Ανακοίνωση εξέδωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη του Περισσού, στην οποία ανάμεσα στα άλλα (καταδίκη των προωθούμενων αντιδραστικών αλλαγών στα Πανεπιστήμια), υπογραμμίζεται με έμφαση το εξής: «Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας το εαρινό εξάμηνο!».
Ιδού χαρακτηριστικό απόσπασμα: Τίτλος: «1 ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ… ΩΣ ΕΔΩ! ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!!!». Αίτημα: «Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού».
Τα επιχειρήματα που προβάλλονται για να «στοιχειοθετήσουν» το εν λόγω αίτημα είναι (οι εμφάσεις δικές μας):
- Η «τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, με αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, εξεταστικών χωρίς συγγράμματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, ενώ με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεχάσει πώς είναι! Ενας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες…».
- Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει την ανάγκη να πάνε σχολείο τα παιδιά του Δημοτικού για λόγους ένταξης στην κοινωνική ζωή, αλλά και για να μπορούν οι γονείς τους να πάνε για δουλειά (τυχαίο;;;), αλλά δεν εξασφαλίζει το ίδιο για τους φοιτητές!».
- Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «επέλεξε το προηγούμενο διάστημα να λειτουργήσουν δια ζώσης ξενόγλωσσα προπτυχιακά που είναι επί πληρωμή (τυχαίο;;;), τη στιγμή που όλοι εμείς, οι υπόλοιποι φοιτητές, δε βλέπουμε τις σχολές ούτε με το κυάλι!».
- Η επιλογή να δοθούν δαπάνες για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κλ.π., για προγράμματα φοιτητικού τουρισμού και όχι για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού «για να διεξαχθούν μαθήματα, κλινικές, εργαστήρια σε περισσότερα ολιγάριθμα κλιμάκια».
Ο εγκληματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, πάντα σε βάρος της μόρφωσης και της υγείας (τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, ελλείψεις σε συγγράμματα, απουσία προσλήψεων αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, μη εξασφάλιση κονδυλίων για τη στέγαση των φοιτητών στις Εστίες, κ.λπ.), γίνεται για το ΜΑΣ «επιχείρημα» που οδηγεί σε ένα εκ των προτέρων αποφασισμένο αίτημα: το άμεσο άνοιγμα των Πανεπιστημίων.
Κλείνει τα μάτια στις εκατόμβες νεκρών, στην καλπάζουσα πανδημία (ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το δεύτερο κύμα και ένα τρίτο είναι προ των πυλών), στην αναλγησία της κυβέρνησης που κρατά ανοιχτούς ακόμη και τους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, αποθήκες, εταιρίες με εκατοντάδες υπάλληλους, κ.λπ.), όπου «παστώνεται» η εργατική τάξη με αποτέλεσμα οι χώροι αυτοί να γίνονται υγειονομικές βόμβες και εκκολαπτήρια νόσησης και υπερμετάδοσης του ιού από την εργασία στην οικογένεια και την κοινωνία και τανάπαλιν.
Χρησιμοποιεί μάλιστα για να ενισχύσει τη θέση του για άνοιγμα των Πανεπιστημίων, την επαναλειτουργία των σχολείων, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση καλές προθέσεις, όταν σημειώνει στην ανακοίνωση ότι αυτή (η κυβέρνηση) ενώ «αναγνωρίζει την ανάγκη να πάνε σχολείο τα παιδιά του Δημοτικού για λόγους ένταξης στην κοινωνική ζωή… δεν εξασφαλίζει το ίδιο για τους φοιτητές!». Ετσι υποβαθμίζεται σαφώς ο στόχος της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει τα σχολεία για «να μπορούν οι γονείς τους να πάνε για δουλειά (τυχαίο;;;)», ενώ είναι ο κύριος και μοναδικός. Δεν μπορεί να αναγνωρίζεται κανένα ενδιαφέρον για την «κοινωνικοποίηση» των παιδιών (ειδικά από την κυβέρνηση), όταν στη ζυγαριά βαραίνει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ζωή και ο θάνατος των δικών μας ανθρώπων, των ανθρώπων της δουλειάς, των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων.
Αναρωτιέται κανείς αν οι σπουδαστές του Περισσού έχουν τρικυμία εν κρανίω, όταν διατείνονται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τους εγκληματικούς χειρισμούς της σε όλα τα επίπεδα (έχει δώσει δείγματα γραφής και στην πανδημία. Π.χ. σχολεία, εργοστάσια, μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.), θα διασφαλίσει «το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων».
Φυσικά και δεν πρόκειται για την απόλυτη σύγχυση. Πρόκειται για τη γενική γραμμή που διατυμπανίζει ο Περισσός καθόλο το διάστημα της πανδημίας: λειτουργία των πάντων… «με μέτρα». Εδώ ακόμη και για τα εργοστάσια που γίνεται το «έλα να δεις», το αίτημα που διατυπώνεται επίσημα δεν είναι εδώ και τώρα καθολικό lockdown, με εξαίρεση την παραγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης και την κοινή ωφέλεια, μέχρι να υποχωρήσει το κύμα της πανδημίας. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα αστικό κόμμα, ενσωματωμένο στο σύστημα, που δε θέλει να διαταράξει επί της ουσίας την καπιταλιστική οικονομία, απαιτώντας δραστικά μέτρα που θα έχουν «δυστυχώς» επίπτωση στα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, από τους οποίους αναζητά την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό» κόμμα που δεν αποτελεί κίνδυνο για τα θεμέλια του συστήματος, αλλά και ψηφαλάκια (ειδικά από τους δεύτερους).
ΥΓ. Μα και για τα παντελώς αναξιόπιστα rapid test δεν έχει ακούσει τίποτε το ΜΑΣ και ζητά να γίνονται αυτά στους φοιτητές, αντί των μοριακών; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο αυτού του σημειώματος. Τα rapid test είναι φθηνά, ενώ τα μοριακά είναι ακριβότερα και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο.