Το γεγονός στη Νομική του ΕΚΠΑ, με την επίθεση μιας ομάδας κατά την πραγματοποίηση εκδήλωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την Τετάρτη 30 Απρίλη, ήταν μόνο η αφορμή. Αν δεν υπήρχε αυτό το γεγονός, κάτι άλλο θα εφεύρισκε ο ποτισμένος μέχρι το μεδούλι νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, ώστε να εφαρμόσει ένα κρεσέντο καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Αυτό έγινε φανερό με την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα από τα παπαγαλάκια των Μέσων Παραπληροφόρησης περί «βίας και ανομίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, αμέσως μετά το συμβάν, το πρωτοσέλιδο άρθρο της ναυαρχίδας της δεξιάς «Καθημερινής», τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Μαρινάκη στο Action24 περί «βαρυτάτου εγκλήματος» και διαγραφής φοιτητών, τη σύσκεψη-οπερέτα Μητσοτάκη στο Μαξίμου το Σάββατο με τη συμμετοχή συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, όπου ζήτησε συμπληρωματικές ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες, και την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε την επαύριο η Ζαχαράκη στο υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση προτάσεων «για τη βία στα Πανεπιστήμια», που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 9 Μάη.
Ταυτόχρονα, άρχισαν να διαρρέουν «πληροφορίες» για το τι θα περιέχει αυτή η νέα δέσμη προτάσεων.
Σύμφωνα με αυτές
- Στους φοιτητές που προκαλούν «φθορές σε πανεπιστημιακή περιουσία», εκτός από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, θα καταλογίζεται στο ΑΦΜ τους το κόστος ζημιών.
- Σε περιπτώσεις «σοβαρών παραβάσεων», όπως προπηλακισμοί καθηγητών, συμμετοχή σε «βανδαλισμούς» περιουσίας του ΑΕΙ, προβλέπεται η διαγραφή των φοιτητών με συνοπτικές διαδικασίες και ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στην Εισαγγελία.
- Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων που δεν παίρνουν τα προβλεπόμενα μέτρα, όταν διαπιστώνουν ότι εντός του Ιδρύματος λαμβάνουν χώρα «έκνομες ενέργειες», και δεν εφαρμόζουν το νέο ποινολόγιο, θα έχουν νομικές συνέπειες και οικονομικές, όπως μείωση της χρηματοδότησης.
Κοντολογίς, υπήρξε μια ταχύτατη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης, ΥΠΑΙΘΑ και Μέσων Παραπληροφόρησης, που καταδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να επαναφέρει την κατασταλτική τακτική του δόγματος «νόμος και τάξη» στα Πανεπιστήμια, για τους εξής λόγους:
Με την έγνοια για τη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, να «κλείσει το μάτι» στο ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ, επαναφέροντάς το στο «μαντρί» και κόβοντας τις διαρροές προς τα άλλα ακροδεξιά κόμματα (Βελόπουλος, Λατινοπούλου, Νίκη). Να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα τώρα που το έγκλημα των Τεμπών, που τον έχει ζεματίσει ανεπανόρθωτα, ξαναέρχεται στην επικαιρότητα με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποκάλυψη του φιάσκου των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που αποδείχτηκαν «μετενσάρκωση» των ήδη λειτουργούντων κολλεγίων, με την προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Να ενισχύσει το αντιδραστικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές τώρα που αναμένεται αναζωπύρωση του κινήματος ενόψει των απειλών για εφαρμογή του νόμου για τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».
Τον δρόμο τον έχει ήδη προετοιμάσει. Καταρχάς, με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με αυτεπάγγελτη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για όλες τις «αξιόποινες πράξεις» που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα και πειθαρχικές ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών για τη μη έγκαιρη κλήση και ενημέρωση των αρμοδίων δημοσίων οργάνων. Και δεύτερο με τα όσα προβλέπονται στο νόμο πλαίσιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022), για την εφαρμογή μέτρων «νόμου και τάξης (άρθρο 225) και για τα «πειθαρχικά παραπτώματα» των φοιτητών και τις «πειθαρχικές ποινές» (άρθρα 197, 198).
Θυμίζουμε ότι στο νόμο-πλαίσιο έχουν ενσωματωθεί όλες οι προηγούμενες αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις
- για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών») (άρθρο 76),
- την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ με την εφαρμογή μέτρων «νόμου και τάξης» (άρθρο 225) (π.χ. ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εγκατάσταση «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από το προσωπικό της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας, κ.λπ.)
- τα πειθαρχικά για τους φοιτητές (άρθρα 195-199). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ως «πειθαρχικά παραπτώματα» θεωρούνται «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του», «η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του», «η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής», «η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης».
Οι δε πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται ξεκινούν από την έγγραφη επίπληξη, την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους και φθάνουν ως την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και την οριστική διαγραφή.
Γιούλα Γκεσούλη