Στις αρχές του Σεπτέμβρη, η ΟΙΕΛΕ ανακοίνωσε ότι προέκυψε και δεύτερη «συμφωνία» του ισχυρού εκπαιδευτικού fund Inspired Education Group αυτήν τη φορά με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Είχε προηγηθεί «συμφωνία» αυτού του fund με τη Σχολή Μωραΐτη.
Αναφέρεται επίσης ότι αναμένεται «το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί μια ακόμη τέτοια συνεργασία του συγκεκριμένου Group με ιδιωτικό σχολείο των Βορείων Προαστείων».
Σημειώναμε τότε ότι οι νομοθετικές «πρωτοβουλίες» της αδίστακτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ κάθε χρόνο 25.000 υποψήφιους (στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής αποκεφάλισε 100.564 υποψήφιους), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με καταστρατήγιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων, ο αντεργατικός νόμος Κεραμέως για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που τους αφήνει έρμαιο στα δόντια των σχολαρχών και γενικά η συνειδητή στρατηγική της προώθησης της επέλασης των καπιταλιστών σε κάθε πτυχή του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, δημιούργησαν ευνοϊκό πλαίσιο για κάθε ιδιώτη, για κάθε καπιταλιστή που θέλει να κάνει επιχειρηματικές μπίζνες στην εκπαίδευση.
Αυτό το λαμπρό πεδίο αποκόμισης κερδών με ξεζούμισμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία εκμεταλλεύτηκαν και τα ισχυρά εκπαιδευτικά funds.
Η «επέλαση» εκπαιδευτικών funds στα ιδιωτικά σχολεία έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους εργαζόμενους, που φοβούνται -δικαιολογημένα- άλωση εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεις, όμως οι σχολάρχες σε «ενημερώσεις» που οργάνωσαν φρόντισαν να κρύψουν την πραγματικότητα, θεωρώντας ότι μπορούν να τους «αποκοιμήσουν» για ευνόητους λόγους.
Πλην όμως, η σκληρή αλήθεια δεν κρύβεται. Και αυτήν τη φορά την ομολόγησαν, αν και καλυμμένα, ο Managing Director του επενδυτικού ομίλου όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος σε πρόσφατη παρουσίαση επενδυτή σε ιδιωτικό σχολείο των Βορείων Προαστίων.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ και οι δύο «μίλησαν για το ‘’καλό’’ θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και βοηθά τις επενδύσεις. Ειδικά ο δεύτερος τόνισε: ‘’Το θεσμικό πλαίσιο είναι και δίκαιο πια και λογικό. Γι’ αυτό και διευρύνουμε την εκπαιδευτική υπεροχή μας μέσα από τη στρατηγική συνεργασίας μας’’».
Τι εννοούν οι «ποιητές»; Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε. Οτι το «δίκαιο» και «λογικό» θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει πια στην ιδιωτική εκπαίδευση επιτρέπει το πλήρες ξεσάλωμα των εργοδοτών. Σημαίνει αύξηση των κερδών και παραπέρα εξαθλίωση των εργαζόμενων με μειώσεις μισθών, απλήρωτες ώρες δουλειάς, απολύσεις και τρομοκρατία.
Στο Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ σημειώνονται τα εξής: «Τι εννοούν οι δύο partners; Ότι αυτή τη στιγμή το εργασιακό καθεστώς στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τόσο «δίκαιο», τόσο «λογικό», που τους επιτρέπεται να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω της ταυτόχρονης μείωσης του εργασιακού κόστους. Διότι όταν μπορείς γενικά στην ιδιωτική εκπαίδευση (δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο), σε οποιαδήποτε περίπτωση και χωρίς καμιά σοβαρή αξιολογική διαδικασία, να απολύσεις, όταν με όπλο την απόλυση μπορείς να στριμώξεις τον εκπαιδευτικό να εργαστεί χωρίς αμοιβή σε ώρες εκτός του εργασιακού του ωραρίου, όταν δεν λειτουργεί πλέον Σύλλογος διδασκόντων, όταν η εργασία συνεχώς εντείνεται χωρίς πρόσθετες οικονομικές απολαβές, ε τότε θα ήταν και τρελός κάποιος να μην έρθει να επενδύσει».
ΥΓ: Οι συνέπειες της εμπλοκής εκπαιδευτικών funds στην ιδιωτική εκπαίδευση για τους εργαζόμενους είναι αναπόφευκτες και είναι αυτές που αναφέρει και η ΟΙΕΛΕ. Σημειώνουμε, όμως, ότι και η ΟΙΕΛΕ αναπαράγει το κατασκεύασμα από καπιταλιστές και αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Ομως, «εργασιακό κόστος» δεν υφίσταται αφού η εργασία του εργάτη είναι το μόνο στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας το οποίο παράγει νέα αξία. Το «κόστος εργασίας» ή «εργατικό κόστος» είναι ένας κατασκευασμένος όρος, με τον οποίο αντιστρέφεται η πραγματικότητα. Εργάτες και κεφαλαιοκράτες εμφανίζονται σαν «συντελεστές της παραγωγής», από την οποία το κάθε μέρος παίρνει «ό,τι δικαιούται».