Μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων (από 10 έως και 19 Γενάρη), τα κρούσματα στην ηλικιακή κατηγορία 0-17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ανήλθαν σε 58.998.
Πλην, όμως, το υπουργείο Παιδείας, καταπώς το συνηθίζει, παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα, που βασίζεται πάνω στο εγκληματικό 50%+1 που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα.
Λες και κάνουν καμιά χάρη σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών (3.576 εξ αυτών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, τριμηνίτες).
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι ελαχιστότατες προσλήψεις δεν αρκούν για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που είναι 9.000 σε όλες τις βαθμίδες, ενώ οι αναπληρωτές καλύπτουν κατά κανόνα μόνιμες ανάγκες και όχι τις χιλιάδες που προκύπτουν από την πανδημία.
Οπως αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία το 20% των μαθητών δεν πηγαίνει στο σχολείο, λόγω του φόβου των γονέων εξαιτίας των χιλιάδων κρουσμάτων και του εγκληματικού και τελείως αντιεπιστημονικού 50%+1.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται στην περίπτωση που νοσήσει ένας εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο ή το Νηπιαγωγείο. Καμιά επίσημη πρόβλεψη δεν υπάρχει και η «απάντηση» δίνεται εκ των ενόντων από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Κατά κανόνα, ο δάσκαλος του πολυδιαφημισμένου και ως φιλεργατικού Ολοήμερου (ας μη μιλήσουμε για την απάτη του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού του ρόλου) μεταφέρεται στην πρωινή ζώνη και έτσι ακυρώνεται η απογευματινή ζώνη. Οταν δε νοσήσει εκπαιδευτικός ξένης γλώσσας, οι μαθητές μοιράζονται στα άλλα τμήματα, γεγονός που αντίκειται καθαρότατα ακόμα και σε αυτά τα «υγειονομικά» πρωτόκολλα, που έχουν αποφασιστεί για σταθερές ομάδες μαθητών.
Βέβαια, απάντηση ως τώρα δεν έχουμε πάρει για το τί έγιναν τα 40.025 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που διαπιστώθηκαν με self-tests από την ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων έως και τη Δευτέρα 17 Γενάρη. Απάντηση επίσης δεν πήραμε για τον αριθμό αυτών που επαληθεύτηκαν με rapid tests. Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής:
- 15.547 θετικά self-tests ανακοινώθηκαν με το καλημέρα στις 10/1. Αυτά, λέει, ήταν αποτέλεσμα της κινητικότητας των γιορτών.
- 9.700, σύμφωνα με τον Πλεύρη, ήταν τα θετικά self-tests την επομένη 11/1. Αυτά δεν είχαν διαγνωσθεί με τα παντελώς αναξιόπιστα self-tests και οι μαθητές αυτοί, όπως και οι εκπαιδευτικοί, είχαν πάει στο σχολείο την πρώτη μέρα, μολύνοντας και άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
- 6.500 δηλώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 13/1, σύμφωνα με τον Πλεύρη.
- 8.278 θετικά self-tests ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας το απόγευμα της Δευτέρας 17/1.
Η τεράστια αύξηση της διασποράς στα σχολεία αποτυπώθηκε σε ελάχιστο βαθμό -αφού παραμένει το 50%+1- και στον αριθμό των τμημάτων που έκλεισαν. Από τα 2 και 3 τμήματα που ανακοίνωνε καθημερινά το υπουργείο Παιδείας, η σχετική λίστα σκαρφάλωσε στα 69 κλειστά τμήματα (αναφέρονται σε 16 σχολεία).
Γιούλα Γκεσούλη