«Εκστρατεία» για το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας μόνιμων διορισμών ανέλαβαν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για να διαφωτίσουν, λέει, τους αρμόδιους αξιωματούχους των τομέων Εκπαίδευσης και Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Ελλάδα (Greek Desk), Denis Crowley (Προϊστάμενος της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού), Ulrike Pisiotis (υπεύθυνη για την ανάλυση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα) και Στέφανος Γεροντής (υπεύθυνος προγραμμάτων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο).
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στις Βρυξέλλες, «κατόπιν αιτήματος των ελληνικών ομοσπονδιών στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Συνδικάτων (ETUCE)» (στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Διευθύντρια της ΕΤUCE, Susan Flocken) κάθε μέλος έπαιξε θαυμάσια το ρόλο του. Οι αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές ανέλυσαν το πρόβλημα, τις επιπτώσεις του στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και αποκάλυψαν τα ψεύδη του ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Επιδιώκοντας τέτοιου είδους συναντήσεις με «τσάι και συμπάθεια» παριστάνουν ότι κάνουν σημαντικό έργο στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, υπονοούν ότι αυτός είναι πλέον ο δρόμος και όχι τίποτε «άγριες» απεργίες και κινητοποιήσεις, μιας και απέναντί τους συναντούν τον «τοίχο» των «θεσμών», ενώ αναβαθμίζουν και το ρόλο τους στα διεθνή φόρα.
Ρώτησαν, λοιπόν, και τον «μπάρμπα τους τον ψεύτη», τους αξιωματούχους της ΕΕ, που είχαν θετική στάση και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «έτειναν ευήκοα ώτα», προσποιήθηκαν ότι θα ενδιαφερθούν για την απουσία μόνιμων διορισμών και διαβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα των εισηγήσεών τους στα αρμόδια όργανα. Με λίγα λόγια εμφανίστηκαν σαν η «αριστερή» πλευρά της ΕΕ να μην ξέρει τι πράττει η δεξιά της.
Αντιγράφουμε από τη σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ:
«Οι αντιπροσωπείες των δύο ομοσπονδιών έκαναν λεπτομερή αναφορά όλων των πτυχών του προβλήματος της επιλογής της αναπλήρωσης ως κυρίαρχης στην εκπαίδευση (μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση, σημαντική αύξηση του Μ.Ο. ηλικίας τους, πολλαπλές μετακινήσεις για τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου, εργασία για πάρα πολλά χρόνια μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας με πλήθος οικονομικών και στεγαστικών προβλημάτων, μειωμένα δικαιώματα των αναπληρωτών που αποτελούν το 20% , τουλάχιστο, του συνόλου των εκπαιδευτικών κλπ.) τονίζοντας ότι οι συνθήκες αυτές εμποδίζουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στον σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη σύγχρονη, πολυπολιτισμική σχολική τάξη, υπερβαίνοντας συχνά το αντικείμενό τους αφού απουσιάζει κάθε μορφής στήριξη σε επιστημονικό επίπεδο, βοηθητικού προσωπικού και υποστηρικτικών δομών από την πλευρά της πολιτείας.
Εγινε εκτενής αναφορά στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ με τις ομοσπονδίες να αμφισβητούν βασικά τους στοιχεία (τρόπος υπολογισμού του αριθμού των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, παραγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του γεωγραφικού ανάγλυφου της Ελλάδας και του πλήθους των μικρών σχολικών μονάδων που πρέπει να λειτουργούν σε πάρα πολλά απομακρυσμένα χωριά). Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι μόλις στην τελευταία έκθεση του ο ΟΟΣΑ ‘’ανακάλυψε’’ την ύπαρξη νησιών στην Ελλάδα. Ολα τα παραπάνω συνδέθηκαν με την ψευδή εικόνα που εμφανίζεται, με βάση και τις εκθέσεις, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης σε μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Οι υπεύθυνοι της ΕΕ ζήτησαν τη συνεργασία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στην παροχή αξιόπιστων στοιχείων που θα περιγράφουν την αληθινή κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και θα αναδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Εκπαίδευσης κ. Denis Crowley, διαβεβαίωσε τις αντιπροσωπείες ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις εισηγήσεις του από τον Οκτώβριο στο «Εuropean Semester» (περιοδικός κύκλος καθοδήγησης και εποπτείας της οικονομικής πολιτικής της κάθε χώρας), όταν η Ελλάδα ενταχθεί σε αυτό (που λόγω του ειδικού καθεστώτος των Μνημονίων στο οποίο έχει υπαχθεί, δεν συμμετέχει μέχρι τώρα)».
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει και κάτι πολύ χαρακτηριστικό, αν και πολύ γνωστό πλέον: Ιμπεριαλιστές δανειστές και ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι δεύτερες δεν εκτελούν απλά εντολές (τις οποίες τάχα δεν επιθυμούν. Ειδικά οι συριζαίοι έχουν επενδύσει πολύ σ’ αυτό το παραμύθι), αλλά είναι συνυπεύθυνες στη χάραξη των κατευθύνσεων και στον έλεγχο εφαρμογής των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, που έχουν στραγγαλίσει της εργαζόμενη κοινωνία. Αλλωστε, αυτές γνωρίζουν «από τα μέσα» τις λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας του αστικού κράτους στην Ελλάδα, γι’ αυτό και υποδεικνύουν (οι έλληνες αξιωματούχοι ή και οι ίδιοι οι έλληνες καπιταλιστές) στους ιμπεριαλιστές δανειστές «λύσεις» και «πεδία παρέμβασης».
Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΔΟΕ:
«Στην επίμονη ερώτηση των εκπροσώπων των Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. για το αν αποτελεί μνημονιακή απαίτηση η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών συγκεκριμένα στον χώρο της εκπαίδευσης, η απάντηση ήταν ότι η σχετική σύσταση δεν αναφέρει συγκεκριμένα μείωση του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά ζητείται μείωση γενικά του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την ευθύνη της επιλογής, της κατανομής και των προτεραιοτήτων να ανήκει στις ελληνικές κυβερνήσεις».
Γιούλα Γκεσούλη