Οταν ακόμη και οι μοσχαναθρεμμένοι φοιτητές του διάσημου London School of Economics στρέφονται ενάντια στη Διαμαντοπούλου και την πολιτική της, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την υπουργό Παιδείας. Οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών-φοιτητών στην Αγγλία για την δραματική αύξηση των διδάκτρων (κερασάκι στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που ακολουθεί ξέφρενους ρυθμούς και προκάλεσε καταλήψεις ακόμη και στο Καίμπριτζ), αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη σκληρή οικονομική κρίση, άγγιξε ακόμη και τους «επίλεκτους» του LSE. Ως «συνένοχη στη διάλυση των ίσων δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών στην εκπαίδευση» και αντιγραφέα του βρετανικού μοντέλου, που κατέστρεψε και τα Πανεπιστήμια στη Βρετανία, κατηγορεί τη Διαμαντοπούλου ο σύλλογος των φοιτητών του LSE, που υποδέχτηκε την ελληνίδα υπουργό Παιδείας, που πήγε να μιλήσει στο Ελληνικό Παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), με διαμαρτυρίες. Η Διαμαντοπούλου επιθυμούσε να εκθέσει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί αυτή και η κυβέρνησή της στην εκπαίδευση, που θα βοηθήσουν την «οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Παράλληλα συναντήθηκε και με τον βρετανό υπουργό Παιδείας για να αντλήσει τεχνογνωσία στο ξεπάτωμα της δημόσιας εκπαίδευσης. «Δεν ντρέπεται το LSE;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του LSE, ενώ ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών έχει ως εξής:
«Ο ελληνικός λαός βρίσκεται εν μέσω σαρωτικών περικοπών. Περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το εκπαιδευτικό του σύστημα δέχεται τεράστια χτυπήματα.
Κόβοντας υποτροφίες, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό των εκπαιδευτικών και συγχωνεύοντας κολέγια και πανεπιστήμια, η ελληνίδα υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είναι συνένοχη στη διάλυση των ίσων δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών στην εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Ολα τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών στην Ελλάδα προσπάθησε να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να καταστήσει δυνατή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ως αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, επιχείρησαν να αλλάξουν ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων ώστε να επιτρέψουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε κέντρα στενής επαγγελματικής κατάρτισης. Ολα αυτά τα σχέδια απέτυχαν λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν την άνοιξη του 2006 και το χειμώνα του 2007.
Η σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει αυτές τις απορριφθείσες πολιτικές μαζί με άλλα μέτρα λιτότητας που παρουσιάζονται ως “λύση” στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Ως αποκορύφωμα αυτών των μέτρων, η Αννα Διαμαντοπούλου, που μιλά απόψε στο LSE, έχει προτείνει την καθιέρωση διδάκτρων, την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης για ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, και το κόψιμο όλων των δημόσιων υποτροφιών για Ελληνες φοιτητές.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναπαράγει το βρετανικό μοντέλο. Ακριβώς όπως ο συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελευθέρων στη Βρετανία, η κ. Διαμαντοπούλου και η κυβέρνησή της επικαλούνται την κρίση του χρέους, προκειμένου να προωθήσουν πολιτικές που αφενός καταστρέφουν την εκπαίδευση και το κράτος πρόνοιας και, αφετέρου, προστατεύουν τα κέρδη και τα προνόμια των πλουσίων, μειώνοντας τους φόρους τους.
Οι Ελληνες φοιτητές διαδήλωσαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία με πανό, διακηρύσσοντας την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα των Βρετανών φοιτητών. Τώρα ας πούμε: Οχι στα δίδακτρα, όχι στην ιδιωτικοποίηση, όχι στις περικοπές δαπανών για το δημόσιο τομέα!».