Μεγάλη είναι η ανησυχία των πανεπιστημιακών καθηγητών στο ΑΠΘ για τον τρόπο που διεξάγονται τα μαθήματα αλλά και για την επιμονή του υπουργείου Παιδείας οι εξετάσεις να διεξαχθούν διά ζώσης, ακόμη και στην κορύφωση του πανδημικού κύματος. Οι πανεπιστημιακοί ανησυχούν για τους κινδύνους κατά της υγείας και της ζωής των ίδιων, των φοιτητών και των οικογενειών τους, βλέποντας ότι στα ΑΕΙ δεν υπάρχει καμιά πρόνοια να εφαρμοστούν ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προφύλαξης, που ισχύουν στην υπόλοιπη κοινωνία.
Η Κεραμέως απέρριψε ακόμη και την πρόταση να διεξαχθούν σε όλους τους φοιτητές self-tests για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, όπως έγινε για τα σχολεία, με το «επιχείρημα» ότι οι ανήλικοι μαθητές είναι σε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένοι από τους φοιτητές! Τα κάλπικα στοιχεία τους σχετικά με τους εμβολιασμούς, όπως και τα κρούσματα που διαρκώς «μαγειρεύουν», δεν γίνονται πιστευτά, γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Ετσι τα Πανεπιστήμια οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγή στη δίνη του πανδημικού κύματος, καθώς τα μαθήματα, αλλά και οι εξετάσεις, θα διεξαχθούν σε αίθουσες (μάλιστα μη αεριζόμενες) με τη «μέγιστη δυνατή πληρότητα», χωρίς αποστάσεις, με φοιτητές που μπορεί να νοσούν.
Θυμίζουμε ότι ακόμη και οι ίδιες οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, που δεν χαρακτηρίζονται από πνεύμα αντίθεσης στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική (καθημερινά δίνει τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου από τα τηλεπαράθυρα) ενημέρωσαν με επιστολή τους, στις 7 Γενάρη, τα μέλη ΔΕΠ, ότι στο Πανεπιστήμιο νοσούν «χιλιάδες» φοιτητές.
Στο σημείο αυτό, σημειώνουμε ότι επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ μας ότι πλέον δεν γίνονται ούτε οι υγειονομικοί έλεγχοι στις εισόδους που γινόταν πριν τις γιορτές, από προσωπικό που είχε προσληφθεί για το σκοπό αυτό, καθώς η δαπάνη καλυπτόταν από τον ισχνό τακτικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του ΑΠΘ κατακρίνουν επίσης τις Πρυτανικές Αρχές ότι δεν υπερασπίσηκαν, όπως έπρεπε το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, όσον αφορά την υποχρέωση των ίδιων των Πανεπιστημίων να καθορίσουν τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεων (π.χ. εξ αποστάσεως), με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά ότι αυτές -οι Πρυτανικές Αρχές- υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στα κελεύσματα του υπουργείου Παιδείας.