Μετά τις εισβολές των ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, το ξύλο στους φοιτητές στη διαδήλωση της Αθήνας, τις εισαγγελικές παραγγελίες κατά φοιτητών και πανεπιστημιακών, τους εκβιασμούς και τις απειλές για εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξεταστικής, ο Μητσοτάκης θεωρούσε ότι θα κάνει «περίπατο». Τη «σούπα» του την χαλούν, όμως, όχι μόνο η συνέχιση των καταλήψεων και οι δηλώσεις των φοιτητών ότι συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα, αλλά και τα ηχηρά χαστούκια που τρώει τις τελευταίες ώρες από τους πανεπιστημιακούς.
Σαν βόμβα έσκασαν οι παραιτήσεις του Προέδρου Ηλία Κολοβού και του Αντιπροέδρου Δημήτρη Μποσνάκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Στο πλευρό τους είναι το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου, καταγγέλλοντας την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους» και αποδίδει την παραίτησή τους στη «χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση της Συγκλήτου».
Η παραίτηση των δύο ακαδημαϊκών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εξετάσεις: «Η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων».
Μάλιστα, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 2 του Φλεβάρη, με μαζική συμμετοχή των μελών του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποχή από κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και η συνέχισή της εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία.
Η ΓΣ επίσης
- Εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
- Καταγγέλλει την απόφαση της Συγκλήτου με την οποία επιβλήθηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή των εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα. Η απόφαση αυτή καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των τμημάτων και το ακαδημαϊκό δικαίωμα του διδακτικού προσωπικού να επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα εξέτασης των μαθημάτων που διδάσκει.
- Εκφράζει τη ριζική της αντίθεση στην προσπάθεια δημιουρίας μηχανισμού υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών και των φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους.
Η απόφαση του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων
EFD_FILOSOFIKH_KRHTHSΣημειώνουμε ότι τη διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα απέρριψαν 4 Σχολές του ΕΜΠ (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Σχολή Ηλεκτρολόγων) και ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίαση (υπ’ αριθ. 229/31.1.2024 έκτακτη συνεδρίαση), διαπιστώνοντας ότι «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».
Το «μπαϊράκι» των πανεπιστημιακών, που δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις «ζεμάτισε» τον Μητσοτάκη, που από τις Βρυξέλλες, την 1η Φλεβάρη, δήλωσε σε κατευθυνόμενη ερώτηση δημοσιογράφου: «Ολοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το Υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε -πιστεύω- αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση: να μην χαθεί η εξεταστική», ενώ πούλησε και τσαμπουκά, που όμως, όπως αποδείχθηκε δεν τρομάζει κανέναν: «Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου».
Τη σκυτάλη πήρε ο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ Ζώρας που απέστειλε νέο τρομοκρατικό «φετφά» στα ΑΕΙ («Εφαρμογή εγκυκλίου υπ’ αριθμ. 577/25.01.2024»), αναφέροντας ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου Πιερρακάκη είναι υποχρεωτική για τα ΑΕΙ:
«Εν προκειμένω, η έκδοση και αποστολή της υπ’ αριθμ. 577/25.01.2024 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς όλα τα Α.Ε.Ι, δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των Α.Ε.Ι. ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, που εν προκειμένω, συνίσταται στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορεί να παραταθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο με επίκληση την αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές, που δεν συνιστά, άλλωστε, ανωτέρα βία κατά τη διάταξη του άρθρου 64 παρ. 4 του ν. 4957/2022.
- Ως εκ τούτου, η δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των Α.Ε.Ι. ανάγεται αφενός στην υποχρέωσή της να συμμορφώνεται προς τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που δίνονται από την εποπτεύουσα αρχή της, αφετέρου στην υποχρέωσή της να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, προκειμένου να διενεργηθεί απρόσκοπτα η εξεταστική περίοδος των φοιτητών».
Οι απειλές Ζώρα έπεσαν και πάλι στο κενό. Η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών δεν έδειξε να τρομοκρατείται από την απειλή. Σε νέα έκτακτη συνεδρίασή της (υπ’ αριθμ. 230/2-2-2024 έκτακτη συνεδρίαση), επικαλείται το αυτοδιοίκητο, διαπιστώνει «έκτακτες συνθήκες σε 10 από τα 31 τμήματα» και στο πλαίσιο αυτό δίνει στις Κοσμητείες το δικαίωμα να μεριμνήσουν για την υλοποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων:
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.
Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».