Οι «εθνικές γιορτές» στο πλαίσιο του αστικού σχολείου έχουν απωλέσει προ πολλού το περιεχόμενό τους. Ακριβέστερα, επειδή την ιστορία την γράφουν οι νικητές, ακόμη και οι σχολικές γιορτές με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, ειδικά γεγονότα απελευθερωτικών αγώνων και λαϊκών εξεγέρσεων, χρησιμοποιούνται για να φενακιστεί η συνείδηση των μαθητών που είναι ακόμη εν πολλοίς «άγραφο χαρτί».
Τα τελευταία χρόνια, η μιζέρια του διεκδικητικού κινήματος, η υποχώρηση της συλλογικότητας, η αποθέωση του ατομισμού, ακόμα και η χρονική απομάκρυνση από γεγονότα που συντάραξαν το λαό και τη χώρα μαζί με την φυσική απώλεια των γενεών που τα έζησαν, βοήθησαν να ενισχυθεί η συνεχής και συστηματική προσπάθεια της αστικής τάξης να αποκοιμίσει τη νεολαία, να την ξεκόψει ακόμη και από την συναισθηματική φόρτιση που γεννά η επαφή με αυτές τις συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές.
Εξ ου και οι σχολικές «εθνικές γιορτές» κατάντησαν μια επαναλαμβανόμενη μονότονη «συνήθεια», που δεν συγκινεί, πολύ δε περισσότερο δεν συναρπάζει τους μαθητές. Παρ’ ολ’ αυτά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που ακολουθούν πεπατημένες «συνταγές» που συμβαδίζουν με το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων, αναμασώντας ψεύδη και εθνικιστικές αυταπάτες -οι περισσότεροι από άγνοια ή γιατί δεν θέλουν να φωνάξουν την αλήθεια από φόβο- υπάρχουν πάντα εκπαιδευτικοί που με κόπο και αγωνία ανοίγουν μονοπάτια στο φως και την αλήθεια.
Η σχολική γιορτή που πραγματοποιείται για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι θα λέγαμε μια ιδιαίτερη γιορτή. Καθιερώθηκε εξ ανάγκης από την αστική τάξη επειδή ήταν αδύνατον να θαφτούν νωπά γεγονότα, τα οποία βίωσαν σχετικά νέες γενιές που σήμερα είναι εν ζωή και επειδή η εξέγερση του ’73 σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας και την παράδοση της εξουσίας από τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην οποία όλοι οι μετέπειτα διαχειριστές του συστήματος ομνύουν και παρουσιάζουν ως το απαύγασμα της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής. Καταβάλλεται, λοιπόν, κάθε προσπάθεια να ενσωματωθεί η αγωνιστική ιστορική μνήμη στην κυρίαρχη ιδεολογία.
Και ειδικά σήμερα που η εγγενής αμερικανοδουλεία της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού έχει πετάξει κάθε προσωπείο, η «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και η «στρατηγική συμμαχία» με το σιωνιστικό μόρφωμα του Ισραήλ- το προγεφύρωμα των αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Μέση Ανατολή, αποτελούν την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού αστικού κράτους, η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου («έξω αι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ» έγραφαν οι εξεγερμένοι στις κολόνες της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, που έριξε το τανκ) είναι «καρφί» στο μάτι των αστών.
Πάντα η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου ήταν «καρφί» στα μάτια των δεξιών, των κρυφοφασιστών, των οπαδών της χούντας, των εγγονών των ταγματαλητών. Ειδικά σε αυτήν, οι γονείς που εμφορούνταν από αυτήν την ιδεολογία και έφεραν αυτήν την οικογενειακή παράδοση δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να πάρουν μέρος, φρόντιζαν δε να δηλητηριάζουν τα μυαλά τους με ψεύδη, όπως ότι όλα ήταν μυθεύματα, πως δεν υπήρχαν νεκροί, κ.λπ.
Ο Συρίγος, πρώην υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Κούλη 1, φρόντισε με τον πιο επίσημο τρόπο να δώσει υπόσταση σε αυτά τα μυθεύματα, βγάζοντας όλον τον αντιδραστικό κρυφοφασιστικό οχετό της ακραιφνούς δεξιάς κυβέρνησής του. Από το βήμα της Βουλής, είπε πως οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «είναι εθιμικές και καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια»!
Ετσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο που το υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Κούλη 2, στην εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία (Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024») «ξέχασε» να περιλάβει την γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης.
Η πρόκληση οδήγησε την Διδασκαλική Ομοσπονδία να εκδώσει άμεσα ανακοίνωση καταγγελίας, απαιτώντας να αναδιατυπωθεί η εγκύκλιος περιλαμβάνοντας τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δηλώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο».
Το ζήτημα ανέδειξαν με αναφορά στη Βουλή οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Ραλλία Χρηστίδου (αφορμή για αντιπολιτευτικές κορόνες, όταν και οι Τσιπροκαμμένοι, ως κυβέρνηση, επαίρονταν για την «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και ο Τσίπρας μιλούσε για τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και έδινε όρκους πίστης στις «κοινές αξίες» με τον ματοβαμμένο αμερικάνικο ιμπεριαλισμό).
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το υπουργείο Παιδείας να επαναδιατυπώσει την εγκύκλιο (την κοινοποίησε στο ορθό), συμπεριλαμβάνοντας στις «εορταστικές εκδηλώσεις την 17η Νοεμβρίου».
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να το κάμει αν δεν υποχρεωνόταν λόγω της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε στον εκπαιδευτικό κόσμο. Η κατακραυγή αυτή οδήγησε τον Πιερρακάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που προσχώρησε με χαρά στο «μαντρί» του Μητσοτάκη και που θέλει να εμφανίζεται ως συναινετικός σε αντίθεση με την προκάτοχό του Κεραμέως, να ανακρούσει πρύμναν για να αποφύγει το στραπατσάρισμα του προφίλ του «με το καλημέρα».
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
Για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές μονάδες
Στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, γίνεται αναφορά στις σχολικές γιορτές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από το συγκεκριμένο εδάφιο απουσιάζει η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το συγκεκριμένο εδάφιο: «Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Εορταστικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις -Εκδρομές – Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)
Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) και της 25ης Μαρτίου (22 Μαρτίου) στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης : α. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες. γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Κατά την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά τους στα γράμματα, ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά (άρθρο 3, ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν4653/2020 (Α΄12)».
Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 3 του ΠΔ 79/2017, προβλέπεται ότι: εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται «στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή». Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο.
Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης.
Γιούλα Γκεσούλη