κόμινφορμ.

1960: Ιδρύεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

1965: Σφαγές στελεχών και υποστηρικτών του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ινδονησία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς από πραξικοπηματίες στρατηγούς.

1966: Παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα» των Α. Παπανδρέου, Π. Βαρδινογιάννη, Μ. Πακωνσταντίνου,  Στ. Χούτα και 28 αξιωματικών.

1967: Εκρήξεις βομβών στον ΟΤΕ της οδού Σταδίου και στον κήπο του μουσείου.

1983: Τριπλή βομβιστική επίθεση (ΕΛΑ) στα υπουργεία Βιομηχανίας και Εργασίας και στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    17Ν
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Εφετείο 17Ν
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    ΕΛΑ
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Ποιοι είμαστε
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Επικοινωνία
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Όροι χρήσης
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Ποιοι είμαστε
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Επικοινωνία
  • Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Δασικοί Χάρτες της Τ. Μπιρμπίλη

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo