Αποσυμφόρυση της πίεσης για πανεπιστημιακές σπουδές επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας με ρύθμιση που προωθεί για τελειόφοιτους μαθητές «οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει να φοιτήσουν μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον τίτλο απόλυσης της βαθμίδας αυτής και να στραφούν σε επαγγελματική ενασχόληση μετά την αποφοίτησή τους». Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι το απολυτήριο Λυκείου που θα αποκτήσουν αυτοί οι τελειόφοιτοι με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα (ενώ ως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις), θα είναι ισότιμο με το απολυτήριο που λαμβάνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και επιπλέον δηλώνει ότι στους κατόχους του απολυτηρίου αυτού «θα δίνεται η δυνατότητα τα επόμενα έτη να πραγματοποιήσουν σπουδές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου».
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι τα παιδιά που «αποφασίζουν» στα 18 τους χρόνια να στραφούν απευθείας στην αγορά εργασίας, είναι εκείνοι οι μαθητές που χαρακτηρίζονται ως «αδύνατοι» και κατά κανόνα προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το υπουργείο Παιδείας δεν το πήρε ο πόνος γι’ αυτά τα παιδιά και θέλει τάχα τώρα να τα απαλλάξει από το άγος των πανελλαδικών εξετάσεων. Απλά, με την απόφασή του αυτή να τα στρέψει απευθείας στην αγορά εργασίας (που στους καιρούς της ανασφάλιστης εργασίας και της τεράστιας ανεργίας των νέων θα είναι μαύρη), τους αφαιρεί κάτω από τα πόδια τους ένα χαλί, που υπήρχε έστω και μια μικρή πιθανότητα να τα πετάξει ως το αμφιθέατρο κάποιου ΤΕΙ, έστω και «αζήτητου». Γιατί, είναι πολύ σόλικο να ισχυριστούμε ότι ένα παιδί αυτής της ηλικίας έχει την απόλυτη βεβαιότητα για το τί θέλει να κάνει με το μέλλον του.
Επειδή η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με πολλά περιφερειακά ΤΕΙ, χαμηλής κυρίως ζήτησης, αλλά και με πανεπιστημιακά τμήματα, στο πλαίσιο του προετοιμαζόμενου πανεπιστημιακού «Καλλικράτη», επειδή θέλει να πετσοκόψει κονδύλια, επειδή θέλει να σφραγίσει μια για πάντα το όνειρο αυτών των παιδιών να σπουδάσουν (το να επανακάμψει κανείς ύστερα από χρόνια, που θα ‘χει ξεκοπεί από τη μαθησιακή διαδικασία, και να διεκδικήσει θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), προωθεί τώρα αυτή τη ρύθμιση, θεσπίζοντας απολυτήρια δυο ταχυτήτων.