Νέα μπίζνα αυτήν τη φορά με το πρόθυμο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναπτύσσουν οι βιομήχανοι της βόρειας Ελλάδας.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας πενταετούς διάρκειας, με την προοπτική τριετών ανανεώσεων. Οπως μαθαίνουμε από το Δελτίο Τύπου, τα δύο μέρη «έχοντας ήδη αναπτύξει από κοινού μια επιτυχημένη συνεργασία για την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικολογική καινοτομία, στο πλαίσιο του έργου SMecoMP, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επαγγελματική κατάρτιση και θα την επεκτείνουν σε συναφείς εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες… καθορίζοντας πιο εξειδικευμένους τομείς συνεργασίας». «Επίσης, θα επιδιώξουν σε συνεργασία την χρηματοδοτική στήριξη για τυχόν συμφωνημένες δραστηριότητες ή πρωτοβουλίες συνεργασίας, θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε εξειδικευμένα θέματα, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του ΣΒΕ ή/και των φοιτητών του ΠαΜακ, αξιοποιώντας, όταν είναι απαραίτητο, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου SMecoMP.
Επιπλέον τα δύο μέρη συμφωνούν να παρέχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων και των βιβλιοθηκών, σε επισκέπτες ερευνητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διευκολύνουν τις συνεργατικές δραστηριότητες, ενώ επίσης θα διοργανώνουν από κοινού δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων, ημερίδων και δημόσιων διαλέξεων, για την προώθηση νέων ιδεών και την ανάδειξη επιτευγμάτων, τόσο θεωρητικών όσο και πρακτικών, στην περιβαλλοντική διαχείριση και την οικολογική καινοτομία».
Το Πανεπιστήμιο, δηλαδή, παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του προσωπικό (με το αζημίωτο για το «τυχερό» πανεπιστημιακό κατεστημένο) για να κάνουν μπίζνες οι καπιταλιστές με την «επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση» και να πραγματοποιούν εξειδικευμένη έρευνα καταπώς βολεύει την κερδοφορία τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό, θα επανακαταρτίζονται και τα στελέχη των επιχειρήσεών τους, ενώ το Πανεπιστήμιο θα προσφέρει τάχα πεδίο εξειδίκευσης και πρακτικής άσκησης στους φοιτητές του, που θα τρέφουν την ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών, δείχνοντας «καλό πρόσωπο».
ΥΓ: Ως γνωστόν, το ενδιαφέρον των καπιταλιστών για το περιβάλλον είναι καθαρά υποκριτικό, το οποίο κυριολεκτικά ξεπατώνουν και καταστρέφουν αναπτύσσοντας νέους τομείς δραστηριότητας, με το φερετζέ της οικολογικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τα στελέχη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όμως, χρειάζεται να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα στην «περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα και καινοτομία». Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί μια εκπαιδευτική κοινοπραξία –SMecoMP-που αφορά την ανάπτυξη «εκπαιδευτικού πλαισίου και κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων». Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν οργανισμοί τεσσάρων βαλκανικών χωρών: Ελλάδα [Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος], Κύπρος [Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cypriot Enterprise Link (CEL)], Βουλγαρία[Bulgarian Industrial Association (BIA), Trakia University (TRU)) και Βόρεια Μακεδονία [“St. Kliment Ohridski” University-Bitola, Faculty of Economics-PRILEP (UKLO), Agency for Promotion of the Entrepreneurship of the Republic of Macedonia].