Από ανακοίνωση του ΜΑΣ πληροφορούμαστε τα εξής:
- Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δημοσιεύτηκαν τροποποιημένες λίστες δικαιούχων δωρεάν σίτισης στις 9 Γενάρη, με αποτέλεσμα 470 φοιτητές να «κόβονται» και να στερούνται δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση.
- Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξεδιάντροπα προσωπικά email προς τους δικαιούχους φοιτητές στη σίτιση τούς ενημέρωσαν πως έχουν την μοναδική ευκαιρία, “εάν το θέλουν” να αποκηρύξουν το δικαίωμα τους για δωρεάν σίτιση, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να κάνουν “οριζόντιες διαγραφές από τη λίστα” μιας και “δεν αρκούν τα κονδύλια σίτισης”.
- Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών αναγκάστηκαν οι πρυτανικές αρχές να αποδεσμεύσουν κονδύλια από τα αποθεματικά του Ιδρύματος για να σιτιστούν δωρεάν επιπλέον 2.000 δικαιούχοι αφού τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούσαν!
Το πετσόκομμα της δωρεάν σίτισης των φοιτητών, σε μια εποχή μάλιστα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την τεράστια ακρίβεια, ασφαλώς και δεν αποτελεί «επιλογή» μόνο των συγκεκριμένων Πανεπιστημίων.
Μάλιστα είναι μια «επιλογή» που θα επαναλαμβάνεται με βεβαιότητα στο μέλλον. Και αυτό γιατί η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση σφίγγει σαν μέγγενη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και γιατί οι πανεπιστημιακές διοικήσεις -το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο- έχουν επιδοθεί προ πολλού μετά μανίας στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, με την ιδιωτικοποίηση να εισβάλλει σαν σίφουνας και στην «φοιτητική μέριμνα». Ειδικά, μετά τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο Μητσοτάκη-Κεραμέως και την επιβολή στην κεφαλή των ΑΕΙ των Συμβουλίων διοίκησης, της χρηματοδότησης υπό την αίρεση της «αξιολόγησης», της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και του πετσοκόμματος κάθε είδους φοιτητικών δικαιωμάτων και με την επινόηση της «αριστείας», έχει ανοίξει κυριολεκτικά ο ασκός του Αιόλου.
Στον τομέα της «φοιτητικής μέριμνας», η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ, που προοιωνίζεται την επιβολή ενοικίου, οι εγκαταλελειμμένες ΦΕ, που υποχρεώνουν τους οικοτρόφους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο περιορισμός του αριθμού των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτισης, αντί της διεύρυνσής του, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το τελευταίο -το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση- έχουν φροντίσει να το υπονομεύσουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τον ελληνικό καπιταλισμό στα χρόνια της συντηρητικής ανασυγκρότησης και της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο νόμος-πλαίσιο Κεραμέως (Ν. 4957/2022, άρθρο 284, παράγ. 3), σύμφωνα με τον οποίο «3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου των Α.Ε.Ι. με βάση την ατομική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση και την εντοπιότητά τους, καθώς και την έδρα του Α.Ε.Ι. και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό», απλώς επιβεβαιώνει μια διαδικασία που ακολουθείται από το 2012.
Παραπέμπει δηλαδή τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση σε ΚΥΑ, δηλαδή στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει αυτή έναντι του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Η δε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας που είναι ακόμη σε εφαρμογή είναι η ΚΥΑ Φ5/68535/Β3/2012 – ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012: «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι.», που έχει εκδοθεί κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4009/2011 της Διαμαντοπούλου. Σε αυτήν, στο άρθρο 1, παρ. 8, προβλέπονται τα εξής:
«8. Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του ν. 4009/2011 (Α 195), δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν δεν υφίσταται Λέσχη, χορηγεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσης ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες» (σ.σ. αναφέρεται στους φοιτητές-πολύτεκνους, τους φοιτητές-γονείς, τους φοιτητές με αδερφό/ή ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών, τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, τους φοιτητές-τέκνα θύματος τρομοκρατίας βεβαίως, βεβαίως, κ.λπ.).