Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο
  • Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)
  • Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς
  • Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες
  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων
  • Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Γκολφ να γίνει κι ας είναι δάσος!
Περιβάλλον

Γκολφ να γίνει κι ας είναι δάσος!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Οκτ 2008, 00:00

Στις 5 Σεπτέμβρη του 2005, ο Π. Δούκας, τότε υφυπουργός Οικονομίας, εκπροσώπησε τον Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση «Ημέρες Γκολφ 2005». Στην παρέμβασή του διαβεβαίωσε τους οργανωτές της εκδήλωσης: «Η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι το γκολφ αποτελεί ένα εν δυνάμει στυλοβάτη του ποιοτικού τουρισμού και είναι διατεθειμένη να προωθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα του τουριστικού γκολφ». Ο συγκεκριμένος υφυπουργός επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό διότι από το 1999 είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ.

Στις 2 Μάη του 2007 ο Γ. Σουφλιάς έδωσε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού. Σ’ αυτή αναφέρθηκε και στα γήπεδα γκολφ σημειώνοντας: «Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος, ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ελλάδα έχουμε μόλις έξι γήπεδα γκολφ, ενώ στην Γαλλία έχουν περισσότερα από 500, στην Ιταλία περισσότερα από 200, στην Ισπανία πάνω από 300 και στην Πορτογαλία 76 εγκαταστάσεις γκολφ».

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για ν’ αποδείξει κανείς πόσο φτηνιάρικες και καθαρά δημαγωγικές είναι οι συγκρίσεις του Σουφλιά, όταν συγκρίνει χώρες με πολλαπλάσια έκταση και πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας νερού, όπως η Ελλάδα. Το νερό είναι ένας πολύ σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, γιατί για ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών απαιτείται τόσο νερό όσο για την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης 20.000 κατοίκων. Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τα στελέχη της κυβέρνησης, που συνεχίζουν τη… γκολφομανία που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, πίσω από την οποία κρύβονται καπιταλιστικά συμφέροντα που αδιαφορούν για το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων και ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.

Ετσι, έχουν μπει στο στόχαστρο αρκετές περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το νερό για ύδρευση και άρδευση. Εκτός αυτού, οι εκτάσεις που επιλέγονται σ’ αυτές τις περιοχές είναι σε αρκετές περιπτώσεις δάση και δασικές εκτάσεις, που ενώ ανήκουν στο δημόσιο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες τους διάφοροι περίεργοι τύποι που δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους και προσπαθούν, στηριζόμενοι στις διασυνδέσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες, να παρακάμψουν τις αρμόδιες δασικές  υπηρεσίες, οι οποίες κρίνουν το ιδιοκτησιακό και το δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών. Σκοπός τους είναι ν’ αλλάξουν το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών και στη συνέχεια να κάνουν διάφορες «επενδύσεις». Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η ιστορία με τη Μονή Τοπλού στη Σητεία, που επικαλούμενη χρυσόβουλα και φιρμάνια έχει βγάλει στο σφυρί μια τεράστια έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Κρήτης (Κάβο Σίδερο), προκειμένου βρετανική εταιρία να κατασκευάσει τουριστικά «χωριά» και γήπεδα γκολφ.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη περιοχή, λιγότερο γνωστή, όπου με σκανδαλώδεις διαδικασίες προωθείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρόκειται για δασική έκταση 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαρχος του Δήμου Αταλάντης στο νομό της Φθιώτιδας. Εφημερίδες και ιστοσελίδες της Λαμίας έχουν αρχίσει να γράφουν από τις αρχές του 2007, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή τη σκανδαλώδη και καταστροφική για το περιβάλλον «επένδυση». Τρανταχτά στοιχεία εξασφάλισαν το Σεπτέμβρη του 2008, μετά από αίτησή τους στο Δασαρχείο Αταλάντης, τον Αύγουστο του 2008.

Τον Αύγουστο του 2005, η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια  της έκτασης υπέβαλε  αίτηση στο Δασαρχείο Αταλάντης με την οποία ζητούσε να της χορηγηθεί βεβαίωση ότι για το «αγρόκτημα Εξαρχος» δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Φυσικά, τέτοια βεβαίωση δε μπορούσε να της χορηγήσει το Δασαρχείο Αταλάντης και δεν της χορήγησε. Επικαλούμενο εγκύκλιο του 2004  του υπουργείου Γεωργίας κατέληγε στην απάντησή του, (14-3-2006) ότι θα χρειαστεί να γίνει πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 998/1979. Η απάντηση δεν άρεσε στη φερόμενη ως  ιδιοκτήτρια και σ’ όσους τη συμβούλεψαν να κάνει αυτή την κίνηση. Δεν άρεσε, γιατί την ίδια απάντηση είχε εισπράξει λίγο πριν (17-2-2006) και από το Τμήμα Πολιτικής Γης της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας.

Στις 3 Μάρτη του 2006 η εταιρία «Europa Rodin S.a.r.l.», με έδρα το Λουξεμβούργο,  συνέστησε την «ΛΟΚΡΟΣ Μ.ΕΠΕ», η οποία αμέσως μετά (16.3.2006) αγόρασε το «αγρόκτημα Εξαρχος», χωρίς να έχει λυθεί ούτε το ιδιοκτησιακό, ούτε το αν η έκταση είναι δασική ή όχι. Επαναλήφθηκε, δηλαδή, η ιστορία του δάσους των 8.800 στρεμμάτων της Ουρανούπολης (δόθηκε ως «αντάλλαγμα» στους μπίζνεσμαν του Βατοπεδίου), που η (παράνομη) μεταβίβαση προηγήθηκε των αποφάσεων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών ως προς το χαρακτήρα του δάσους. Πρόκειται για αγοροπωλησία που σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 35 του νόμου 998/1979 είναι παράνομη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις στους συμβολαιογράφους που συγγράφουν τα συμβόλαια.

Στις 29 Ιούνη του 2006, η «ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ»  υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Πολιτικής Γης της Ν.Α. Φθιώτιδας, με στόχο προφανώς να πάρει βεβαίωση ότι το «αγρόκτημα Εξαρχος» δεν υπάγεται στη δασική νομοθεσία και να αποσπάσει δήλωση συμφωνίας του Τμήματος με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ν.Α. Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου, ότι για το ακίνητο δεν έχει εφαρμογή η δασική αλλά η αγροτική νομοθεσία. Στις 11 Ιούλη, το Τμήμα απάντησε στην εταιρία, ότι πρέπει να γίνει πράξη χαρακτηρισμού και  ότι δε συμφωνεί με τη γνωμοδότηση  του Ε. Καραϊσκου, ενώ την κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για το πώς διέθετε τη γνωμοδότηση, δεδομένου ότι δεν υπέβαλε αίτηση για να πάρει επίσημα αντίγραφό της. Με την ενέργειά του να ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρία, το Τμήμα θέλησε εμμέσως πλην σαφώς να τη χρεώσει με παράνομες διασυνδέσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και πιθανόν με υπουργούς.

Είναι γνωστό πως, όταν εταιρίες υποβάλλουν ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να αποσπάσουν ευνοϊκές απαντήσεις συνοδεύουν τις αιτήσεις τους με την άσκηση αφόρητων πιέσεων. Λογικά έτσι πρέπει να έγινε και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το συμπεραίνουμε, γιατί στις 12 Δεκέμβρη του 2006 το Δασαρχείο Αταλάντης, εφαρμόζοντας τη διαδικασία που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έστειλε μέσω των Διευθύνσεων Δασών Ν. Φθιώτιδας και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δύο έγγραφα στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), (τα είχε στείλει και στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης) θέτοντας το ερώτημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το Νομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, μετά τη μελέτη του εγγράφου του Δασαρχείου Αταλάντης, έδωσε μια σειρά απαντήσεων και αμφισβήτησε ευθέως το δεδικασμένο των δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου.

Η απάντηση του Τμήματος, με την οποία αμφισβητήθηκε ευθέως ότι το «αγρόκτημα Εξαρχος» ανήκει στη «ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ», σε συνδυασμό με την απάντηση του Δασαρχείου Αταλάντης ότι χρειάζεται πράξη χαρακτηρισμού και την εκτίμησή του ότι είναι δασική έκταση, θορύβησε την εταιρία που άρχισε να ασκεί πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και στην κυβέρνηση, οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν.

Στις 25 Μάρτη του 2008, ο Π. Δούκας βρέθηκε στη Λαμία, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Φθιώτιδας Θ. Χειμάρα. Ο τοπικός Τύπος και οι ιστοσελίδες πήραν στην πλάκα τους Χειμάρα και    Δούκα, γιατί δεν είπαν τίποτα για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του τελευταίου, που δεν ήταν άλλος από την «επένδυση» του γκολφ. Τρεις μέρες μετά, επισκέφθηκε τη Λαμία ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Γεωργίας προανήγγειλε την επίσκεψη Κιλτίδη στη Φθιώτιδα, τη συνάντησή του με το νομάρχη και την επίσκεψή του στο Δήμο Αταλάντης. Δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τις επαφές του Κ. Κιλτίδη για τη «μεγάλη επένδυση του Εξάρχου» και αυτό δεν έγινε τυχαία. Στις 28 Μάρτη 2008, ο Κ. Κιλτίδης συναντήθηκε με τον Θ. Χειμάρα, με το ΔΣ του Δήμου Αταλάντης, με υπηρεσιακούς παράγοντες των δασικών υπηρεσιών και επισκέφθηκε το «αγρόκτημα Εξαρχου». Στις 29 δεν έβγαλε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει για τη «μεγάλη επένδυση» στον Εξαρχο και πάλι όχι τυχαία. Θέλησε να κρύψει το ότι αυτή η «μεγάλη επένδυση» θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη δασική έκταση και στο περιβάλλον με τις μεγάλες καταναλώσεις νερού. Αργά ή γρήγορα, και αυτή η επένδυση θ’ αρχίσει να πυροβολείται και από τα ΜΜΕ της Αθήνας ως ένα ακόμη σκάνδαλο κι αυτό προσπαθεί ν’ αποφύγει ο κ. Κιλτίδης.

Η «ΛΟΚΡΟΣ», μετά τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε από το Νομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος για το ιδιοκτησιακό και από το Δασαρχείο Αταλάντης (πρέπει αν γίνει πράξη χαρακτηρισμού) γύρισε την πλάτη της σ’ αυτές τις υπηρεσίες και αποφάσισε ν’ αλλάξει την τακτική της. Στις 12 Ιού-νη του 2007 υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επειδή έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα την έρευνά μας δεν γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιες είναι οι άλλες κινήσεις της εταιρίας. Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας και πιστεύουμε ότι θα βγάλουμε άκρη. Ο Κ. Κιλτίδης, πάντως, δεν κρατιέται. Στις 17 Σεπτέμβρη 2008, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε την επένδυση αυτή «μεγάλη», που «την θέλει σύσσωμη η τοπική κοινωνία» και κατέληξε λέγοντας ότι έδωσε εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες να κάνουν πράξη χαρακτηρισμού, εάν αυτό ζητηθεί. Προκαλεί εντύπωση τόσο η δημόσια παρέμβαση Κιλτίδη όσο και η δήλωσή του για μεγάλη επένδυση που τη θέλει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, διότι οι δασικές  υπηρεσίες μέχρι το Φλεβάρη του 2007 έκαναν σωστά τη δουλειά τους, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μήπως είναι προάγγελος πιέσεων προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου ν’ αλλάξουν τις εισηγήσεις τους για το ιδιοκτησιακό και το δασικό χαρακτήρα (θα πιστοποιηθεί και με την πράξη χαρακτηρισμού);  Πώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται αιτήσεις της εταιρίας με άλυτα αυτά τα ζητήματα;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕυκαιρίες για αρπακτικά
Επόμενο άρθρο Μυρίζει εκλογές πια…

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
Αγροτικά

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

10 Φεβ 2026, 13:05
Καταστολή

Kαταδίκασαν αγωνιστή από την Τουρκία αφαιρώντας του το δικαίωμα σε δικηγόρο – Να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι το Εφετείο

10 Φεβ 2026, 10:44
Καταστολή

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

10 Φεβ 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

Ημέρα κόκκινου χεριού (για παιδιά που στρατεύονται σε πολέμους).
ΗΠΑ: Ημέρα Λίνκολν.
Μιανμάρ: Ημέρα ένωσης.
1945: Υπογράφεται η συμφωνία της Βάρκιζας.
1946: Απολογισμός ενός έτους από τη συμφωνία της Βάρκιζας: 1.192 νεκροί, 6.413 τραυματίες, 70.000 συλλήψεις, 165 βιασμοί γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, 100.000 καταδιωκόμενοι και 166 ομάδες ακροδεξιών οπλοφόρων δρουν στη χώρα.
1980: Βόμβα στη βιοτεχνία «Πέρλα» (ΕΛΑ).
1981: Βόμβες στα γραφείο της ΒΕΟ, της ΔΕΗ και σε λεωφορείο της σχολικής επιχείρησης “Βυζάντιο” (ΕΛΑ).
1981: Καταστρέφεται από βόμβα το αυτοκίνητο του πρώην αξιωματικού της χωροφυλακής και προσωπάρχη της «Balkan Export» Καραυγουστή.
1992: Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου «Καν Καν» βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo