Ετοιμη την είχε τη «λύση» ο Μητσοτάκης για να πατάξει τη «βία και ανομία» στα Πανεπιστήμια. Το γεγονός με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου ήταν μόνο η αφορμή και αν δεν ήταν αυτή, κάποια άλλη θα εφεύρισκε ο ποτισμένος μέχρι το μεδούλι νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, ώστε να εφαρμόσει ένα κρεσέντο καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Ο δρόμος είχε ήδη προετοιμαστεί. Καταρχάς, καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, με αυτεπάγγελτη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για όλες τις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα και πειθαρχικές ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών για τη μη έγκαιρη κλήση και ενημέρωση των αρμοδίων δημοσίων οργάνων, και προσωπικές εγγυήσεις από τον Μητσοτάκη: «Το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ! Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη».
Επειτα ξεκίνησε ένα όργιο προπαγάνδας, με τη βοήθεια των παπαγαλακίων των αστικών ΜΜΕ, περί «βίας και ανομίας», που πρέπει να παταχθεί ώστε να επιβληθεί το δόγμα της «τάξης και ασφάλειας», το οποίο θα είχε την εφαρμογή του ακόμα και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (!) (Πρόγραμμα ΝΔ για την Παιδεία: «Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας για μαθητές και γονείς με ενίσχυση μέτρων προστασίας στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων»). Το χεράκι τους έβαλαν -αν και κάπως «ντροπαλά» κάποιες απ’ αυτές- οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ.
Ακολούθησε ένα όργιο καταστολής ενάντια σε φοιτητές από τα ΜΑΤ, με ξυλοδαρμούς, χημικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε πανεπιστημιακούς χώρους, ιδιαίτερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), που προσφερόταν για τέτοιου είδους τρομοκρατικά μηνύματα, καθώς είναι στο κέντρο της Αθήνας -και επομένως σε κοινή θέα- ενώ υπήρχαν και «αφορμές», λόγω του λεγόμενου «παρεμπόριου» μπροστά από τα πεζοδρόμιά του, από φουκαριάρηδες μεροκαματιάρηδες μετανάστες που αποτελούν εύκολη λεία για τους εμπόρους τους είδους.
Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης και κατευθυνόμενη προπαγάνδα, έγινε μεγάλη εκμετάλλευση του ναρκεμπόριου που βρίσκει έδαφος σε όλο το ιστορικό κέντρο, με ανοχή και υπόθαλψη από τα λαγωνικά της αστυνομίας, ώστε να ταυτιστούν με αυτό και να συκοφαντηθούν οι φοιτητικοί αγώνες και να προετοιμαστεί κατάλληλα η «κοινή γνώμη» για τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Ολοι θυμόμαστε τα απανωτά γεγονότα, ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που θύμιζαν μέρες του ’73. Γράφαμε τότε στην Κόντρα τα εξής:
Δύο γεγονότα σημάδεψαν την περασμένη Δευτέρα 11 του Νοέμβρη 2019: Το όργιο κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής και η αγέρωχη και θαρραλέα στάση των φοιτητών, από τη μια, και η απαίτηση των φοιτητικών συλλόγων να αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φίλης και σία από το χώρο της ΑΣΟΕΕ, από την άλλη.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
– Η Σύγκλητος του ιδρύματος προβαίνει αιφνιδιαστικά σε μια κατάπτυστη ενέργεια. Αποφασίζει να επιβάλει λοκ άουτ από 11/11/2019 έως και 17/11/2019, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το γεγονός ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση των φοιτητών για να αποφασίσει τη διαχείριση των κινητοποιήσεων ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η απόφαση της Συγκλήτου είχε προβοκατόρικο άρωμα, καθώς το πρωί της ίδιας μέρας (Κυριακή) οι μπάτσοι είχαν εισβάλει στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ για να «ανακαλύψουν»… κάποια κράνη, κοντάρια και πυροσβεστήρες και να γίνει το απαραίτητο σόου για τα «άντρα της παρανομίας» και τα «ορμητήρια των αντιεξουσιαστών». Ακολούθησε δήλωση Μητσοτάκη: «Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες. Θα καταλάβουν όλοι οι Ελληνες τι συνέβαινε εντός των πανεπιστημίων. Να τελειώνουμε με τις γιάφκες, τους μπαχαλάκηδες και τα εργαστήρια κατασκευής μολότοφ».
Το κλίμα προετοίμασε και υπέθαλψε η Σύγκλητος όλο το προηγούμενο διάστημα με ανακοινώσεις ανάλογου ύφους και περιεχομένου, μιλώντας για αγνώστους που χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο ως ορμητήριο παράνομων ενεργειών και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια φοιτητών και εργαζόμενων (ανακοίνωση 7/11). Μετά από αυτό, οι μπάτσοι έδρασαν σαν έτοιμοι από καιρό.
Πανέτοιμα τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ, άρχισαν να μιλούν συνεχώς για «γιάφκα», δίνοντας άρωμα… τρομοκρατίας σε ένα φοιτητικό στέκι που βρισκόταν σε δημόσιο χώρο, όπως είναι ένα πανεπιστήμιο. Προσπαθούσαν μ’ αυτόν τον τρόπο να εξάψουν τα πιο συντηρητικά ανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία και να κατασκευάσουν ένα ρεύμα «σιωπηρής συμφωνίας» με το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη».
– Φοιτητές, με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας, πραγματοποιούν πορεία και κατευθύνονται στην ΑΣΟΕΕ. Διαμαρτύρονται για την αυταρχική απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει τη σχολή για εφτά ημέρες. Στόχος: να σπάσει το λοκ άουτ και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες φοιτητικές εκδηλώσεις.
– Αστραπιαία τα ΜΑΤ κυκλώνουν την ΑΣΟΕΕ. Ακολουθούν ξύλο, χημικά, κρότου λάμψης. Εγκλωβίζουν δεκάδες φοιτητές στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ. Αφάνταστη αγριότητα επιδεικνύουν οι δυνάμεις καταστολής και απέναντι σε φοιτητές που βρέθηκαν έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο. Απωθούν βίαια ακόμα και δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Πλήθος φοιτητών και αλληλέγγυων συγκεντρώνεται έξω από το Πανεπιστήμιο, όπου δέχεται τις «περιποιήσεις» των ξεσαλωμένων ΜΑΤάδων. Υπάρχουν τραυματίες, γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις.
Ταυτόχρονα, καταφθάνουν κλούβες για να συλλάβουν όλους όσους συμμετέχουν στη φοιτητική διαμαρτυρία, που αργότερα αποχωρούν κατόπιν «ωρίμου σκέψεως», καθώς τα γεγονότα είχαν πάρει δημοσιότητα, ο κόσμος ήταν πολύς και οι φοιτητές ανυποχώρητοι.
– Οι εγκλωβισμένοι φοιτητές ανασυγκροτούνται. Στέκονται στα σκαλιά του κτιρίου αποφασισμένοι και αγέρωχοι. Τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα. Οι μπάτσοι, που είχαν εισβάλει στον προαύλιο χώρο, καταπατώντας αναίσχυντα το πανεπιστημιακό άσυλο, στέκονται απέναντί τους. Οι φοιτητές απαιτούν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής βγαίνουν από το χώρο, παραμένουν όμως στους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να προσεγγίσουν το Πανεπιστήμιο και να ενωθούν με τους φοιτητές.
– Οι φοιτητές βγαίνουν από την ΑΣΟΕΕ, ενώνονται με τους συγκεντρωμένους φοιτητές και αλληλέγγυους και κατευθύνονται με μαζική πορεία προς το Πολυτεχνείο με σκοπό το συντονισμό.
– Καλείται για το ίδιο απόγευμα συγκέντρωση και πορεία για την καταγγελία της κρατικής καταστολής. Πραγματοποιείται μαζική, μαχητική διαδήλωση, παρότι μεσολαβούν ελάχιστες ώρες από το κάλεσμα έως την πραγματοποίηση της πορείας, σαφές δείγμα του αναβρασμού και της οργής που επικρατεί στον φοιτητόκοσμο όλο το τελευταίο διάστημα, που εκφράστηκε και με τις καταλήψεις που προηγήθηκαν σε πάνω από 70 Τμήματα και Σχολές. Δείγμα επίσης χαρακτηριστικό για το ότι οι φοιτητές δε θα κάτσουν εύκολα στ’ αυγά τους, όπως προσδοκά η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.
– Ακολουθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα που μιλά για το τέλος μιας «νοσηρής κατάστασης». «Οι έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών». Μιλάμε για τον ορισμό του γκεμπελισμού.
Το όργιο κρατικής τρομοκρατίας, με αφορμή τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, είναι ένας επιπλέον κρίκος στην αλυσίδα της εκκένωσης κατειλημμένων κτιρίων, κυρίως από κατατρεγμένους πρόσφυγες, της διαρκούς εισβολής των μπάτσων στα Εξάρχεια, της περικύκλωσης καφενείου στην εν λόγω πλατεία και απειλής κατά των θαμώνων του, των βασανιστηρίων εν μέση οδώ συλληφθέντα από τα ανθρώπινα κτήνη των δυνάμεων καταστολής, του κλίματος τρομοκρατίας που στήνεται ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη, κτλ.
Κορωνίδα της αστυνομικής βίας στο εν λόγω πανεπιστημιακό Ιδρυμα υπήρξε η εισβολή αστυνομικού με πολιτικά μέσα στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, εντός δηλαδή του πανεπιστημιακού ασύλου, ο οποίος έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο, απασφάλισε και σε ευθεία βολή απείλησε τους φοιτητές (δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού, καθώς υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό και βίντεο). Στη συνέχεια, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο, ενώ χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεφταν βροχή.
Το περιστατικό με τον κουμπουροφόρο αστυνομικό ήταν «βαρύ» ακόμη και γι’ αυτήν την Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, που εξέδωσε ανακοίνωση, σπεύδοντας, όμως να δώσει «ελαφρυντικά» στον κουμπουροφόρο μπάτσο, αναφέροντας ότι η ενέργειά του ήρθε ως αποτέλεσμα «καταδίωξής του από ομάδα φοιτητών».
Τα μέτρα Μητσοτάκη
Με «γλάστρα» τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων σε εξ αποστάσεως σύσκεψη και με παρουσία του υπουργού Μπάτσων και Καταστολής Χρυσοχοΐδη, για να δώσει ευθύς αμέσως το μήνυμα, της «έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο» θεοσεβούμενης υπουργού Κεραμέως, άξιας συνεργάτιδας που εφήρμοσε άγρια καταστολή έναντι των μαθητικών καταλήψεων (ξυλοδαρμοί, συλλήψεις 14χρονων μαθητών, εφαρμογή υποχρεωτική τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία, απουσίες και μαύρισμα διαγωγής), ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που είχε ήδη αποφασίσει (τα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του πριν ακόμη μιλήσουν οι «αρμόδιοι» πρυτάνεις):
- «Πρώτον, στην ίδρυση μιας ομάδος, ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ενα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα συζητήσουμε πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά, ποια πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά θα είναι αυτό το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
- Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
- Και το τρίτο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε είναι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.
- Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Οπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».
Ταυτόχρονα, μέσω των «ΝΕΩΝ», προαναγγέλλεται ότι «εξετάζεται η διαγραφή ή η οριστική αποβολή των φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια και επιθέσεις μέσα στα ΑΕΙ».
Τα παραπάνω μέτρα εδώ και πολύ καιρό προωθούνταν και γίνονταν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» με «λαγό» τη ΔΑΠ, τη φοιτητική παράταξη της ΝΔ, αλλά και κάποιους πρυτάνεις, όπως π.χ. τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου. Ο πρύτανης, σε συνέντευξη που παραχώρησε παλαιότερα στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης TV100, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη διαδικασία της ταυτοποίησης (με ταυτότητα ή κάρτα επισκέπτη) για την είσοδο στο ΑΠΘ.
Ελπίζοντας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της κατάργησης του ασύλου και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει δράση κατά της «παραβατικότητας».
Η φύλαξη από σεκιουριτάδες στα Πανεπιστήμια αναβαθμίστηκε και πήρε τώρα τη μορφή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ειδικό σώμα με ειδική εκπαίδευση) και προαναγγέλθηκαν κάρτα εισόδου, περιφράξεις, κάμερες παρακολούθησης και μέχρι να γίνουν αυτά «ενεργοποίηση των διατάξεων που ισχύουν», δηλαδή εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση του ασύλου, με ταυτόχρονη έμμεση απειλή προς τις πανεπιστημιακές αρχές που «διστάζουν» ή «φοβούνται» να εφαρμόσουν το νόμο.
Ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στο μέλλον
Η πολιτική αυτή στα Πανεπιστήμια έχει ταυτόχρονα και άλλον αποδέκτη: τους εργάτες, τους εργαζόμενους, το ξέσπασμα της οργής των οποίων φοβάται η κυβέρνηση ενόψει της νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, μετά και από τη συμπίεση και τον αφανισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη δεκαετία των Μνημονίων.
Η ιστορία έχει δείξει ότι καμιά κατασταλτική πολιτική, κανένα νομοθετικό πλαίσιο, όσο σκληρό κι αν είναι, δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή και τους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όταν είναι μαζικό και συνειδητοποιημένο. Αντιδραστικοί νόμοι που έβαζαν ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο κατέρρευσαν (π.χ. νόμος 815/1978, νόμος Γιαννάκου, απόπειρα αναθεώρησης άρθρου 16 του Συντάγματος κ.ά.), ενώ σκόνη έγιναν ακόμη και οι νόμοι της χούντας και η τρομοκρατία της με την εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
Πλανάται πλάνην οικτράν, λοιπόν, ο Μητσοτάκης, όταν ελπίζει ότι το κατασταλτικό του σχέδιο θα έχει μέλλον.
Γιούλα Γκεσούλη