Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροπεριβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων απέρριψε αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να κοπούν στη Λίμνη Στυμφαλίας 600 στρέμματα καλαμιώνων το 2017 και άγνωστος αριθμός στρεμμάτων το 2018. Ο Δ. Δημόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θέλουν να μετατρέψουν τη λίμνη σε αγρότοπο, από τον οποίο θα κόβουν συνέχεια καλάμια για να τα χρησιμοποιούν για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ. Και επιμένουν σ’ αυτή τη γραμμή, παρά τις δικαιολογημένες αρνήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τον Φλεβάρη του 2017, η Τράπεζα ζήτησε να κόψει 140 στρέμματα καλαμιώνων. Στα τέλη Μάρτη, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε το αίτημα, υιοθετώντας την πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, Π. Καλλίρη, να μην κοπεί κανένα καλάμι. Θυμίζουμε ότι ο Π. Καλλίρης έχει «ματώσει» επί δεκαετίες για να παραμείνει η Λίμνη της Στυμφαλίας -μια λίμνη ιστορική, που εκτός των άλλων προκαλεί και το ενδιαφέρον τουριστών- υγροβιότοπος, να γίνει Καταφύγιο Αγριας Ζωής και να αναπτυχθεί.
Μετά την απορριπτική απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Δασών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου αποφάσισε να παρακάμψουν τον Π. Καλλίρη. Αυτή όμως η κίνηση απέτυχε, χάρη στη στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος. Στις αρχές Απρίλη, η Τράπεζα Πειραιώς επανήλθε -για δεύτερη φορά μέσα στο 2017- με σχέδιο να κοπούν 200 στρέμματα καλαμιώνων το καλοκαίρι του 2017, 400 στρέμματα τον χειμώνα του 2017-2018 και άγνωστος αριθμός στρεμμάτων το καλοκαίρι του 2018.
Ο Π. Καλλίρης, όπως ήταν φυσικό, απέρριψε το αίτημα και τόνισε ότι μετά τα δύο κοψίματα καλαμιώνων, 12 και 70 στρεμμάτων, δεν τίθεται ζήτημα κοπής και άλλων καλαμιώνων. Ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συντάχθηκε και πάλι με την πρόταση Καλλίρη, βάζοντας τέλος στις παλιές παλινωδίες του. Αυτή τη φορά, ο Δημόπουλος της Πειραιώς, για να δικαιολογήσει την εμμονή του για κόψιμο 600 στρεμμάτων καλαμιώνων το 2017 και αγνώστου αριθμού στρεμμάτων το καλοκαίρι του 2018, επικαλέστηκε εκτός των άλλων και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο Π. Καλλίρης τον έβαλε στην θέση του. Παραθέτουμε την απάντησή του:
«Οσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην λίμνη, όλοι στην Δασική Υπηρεσία, λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μας, γνωρίζουμε καλά ότι αυτός ήταν, είναι και θα είναι πάντα υπαρκτός σε μια περιοχή που στο τέλος του καλοκαιριού καλύπτεται από εύφλεκτη λεπτή καύσιμη ύλη, και η κοπή καλαμιώνων σε τμήματα της λίμνης δεν μπορεί να την αποτρέψει, είτε προκληθεί από φυσικά αίτια (κεραυνούς), είτε από αμελή ή δόλια ανθρώπινη ενέργεια. Τμήματα της λίμνης μεγαλύτερα και μικρότερα έχουν καεί επανειλημμένα (βλέπε σχετ. γνμ. μας). Η βλάστηση όμως αποκαθίστατο φυσικά στη λίμνη και η πανίδα και η ορνιθοπανίδα της πάντα έβρισκε τον τρόπο και το “δρόμο“ να προσαρμόζεται, να ενδημεί και να αναπαράγεται σε αυτές. Γι’ αυτό η θέσπιση του ΚΑΖ είχε τόσο θετικά αποτελέσματα που αναγνωρίζονται από την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ. Δεν πρέπει αυτό το θέμα να προβάλλεται με διαστάσεις που δεν του αναλογούν».