Η εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ είχε αναλάβει παλαιότερα την κτηματογράφηση 330 δήμων και τη σύνταξη των δασικών χαρτών γι’ αυτούς. Από τις 17 Ιούνη του 2008 έχει αναλάβει την κτηματογράφηση 107 δήμων στην Αττική και σ’ άλλους νομούς της χώρας και στις 23 Ιούλη προκήρυξε το διαγωνισμό για τη σύνταξη των δασικών χαρτών σ’ αυτούς τους δήμους.
Οργανώσεις που παλεύουν για την υπεράσπιση των δασών και του περιβάλλοντος, όπως και εμείς, έκφρασαν την αντίθεσή τους για την ανάληψη της σύνταξης των δασικών χαρτών από την Κτηματολόγιο ΑΕ για συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτο, προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων με την αντιεπιστημονική «οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων».
Δεύτερο, με την απόφαση του Γ. Σουφλιά για την κτηματογράφηση των 107 δήμων συνδέεται άμεσα η σύνταξη των δασικών χαρτών με την «οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων».
Τρίτο, γιατί ο Γ. Σουφλιάς έκανε τα πάντα για να κοπεί το μέτρο 226Β από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη και έτσι να αναλάβει η Κτηματολόγιο ΑΕ και τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
Τέταρτο, γιατί από το Φλεβάρη του 2002 γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να καταργηθεί το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου τόσο στα εντός όσο και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.
Το Φλεβάρη του 2002 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 3127/2003 που τροποποιεί τους βασικούς νόμους για το κτηματολόγιο. Τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν η Β. Παπανδρέου, η οποία για να αποφύγει την κρίση της ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) για τη συνταγματικότητα της διάταξης με την οποία καταργείται το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, την εισήγαγε ως τροπολογία. Τη διάταξη αυτή ψήφισαν τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Εκείνη την ημέρα είχε ξεσπαθώσει ο Κ. Μητσοτάκης ενάντια στην ισχύουσα δασική νομοθεσία και ανάμεσα στ’ άλλα είχε ζητήσει να επεκταθεί η τροπολογία και στα εκτός σχεδίου πόλης. Η Β.Παπανδρέου είχε συμφωνήσει με τη θέση να επεκταθεί η κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας και στα εκτός σχεδίου και είχε στείλει ερώτημα στο ΝΣΚ, προσδοκώντας σε ευνοϊκή αντιμετώπιση απ’ αυτό. Τελικά όμως, το Ε’ Τμήμα έβγαλε την 173/2002 με την οποία υπερασπιζόταν το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Με τη γνωμοδότηση αυτή (που αναγκάστηκε να την κάνει δεκτή η Β. Παπανδρέου) υποχρεώνονται οι ιδιώτες που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δασών και δασικών εκτάσεων, χρησιμοποιώντας πλαστούς τίτλους και έγγραφα, να αποδείξουν ότι είναι δικά τους.
Αυτή η γνωμοδότηση είναι πολύ καλό «χαρτί» για τους υπερασπιστές των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ομως, παρά τη συμφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών και της Κτηματολόγιο ΑΕ να την εφαρμόζουν τα γραφεία της, στις δηλώσεις τεκμηρίου κυριότητας από το δημόσιο δεν την εφαρμόζουν. Κι ακόμη, αρ- νούνται να δώσουν τους κωδικούς των ιδιωτών των οποίων έκαναν δεκτές τις δηλώσεις κυριότητας σε βάρος του δημοσίου, με το πρόσχημα ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα! Στόχος τους είναι να περάσουν οι προθεσμίες για τις ενστάσεις κατά των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων!