Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Φλεβάρη
  • Ενας αμερικανοτσολιάς προμοτάρει το αμερικάνικο LNG
  • Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει
  • O Μr Bean είναι πονηρός
  • Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι
  • Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η εξέγερση του Πολυτεχνείου «καρφί» στα μάτια των αστών
Παιδεία

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου «καρφί» στα μάτια των αστών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Σεπ 2023, 22:24

Οι «εθνικές γιορτές» στο πλαίσιο του αστικού σχολείου έχουν απωλέσει προ πολλού το περιεχόμενό τους. Ακριβέστερα, επειδή την ιστορία την γράφουν οι νικητές, ακόμη και οι σχολικές γιορτές με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, ειδικά γεγονότα απελευθερωτικών αγώνων και λαϊκών εξεγέρσεων, χρησιμοποιούνται για να φενακιστεί η συνείδηση των μαθητών που είναι ακόμη εν πολλοίς «άγραφο χαρτί».

Τα τελευταία χρόνια, η μιζέρια του διεκδικητικού κινήματος, η υποχώρηση της συλλογικότητας, η αποθέωση του ατομισμού, ακόμα και η χρονική απομάκρυνση από γεγονότα που συντάραξαν το λαό και τη χώρα μαζί με την φυσική απώλεια των γενεών που τα έζησαν, βοήθησαν να ενισχυθεί η συνεχής και συστηματική προσπάθεια της αστικής τάξης να αποκοιμίσει τη νεολαία, να την ξεκόψει ακόμη και από την συναισθηματική φόρτιση που γεννά η επαφή με αυτές τις συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές.

Εξ ου και οι σχολικές «εθνικές γιορτές» κατάντησαν μια επαναλαμβανόμενη μονότονη «συνήθεια», που δεν συγκινεί, πολύ δε περισσότερο δεν συναρπάζει τους μαθητές. Παρ’ ολ’ αυτά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που ακολουθούν πεπατημένες «συνταγές» που συμβαδίζουν με το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων, αναμασώντας ψεύδη και εθνικιστικές αυταπάτες -οι περισσότεροι από άγνοια ή γιατί δεν θέλουν να φωνάξουν την αλήθεια από φόβο- υπάρχουν πάντα εκπαιδευτικοί που με κόπο και αγωνία ανοίγουν μονοπάτια στο φως και την αλήθεια.

Η σχολική γιορτή που πραγματοποιείται για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι θα λέγαμε μια ιδιαίτερη γιορτή. Καθιερώθηκε εξ ανάγκης από την αστική τάξη επειδή ήταν αδύνατον να θαφτούν νωπά γεγονότα, τα οποία βίωσαν σχετικά νέες γενιές που σήμερα είναι εν ζωή και επειδή η εξέγερση του ’73 σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας και την παράδοση της εξουσίας από τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην οποία όλοι οι μετέπειτα διαχειριστές του συστήματος ομνύουν και παρουσιάζουν ως το απαύγασμα της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής. Καταβάλλεται, λοιπόν, κάθε προσπάθεια να ενσωματωθεί η αγωνιστική ιστορική μνήμη στην κυρίαρχη ιδεολογία. 

Και ειδικά σήμερα που η εγγενής αμερικανοδουλεία της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού έχει πετάξει κάθε προσωπείο, η «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και η «στρατηγική συμμαχία» με το σιωνιστικό μόρφωμα του Ισραήλ- το προγεφύρωμα των αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Μέση Ανατολή, αποτελούν την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού αστικού κράτους, η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου («έξω αι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ» έγραφαν οι εξεγερμένοι στις κολόνες της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, που έριξε το τανκ) είναι «καρφί» στο μάτι των αστών.

Πάντα η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου ήταν «καρφί» στα μάτια των δεξιών, των κρυφοφασιστών, των οπαδών της χούντας, των εγγονών των ταγματαλητών. Ειδικά σε αυτήν, οι γονείς που εμφορούνταν από αυτήν την ιδεολογία και έφεραν αυτήν την οικογενειακή παράδοση δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να πάρουν μέρος, φρόντιζαν δε να δηλητηριάζουν τα μυαλά τους με ψεύδη, όπως ότι όλα ήταν μυθεύματα, πως δεν υπήρχαν νεκροί, κ.λπ.

Ο Συρίγος, πρώην υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Κούλη 1, φρόντισε με τον πιο επίσημο τρόπο να δώσει υπόσταση σε αυτά τα μυθεύματα, βγάζοντας όλον τον αντιδραστικό κρυφοφασιστικό οχετό της ακραιφνούς δεξιάς κυβέρνησής του. Από το βήμα της Βουλής, είπε πως οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «είναι εθιμικές και καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια»!

Ετσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο που το υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Κούλη 2, στην εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία (Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024») «ξέχασε» να περιλάβει την γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης.

Η πρόκληση οδήγησε την Διδασκαλική Ομοσπονδία να εκδώσει άμεσα ανακοίνωση καταγγελίας, απαιτώντας να αναδιατυπωθεί η εγκύκλιος περιλαμβάνοντας τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δηλώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο». 

Το ζήτημα ανέδειξαν με αναφορά στη Βουλή οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Ραλλία Χρηστίδου (αφορμή για αντιπολιτευτικές κορόνες, όταν και οι Τσιπροκαμμένοι, ως κυβέρνηση, επαίρονταν για την «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και ο Τσίπρας μιλούσε για τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και έδινε όρκους πίστης στις «κοινές αξίες» με τον ματοβαμμένο αμερικάνικο ιμπεριαλισμό). 

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το υπουργείο Παιδείας να επαναδιατυπώσει την εγκύκλιο (την κοινοποίησε στο ορθό), συμπεριλαμβάνοντας στις «εορταστικές εκδηλώσεις την 17η Νοεμβρίου».

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να το κάμει αν δεν υποχρεωνόταν λόγω της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε στον εκπαιδευτικό κόσμο. Η κατακραυγή αυτή οδήγησε τον Πιερρακάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που προσχώρησε με χαρά στο «μαντρί» του Μητσοτάκη και που θέλει να εμφανίζεται ως συναινετικός σε αντίθεση με την προκάτοχό του Κεραμέως, να ανακρούσει πρύμναν για να αποφύγει το στραπατσάρισμα του προφίλ του «με το καλημέρα».   

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ 

Για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές μονάδες

Στην εγκύκλιο  Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, γίνεται αναφορά στις σχολικές γιορτές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από το συγκεκριμένο εδάφιο απουσιάζει η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το συγκεκριμένο εδάφιο: «Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Εορταστικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις -Εκδρομές – Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)

Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) και της 25ης Μαρτίου (22 Μαρτίου) στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης : α. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες. γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Κατά την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά τους στα γράμματα, ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά (άρθρο 3, ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν4653/2020 (Α΄12)».

Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 3 του ΠΔ 79/2017, προβλέπεται ότι: εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται «στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή». Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο.

Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟι εξαχρειωμένοι αυλοκόλακες του Κούλη Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

Παιδεία 22 Φεβ 2026, 08:31

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

Παιδεία 19 Φεβ 2026, 20:02

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

Παιδεία 18 Φεβ 2026, 14:34

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 13:46

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

Παιδεία 16 Φεβ 2026, 07:46
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Φλεβάρη

25 Φεβ 2026, 00:01
Οικονομία

Ενας αμερικανοτσολιάς προμοτάρει το αμερικάνικο LNG

24 Φεβ 2026, 21:24
Αθλητισμός

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

24 Φεβ 2026, 19:39
Κόντρες

O Μr Bean είναι πονηρός

24 Φεβ 2026, 14:39
Διεθνή

Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι

24 Φεβ 2026, 13:12
Πολιτισμός

Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες

Το BBC έκοψε το "Free Palestine", με το οποίο έκλεισε την ομιλία του βραβευμένος με BAFTA δημιουργός

24 Φεβ 2026, 12:43
Υγεία

Oμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα

24 Φεβ 2026, 11:27
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν απάτη με ψευτοκτηνοτρόφους σε ψευτοβοσκότοπους

24 Φεβ 2026, 09:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

24 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

23 Φεβ 2026, 09:20
Κόντρες

Τζαμάλα

23 Φεβ 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

23 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

22 Φεβ 2026, 09:22
Διεθνή

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

22 Φεβ 2026, 09:08
Πολιτισμός

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

22 Φεβ 2026, 08:44
Παιδεία

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

22 Φεβ 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Φλεβάρη

Κουβέιτ: Εθνική γιορτή.

Φιλιππίνες: Ημέρα δύναμης του λαού.

1931: Συγκέντρωση κατά της ανεργίας μπροστά στον «Οίκο του ναύτη» (Πειραιάς), συγκρούσεις με τη χωροφυλακή με πολλούς τραυματίες και συλλήψεις.

1941: Πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς.

1946: Πρώτη μετά τη Βάρκιζα γενική συνέλευση αγωνιστών του ΕΛΑΣ (Αθήνα).

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στην οδό Ειρήνης Αθηναίας (Αθήνα).

1977: Συλλαμβάνονται οι ακροδεξιοί βομβιστές Αργ. Κακαβάς (4η Αυγούστου) και Α. Καλέντζης (Νέα Τάξις) στην κατοχή των οποίων βρέθηκε οπλοστάσιο από πυροβόλα, εκρηκτικά και χειροβομβίδες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo