Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα κρεμαστάρια του ξεμωραμένου πορτοκαλομαλλιά φασίστα
  • Predator/παρακολουθήσεις: Ξανά εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης
  • Τα «ανίκητα» Merkava ομορφα καίγονται
  • Σαν σήμερα 18 Μάρτη
  • Πίσω από την πίκρα, την οργή και το νηπιακό πείσμα του Τραμπ
  • Αυτό πρέπει να πόνεσε πολύ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα
Παιδεία

Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούν 2016, 00:00

Τέσσερα νομοσχέδια λέει ο Φίλης ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι (για την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών, για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και το πιστοποιητικό ικανότητας χρήσης υπολογιστών, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ελλήνων του εξωτερικού και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τέλος για το Ταμείο Ερευνας και Καινοτομίας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), όμως και πάλι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

«Υπάρχει η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη ρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και είμαστε σε διαβούλευση για να αναρτηθεί το νομοσχέδιο. Είναι έξω από κάθε εκπαιδευτική αντίληψη να μην υπάρξει ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα φροντιστήρια όπου δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς εργασιακά δικαιώματα και αξιόλογες αμοιβές», δήλωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας (συνέντευξη στην Αυγή), χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο της εκ νέου δημοσιοποίησης της ρύθμισης.

Προφανώς, ο υπουργός θεωρεί ότι απευθύνεται σε Χαχόλους, που έχουν μνήμη σκνίπας και δεν θυμούνται τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης που κρατούν ακόμη από την εποχή της «πρώτη φορά Αριστεράς» όταν το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη ήταν επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.

Θεωρεί ότι μπορεί να χειρίζεται χωρίς σοβαρές αντιστάσεις τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας τους σκόπιμα ελπίδες, έχοντας ταυτόχρονα τα νώτα του καλυμμένα μιας και η συνδικαλιστική τους γραφειοκρατία (ΟΙΕΛΕ) αποφεύγει να του ασκήσει οποιαδήποτε δημόσια κριτική.

Ο Ν. Φίλης ισχυρίζεται μήνες τώρα ότι η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται σε διαβούλευση. Εδώ χιλιάδες σελίδες αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων ψηφίσθηκαν με διαδικασίες fast track από τη Βουλή και ο υπουργός Παιδείας θέλει να μας πείσει ότι οι διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση καθυστερούν γιατί το υπουργείο διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους (σ.σ.: τον έναν εταίρο, τους σχολάρχες, γιατί τους άλλους, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση τους έχει γραμμένους).

Ομως στην πρώτη περίπτωση – την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων – είχαμε την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, ενώ στη δεύτερη πρόκειται για τη στοιχειώδη ικανοποίηση κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων μιας μερίδας εργαζόμενων και τον στοιχειώδη έλεγχο στα μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης.

Γι' αυτό και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέκρουσαν πρύμναν ολοταχώς και στις δυο απόπειρες προώθησης των σχετικών ρυθμίσεων μόλις οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και όλος ο εσμός του νεοφιλελευθερισμού που είναι αναφανδόν και χωρίς αναστολές υπέρ  των εμπόρων της γνώσης, βγήκαν στα κάγκελα.

Οι συριζαίοι, διατηρώντας μακρόχρονους δεσμούς με την ηγετική ομάδα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επεχείρησαν να πάρουν κάποια μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, πλην, όμως και σ' αυτό το πεδίο στάθηκε αδύνατο να νομοθετήσουν, επιλέγοντας τελικά την οπισθοχώρηση αφού δεν θέλουν να συγκρουστούν με το κεφάλαιο (σε όλους τους τομείς).

Από τη μεριά τους οι αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ επιχειρούν να δώσουν «επιχειρήματα» στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις ρυθμίσεις.

Εστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να ενημερωθούν για το αν η ΜΚΟ με το όνομα ECNAIS, η οποία εκπροσωπεί ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία, «απολαμβάνει συμβουλευτικό status στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ισχυρίζεται στην ηλεκτρονική της ταυτότητα. Η εν λόγω ΜΚΟ, στην οποία ανήκει και ο Σύνδεσμος των ελλήνων σχολαρχών είχε ζητήσει με ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τον Τύπο, τη μη ψήφιση της σχετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην επίσημη απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι η   «η ECNAIS δεν είναι ένας αναγνωρισμένος ευρωπαϊκός οργανισμός των κοινωνικών εταίρων (που εκπροσωπεί τους εργοδότες) και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοια με δεδομένη την αποστολή της, το αντικείμενο και τους στόχους της, όπως διατυπώνονται στην ιστοσελίδα της». Ξεκαθαρίζει δηλαδή ότι πρόκειται για ΜΚΟ-μαϊμού.

Η ΟΙΕΛΕ θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα ως μια επιχείρηση εξαπάτησης της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των ΜΜΕ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) που συντάχθηκαν με την παρέμβαση της ECNAIS, θεωρώντας λίγο πολύ ότι αυτή αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΟΙΕΛΕ δίνει δηλαδή συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα για τη στάση τους να μη νομοθετήσουν τη ρύθμιση.

Ακόμη, όμως, κι αν έτσι φαίνονται τα πράγματα, η βαθύτερη ουσία είναι άλλη: Είναι η συνειδητή απόφαση των συριζαίων να μην χαλούν το χατίρι των καπιταλιστών και των παρατρεχάμενών τους ακόμη και για τα πολύ μικρά, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, η φύση της ΝΔ ως διαχρονικά φανερός βραχίονας του μεγάλου κεφαλαίου και ο ρόλος των συστημικών ΜΜΕ, που μέτρησαν τελικά στην απόσυρση της ρύθμισης.

Θυμίζουμε τις βασικές διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αυτές εισήχθησαν αρχικά στο νομοσχέδιο για την Ερευνα για να αποσυρθούν στη συνέχεια:

♦ Στα ιδιωτικά σχολεία απαγορεύεται η χορήγηση άδειας φροντιστηρίου και άδειας κέντρου ξένων γλωσσών.

υ Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας.

♦ Οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων καθορίζονται όπως στα δημόσια σχολεία.

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών. Σε περίπτωση απασχόλησης των καθηγητών σε ημέρες Κυριακής, οι αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

♦ Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.

♦ Επιτρέπονται παρέκκλιση ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος, κατόπιν σχετικής έγκρισης και ελέγχου τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας.

♦ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία καθ’ υπέρβαση ή προς συμπλήρωση του πλήρους τους ωραρίου τουλάχιστον ίση με την εκάστοτε οριζόμενη για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς.

♦ Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες.

♦ Οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με υποχρεωτική διάρκεια σύμβασης δύο ετών. Μέσα στη διετία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εκπαιδευτικού, με καταβολή αποζημίωσης δύο μηνών. Μετά τη διετία, η σύμβαση ανανεώνεται αυτοδικαίως για τέσσερα ακόμη έτη. Μετά την πάροδο τετραετίας, η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου, οπότε είναι δυνατόν να καταγγελθεί μόνο για διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος, η αιτιολόγηση της οποίας θα κριθεί από τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, ένας εκπρόσωπος της ΟIΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος των σχολαρχών. Μετά, ο ιδιοκτήτης του σχολείου μπορεί να καταγγείλει χωρίς αιτιολογία τη σύμβαση μόνο για το 33% των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμπληρώνουν εξαετή υπηρεσία. Στις περιπτώσεις απολύσεων, Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας ελέγχει τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και την ενδεχόμενη καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

Προσκυνούν τους γκάνγκστερ
Επόμενο άρθρο

Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

Κατηγορίες ΤΕΙ και μεταπτυχιακών, κινητικότητα φοιτητών

Σχετικά Αρθρα

Κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία από διοίκηση και ΥΠΑΙΘΑ, για τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου

Παιδεία 16 Μαρ 2026, 12:44

Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

«Κέρβερος» με τους εκπαιδευτικούς, «αρνάκι» με τους σχολάρχες

Παιδεία 14 Μαρ 2026, 11:59

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 11:07

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 00:10

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

Παιδεία 10 Μαρ 2026, 12:04

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

Παιδεία 8 Μαρ 2026, 12:51
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τα κρεμαστάρια του ξεμωραμένου πορτοκαλομαλλιά φασίστα

18 Μαρ 2026, 14:07
Πολιτική

Predator/παρακολουθήσεις: Ξανά εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης

18 Μαρ 2026, 13:13
Διεθνή

Τα «ανίκητα» Merkava ομορφα καίγονται

Οι λιβανέζοι μαχητές δείχνουν και πάλι την υπεροχή τους στο πεδίο

18 Μαρ 2026, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάρτη

18 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Πίσω από την πίκρα, την οργή και το νηπιακό πείσμα του Τραμπ

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές περιμένουν την ήττα των αμερικανών συμμάχων/ανταγωνιστών τους

17 Μαρ 2026, 22:03
Κόντρες

Αυτό πρέπει να πόνεσε πολύ

17 Μαρ 2026, 19:53
Εργατικά

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Ούτε σκέψη για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις έργου (μπλοκάκι)

17 Μαρ 2026, 11:48
Διεθνή

Aρχισαν τα όργανα στη σιωνιστική οντότητα

17 Μαρ 2026, 11:02
Διεθνή

Nεκρολογίες Ηρώων | Σουλεϊμάν Χασίμ Αμπού Χαντίρ

17 Μαρ 2026, 10:32
Εργατικά

Είμαστε υπάλληλοι και εργαζόμενοι, κύριοι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, δεν είμαστε σκλάβοι σε δουλοπαροικία

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών

17 Μαρ 2026, 10:10
Διεθνή

Σφιχτή ενέδρα παγιδευσε συμμορίες δωσίλογων νότια της Χαν Γιούνις

17 Μαρ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάρτη

17 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Φρικτά σιωναζιστικά εγκλήματα στην Παλαιστίνη

16 Μαρ 2026, 20:11
Εργατικά

Φαιδρή σκηνοθεσία από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια σε συνδικαλιστές του Πειραιά

Μαζική κινητοποίηση τη Δευτέρα 23 Μάρτη, 8:30 πμ στα Δικαστήρια Πειραιά - Στάσεις εργασίας από ΕΛΜΕ Πειραιά και ΟΛΜΕ

16 Μαρ 2026, 14:47
Πολιτική

Εδώ καράβια καίγονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

16 Μαρ 2026, 14:43
Παιδεία

Κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία από διοίκηση και ΥΠΑΙΘΑ, για τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου

16 Μαρ 2026, 12:44
Κόντρες

Μόνος του ξεβρακώθηκε

16 Μαρ 2026, 09:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάρτη

16 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός ούτε καν διαπραγμάτευση

15 Μαρ 2026, 19:56
Διεθνή

Κρις Μέρφι: Ο Τραμπ έχασε τον πόλεμο με το Ιράν

15 Μαρ 2026, 10:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάρτη

Αϊτή: Ημέρα πανεπιστημίου.

1922: Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής κατά των άγγλων αποικιοκρατών.

1936: Πεθαίνει αυτοεξόριστος στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1971: Ανακαλύπτεται παράνομο τυπογραφείο του «Ρήγα Φεραίου», δέκα συλλήψεις.

1986: Δύο βόμβες στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, η μία δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1999: Αποσπάσματα της αστυνομίας σκοτώνουν τον 20χρονο Αλβανό Λάντι Πέπα στην Καστοριά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    17Ν
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo