Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας έστειλαν απηυδισμένοι οι γονείς των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι τα καλλιτεχνικά σχολεία που έχουν πάνω από 2.040 μαθητές είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα που τα 2/3 των μαθητών ΔΕΝ κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου.
Είναι η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Αυτό το μέγα ενδιαφέρον είναι που παρακίνησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βγάλει το κατάπτυστο ΠΔ 85/2022, με το οποίο οι πτυχιούχοι των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών υποβιβάστηκαν από το επίπεδο ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στο επίπεδο ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), εξισωμένοι πλέον με τους απόφοιτους Λυκείου! Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ειδωθεί και η πλήρης αδιαφορία για τα καλλιτεχνικά σχολεία και τους μαθητές τους, που αποτελούν κατά βάση τον προθάλαμο των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών.
Η ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Στο ίδιο έργο θεατές, με αγιασμό χωρίς καθηγητές
Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία ( 2.040 μαθητές και πάνω από 4.000 γονείς), είναι .., Τα μόνα σχολεία της Ελλάδας που τα 2/3 των μαθητών ΔΕΝ κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου.
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας να ξεκινάει η σχολική χρονιά χωρίς κενά σε καθηγητές, ώστε τα παιδιά μας να αφιερώνονται απερίσπαστα στην γνώση και την μάθηση. Δυστυχώς στα Καλλιτεχνικά σχολεία από την ίδρυσή τους ξεκινάνε με πολλά οργανικά κενά σε καθηγητές με το πιο σημαντικό οι δύο από τις τρεις κατευθύνσεις, οι καθηγητές να προσλαμβάνονται συνήθως τον Ιανουάριο.
Για την φετινή σχολική χρονιά ενώ η προκήρυξη για την πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών χορού και κινηματογράφου έληξε 17/07, τα οριστικά αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.
Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται καλλιτεχνικό σχολείο χωρίς καθηγητές των συγκεκριμένων τεχνών. Με αυτό το τρόπο καταλύεται η λειτουργία του σχολείου ως καλλιτεχνικού, αφού τα καλλιτεχνικά μαθήματα χορού και κινηματογράφου δε διδάσκονται το μισό χρόνο. Αποτέλεσμα τα παιδιά να απογοητεύονται και στο λύκειο να έχουμε πολλές αποχωρήσεις. Είναι πλέον πασιφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του συγκεκριμένου κομβικού ζητήματος από την κυβέρνηση και το υπουργείο, ίσως γιατί δεν πιστεύουν στο δημόσιο σχολείο, ίσως γιατί θεωρούν ότι τέτοια σχολεία θα πρέπει να είναι μόνο ιδιωτικά και ότι είναι πολυτέλεια για την εκπαίδευσή μας
Εμείς – γονείς και μαθητές – θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την σύσταση κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για τους καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου, ένα αίτημα που ταλανίζει χρόνια τα καλλιτεχνικά μας σχολεία. Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια ποιοτική εκπαίδευση.
Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο καλλιτεχνικό σχολείο, ένα καλλιτεχνικό σχολείο αντάξιο στα όνειρά μας και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα και εάν μείνουμε μόνοι μας.